• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana rozrządu w AR 156 1.9 JTD 16v 2007r

Marcino82

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio 2.0 280km Q4 EXECUTIVE
Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące wymiany rozrządu w mojej alfie. Właśnie na liczniku pojawiło się już prawie 95 tys i mam zamiar zabrać się za wymianę. Kontaktowałem się dziś z serwisem Alfy w Lesznie ( Pol-Car) I kwota jaka "zaśpiewali" za wymianę ścięła mnie z nóg ;/ koszt 1800 zł ! Wiec mam zamiar podejść do tematu osobiście i moje pytanie do was .. czy ktoś to robił już sam tzn wymieniał ? Które blokady będą odpowiednie do tego silnika ? A może poleci mi ktoś rzetelnego mechanika z Głogowa lub okolic ? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Tutaj jest film na temat wymiany paska w TSie, nie wiem na ile to się różni od diesla
http://www.youtube.com/watch?v=aHSOs-tEY1g
w kanale tego użytkownika jest pocięta na części bardziej obszerna wersja jeszcze.

Blokady do silnika benzynowego kosztują z przesyłką jakieś 150zł

Osobiście wymieniałem sobie rozrząd w tym silniku. Blokady nie są wcale niezbędne. Jeśli czujesz się na siłach to bez problemu możesz sam sobie wymienić w dzień.

Jedź wymienić rozrząd do innego serwisu. W JTD nie jest to niczym nadzwyczajnym. 1800zł hahaha - pieniążki to szybko robią chłopaki, ale max 300zł im się należy za robociznę jeśli dadzą pisemną gwarancję

Pol-Car z Leszna przegina z cenami. Przekonałem się na własnej skórze. Aż strach pytać ile sobie cenią TS z full wymianą wszystkiego. Przedzwoń do Grysa. V6 było tam robione, silniczek działa jak malina + pisemna gwarancja:)

Re:

mac!ek wydaje mi się ze jednak do 16v potrzebne są blokady tak jak do 20v. Ale w sumie już po temacie .. Dziś autko zostało w Lesznie w serwisie Pol-Car. ;/ Nie ufam miejscowym mechanikom a sam nie ma za bardzo czasu i miejsca aby to zrobić. Mam nadzieje ze wyjdzie to wszystko w miarę rozsądnie gdyż zamówiłem jeszcze wymianę oleju i ogólne oględziny że tak to ujmę :) gdyż od sprowadzenia zleciało nieco ponad miesiąc i tak naprawdę nic sam tam nie grzebałem ;) A pseudo mechanikom którzy nie potrafią nic oprócz cwaniactwa i gadania głupot chyba nie dam dotknąć mojego auta .. kilka lat wcześniej jeździłem AR 166 2,5 V6 i tak ustawili rozrząd ze silnik się posypał po kilku dniach ( "zapomnieli " ) wymienić napinacz !! ;/

Pozdrawiam i dzięki za opinie ! :)

A co do pana "Grysa" Głogowskiego mechanika nad mechanikami .. tak mi wymieniał rozrząd w starej maździe 626 z 1994 roku ze na następny dzień po odbiorze popychacze tak klekotały jakbym traktor odpalił . . . ehh

W sumie to ja też słyszałem o nim rożne opinie. V6 zrobił jednak dobrze:) Jak będziesz znowu w Pol-Car to zapytaj z ciekawości ile biorą za zrobienie TS'a i czy można na własnych częściach.

Witam wszystkich. Mam pytanie dotyczące wymiany rozrządu w mojej alfie. Właśnie na liczniku pojawiło się już prawie 95 tys i mam zamiar zabrać się za wymianę. Kontaktowałem się dziś z serwisem Alfy w Lesznie ( Pol-Car) I kwota jaka "zaśpiewali" za wymianę ścięła mnie z nóg ;/ koszt 1800 zł ! Wiec mam zamiar podejść do tematu osobiście i moje pytanie do was .. czy ktoś to robił już sam tzn wymieniał ? Które blokady będą odpowiednie do tego silnika ? A może poleci mi ktoś rzetelnego mechanika z Głogowa lub okolic ? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
Jeśli nie czujesz się na siłach to lepiej nie zabieraj się za wymiane.

wydaje mi się ze jednak do 16v potrzebne są blokady

W moim przypadku właściwie okazały się zbędne. Założyłem je, ale później znaki z paska (Dayco) i kół pokryły się idealnie. Więc praktycznie bez blokad też miałbym prawidłowo ustawiony rozrząd. Nie było też konieczności luzowania koła wałków.
Nie twierdzę, że blokady są niepotrzebne.

Witam. Jestem posiadaczem AR 156 1.9 JTD 16v 150 KM Sport Wagon w wersji Progresion. Autko sprowadziłem osobiście z Belgii około 2 miesiące temu. Na wszystkich dokumentach jakie posiadam do tego auta w języku francuskim widneje data produkcji 18.01.2007 zas data pierwszej rejestracji to 28.07.2007. Wszelkie informacje na temat auta tj roku, wyposażenia oraz silnika potwierdzono mi w servisie Fiat-Alfa Romeo Pol -Car z siedziba w Lesznie gdzie ostatnio wymieniałem komplet rozrządu oraz olej. Rozumiem ze jesteś zdziwiony takowa data produkcji ? ;) Ja poniekąd także. Ju teraz wiem dlaczego miałem problemy w urządzie celnym ( nie mieli tego rocznika i modelu w swoim EUROTAXIE :) - mieli w wersji Cros Wagon ) Tak samo miałem podczas ubezpieczenia ;) ale jakoś udało sie to przejść ;) Pozdrawiam :)

A tak z ciekawości wstaw nr VIN
Oczywiście jeśli to nie najściślej skrywana tajemnica...

Otrzymałem nr VIN i co prawda było kilka MVS dotyczących mocy silnika, ale mniej więcej wygląda to tak:

Witam wszystkich, podepnę się dotematu. Wymieniał może ktoś rozrząd w 1.9jtd 16v 140KM (2003r)? konieczny jest zakup blokad czy da się radę bez? a no i czy dużo rzeczy trzeba demontować żeby go wymienić?
Pozdrawiam

konieczny jest zakup blokad czy da się radę bez?
-można wypożyczyć a nie kupować
-jeżeli chce się mieć pewność co do ustawienia to muszą być
-jest dokładnie opisana procedura zmiany- wystarczy się wysilić i poszukać

wiadomo, że najlepiej mieć tylko chodzi mi o to czy nie jest tak jak w silnikach dieesla renaulta (DCI) że tam jak już się ruszy to nawet własne znaczenie nie pomaga

-jest dokładnie opisana procedura zmiany- wystarczy się wysilić i poszukać
znalazłem opis ale tylko do 8v

Ostatnia edycja:
wiadomo, że najlepiej mieć tylko chodzi mi o to czy nie jest tak jak w silnikach dieesla renaulta (DCI) że tam jak już się ruszy to nawet własne znaczenie nie pomaga

znalazłem opis ale tylko do 8v

Bzdury piszesz o tym Renault.
Jak dobry mechanik to sobie poradzi. aczkolwiek znaczenie sobie, to można było robić w silnikach z lat '80.

Amortyzatory
Powrót