• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

febi bilstein kontra trw

szefo79

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 2,4 Jtdm 175 KM
Witam
Proszę o opinie doświadczonych uzytkowników co do jakości tych dwóch konkretnych wahaczy tych konkretnych firm.
Dotyczy górnych wahaczy.
Ostatnio kupiłem oryginał w serwisie i okazał sie byc to wahacz febi choć byłem pewny ze oryginał to trw.
Gdzie kupić aby nie trafić na podróbke?
tylko Pan tanifiat czy macie jeszcze jakies namiary
pozdrawiam.

mam założone górne wahacze febi, i po 3 miesiącach gumowe osłony drążka zaczęły parczeć.. później gdy podniosłem auto jedna pękła.. wyglądały jak by miały ze 20 lat.. musiałem znowu rozbierać i zakładać stare gumki(trochę bawienia z przekładaniem) ale żadnych luzów nie mają do tej pory, tylko te nieszczęsne osłony gumowe. następne będą trw bo straciłem zaufanie do febiego, dolne mam trw i jest spokój.

tylko naczytałem sie o podróbkach trw tu na forum i zastanawiam sie gdzie w miare bezpiecznie kupic oryginał

kupilem zestaw wahaczy trw gora i dol...dol jeszcze sie trzyma natomiast gora po okolo 6 tys km jest do wyrzucenia zarabiste luzy na tulejach i sworzniach az samochod po drodze zaczyna plywac tak ze nastepne wahacze beda za 1/3 ceny TRW bo moim zdaniem nie warto inwestowac takiej kasy zeby za chwile znowu wymieniac...wachacze kupilem w Intercars wiec nie wiem czy podrobka czy nie ale zrazilem sie do tej firmy bo myslalem ze jak kupie dobre drogie to bedzie dobrze a straszna lipa wyszla

Ja narazie jeżdżę na górnych wahaczach firma FAST i jest wszystko ok. Jak ze wszystkim zależy na co sie trafi.

tylko naczytałem sie o podróbkach trw tu na forum i zastanawiam sie gdzie w miare bezpiecznie kupic oryginał

Wiesz co, chyba tanifiat tu króluje. Oryginał ma wszystkie elementy oznaczone: korpus wahacza jest odlany z odpowiednim napisem patrz zdjęcie , na wahaczu napis TRW + znak Ricambi Originali , ponadto na gumie sworznia też będzie znak TRW, tuleje natomiast mają napis Boge (dobra firma) i znak FIAT
wahacz.jpg

Inne to tylko tańsze zamienniki. Ja kupiłem oryginał (ma swoją cenę) przed wakacjami i jak na chwilę obecną żadnych luzów. Czasami lubią sobie pisnąć ale sztywno trzymają i mam nadzieje że wytrzymają tyle co poprzednicy. Górne wahacze w tym samochodzie to newralgiczny p-t i tu chyba nie warto oszczędzać. Kupić raz i porządnie i mieć spokój. Pozdrawiam

Dotyczy górnych wahaczy.
Ostatnio kupiłem oryginał w serwisie i okazał sie byc to wahacz febi choć byłem pewny ze oryginał to trw.
Oryginalne części mają swoje logo i pakowane są w folie z oznaczeniami Ricambi Originali. Na górnych wahaczach masz na gumach napis BOGE i nie są to kopie sprzedawanych TRW.

Kup u taniegofiata jeśli chcesz oryginały.

Ostatnia edycja:
Witam, ja też mam górę TRW i jak narazie 18tys. zrobione i cisza.

U mnie górne Febi rozklekotały się na tulejach po niespełna 10 tys. :mad:

U mnie TRW Ricambi Originali zarówno góra i dół 15tyś km po wymianie i sztywniutko, zero jakichkolwiek luzów. Jedynie lewy górny wahacz od jakiegoś czas lubi sobie z rana popiszczeć, jak się rozgrzeje to cisza. Zastanawia mnie tylko, dlaczego u mnie piszczy tylko lewy górny wahacz? Przed wymianą piszczał mi również tylko lewy. Podejrzana sprawa:)

Ja kupiłem w "naszym" - ( jestem fanem BMW :) )forumowym Beemkowym sklepie http://www.czescidobmw.pl/

Na 100% oryginał TRW ze zeszlifowanymi oznaczeniami FIATA - 210zł więc chyba taniej się TRW nie znajdzie.

Kiedyś trafiłem, wraz ze znajomym mechanikiem, na szkolenie dotyczące wymiany elementów zawieszenia, układu kierowniczego i geometrii i zbieżności kół.
W zasadzie nic ciekawego, ale była tam jedna cenna uwaga - Febi jest tylko pakowaczem - czyli bierze towar no name i pakuje w swoje pudełka. Jakość jest różna.
To samo tyczy się firmy Ruville - ona także jest tylko pakowaczem, jednak dba o jakość "swoich produktów". Np. nieraz otwierając pudełko z lożyskiem Ruville znajdziemy tam SKF, tyle że 30% taniej.
W sumie o kiepskiej jakości Febiego nie trzeba nikogo przekonywać, natomiast na szkoleniu przekonywali, żeby tego nie używać.
I tak jak napisałem wyżej - to są informacje zasłyszane.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego u mnie piszczy tylko lewy górny wahacz? Przed wymianą piszczał mi również tylko lewy. Podejrzana sprawa
Podobno w tamtym kierunku odprowadzone są skropliny z klimatyzacji i to ma wpływ na piszczenie.
Prawda by to była?

Kiedyś trafiłem, wraz ze znajomym mechanikiem, na szkolenie dotyczące wymiany elementów zawieszenia, układu kierowniczego i geometrii i zbieżności kół.
.

Wiele osób niestety nie zna podstaw takich jak to że wahacz dokręcamy jak samochód stoi na 4 kołach.

dzieki za uwagi
narazie zakładam febi, nastepne beda trw i napewno od taniegofiata bo te sklepowe podejrzane sa jak dla mnie i wy to potwierdzacie
pozdrawiam i dzieki za rady a komentarze nadal mile widziane.

Amortyzatory
Powrót