Trochę wygląda jak przestawiony rozrząd, tylko, że Hall mówi, że ok.
Oscyloskop mówi: try again… ECU, czyta sobie z wału korbowego i niestety chyba wie, że to sprawa mechaniki/pneumatyki silnika… Zapomniałam, że on widzi ten sygnał, a tam sporo jest zapisane… Zawsze wiedział, tylko, że głowica była nieszczelna i może to zaburzało paradoksalnie obraz, „wyrównywało” pracę układu korbowodowo-tłokowego.
Ciężko jak sonda odcina przy 6 barach, to program wyznacza GMP wcześniej, niż osiąga go tłok. Na ile wcześniej, zależy od wielkości kompresji. Ale widać pewne różnice. Kawałka cylindra nie mamy, najgorzej, że tego krytycznego od góry.
- z tego wynikają pewnie różnice w kątach otwarcia/zamknięcia zaworów, fazy pokrycia zaworów oraz momentu zmiany przebiegu wykresu suwu wydechowego (odległość od 270st) między cylindrami.
- Jest różna kompresja dynamiczna na cylindrach, na cylindrze 1, wyraźnie niższa. .
- Na cyl. 1 widać chyba straty w suwie pracy – % wypełnienia cylindra 1 w tym suwie jest mniejszy niż na pozostałych o ok. 8%. Ale tego pewna nie jestem.
Uśredniony balans cylindrów po kompresji ze wszystkich zarejestrowanych wykresów w punkcie 30st od GMP ustawionego przez program:
- poniżej 60%, ECU nie odpali tego cylindra.
Nie ma wg mnie balansu cylindrów, kompresyjnego. Nie ma także balansu „pneumatycznego”, o ile testy zrobiłam poprawnie.
- Po kolejnym odłączaniu cylindrów występują różnice w obrotach silnika, które między cyl. 1, a pozostałymi cylindrami wynoszą ok. 10% (norma chyba do 5%). Różnice obrotów przekraczają znacznie 150 rpm dla cylindrów 2, 3, 4. Cylinder 1 trzyma się w normie.
- Obciążenie po odłączeniu cylindra, odpowiednio 30-40% dla cyl. 1, 50-60% dla cyl. 2,3,4. To chyba znaczy, że udział cyl. 1 w pracy silnika jest najmniejszy, największy cyl. 2, 4, 3.
- wszystko to może być zaburzone nieco, bo jednak ECU steruje i może np.: wydłużać czas wtrysku. Po odłączeniu cylindra 2 wydajność pracy pozostałych cylindrów jest raczej nieakceptowalna.
Podciśnienie w kolektorze ssącym oraz CSS, to w sumie nie mam na razie pomysłu jak to do kupy zebrać. Widać, że cyl.1 pracuje mniej wydajnie, co w sumie odpowiada dysproporcjom we wskazaniach sond lambda od pierwszego odpalenia tego silnika po remoncie.
Zamieszczam wykonane tydzień temu badanie CSS, na wydajność pracy cylindrów, na zimnym silniku, bez odmy i na rozgrzanym. Trochę to wygląda jak zapłon, ale to co widać podczas hamowania to wygląda jak powietrze. Może wszystko razem do kupy.
- mam problemy z analizą wyników, Px, to jak wyżej. Dx, w innym wątku. CSS, to na razie nie podejmuję się interpretacji. Oglądałam je przez ostatni tydzień, ale mam niewielkie doświadczenie. Praca cylindrów wyrównuje się po wpuszczeniu lewego powietrza, ale obroty wariują. Myślałam, żeby może wyniki, wraz z logami, zdjęciami pokazać na forum rosyjskim i wysłuchać co powiedzą, ale sama się nie odważę. Może euroscan, jeśli zobaczy w tym sens?
Tak jest moja ocena sytuacji. Nie potrafię rozstrzygnąć, czy jest nieszczelność w linii tłok cylinder, czy tłoki pracują nierównomiernie. Zrobię w weekend jeszcze kilka testów, ta wiedza jest potrzebna. Każdy kto miał styczność z tym silnikiem, twierdzi, że pracuje na jałowym nierówno, na zimnym telepie. W przyszłym tygodniu ma być sprawdzenie panewki, może to da jakieś info w sprawie śadów wody w cylindrze. Wg mnie usterka silnika nie została wyeliminowana i trzeba będzie silnik ponownie otwierać. Będę wyniki konsultować, gdzie się da na razie w LDZ. Wysłucham Was, wysłucham każdego, kto zechce się wypowiedzieć. A potem poszukam warsztatu, który podejmie się tej naprawy i złoży ten silnik, zgodnie z manulem, bo wydaje się, że innej opcji nie ma, powie mi prawdę – czy mam szukać nowego bloku silnika, co można wykorzystać, a co nie, czy mam szukać nowego silnika. Najlepiej, żeby lubił naprawiać samochody. Chyba, że zrodzi się inna – korzystniejsza dla mnie i GT interpretacja i trop poszukiwań diagnostycznych. Ale tak jeździć się nie da, to wg mnie bomba zegarowa.
Wylądowała znowu tak. Do tego momentu ECU nie rejestrował błędów.
CSS_Dx_1.zip
Załącznik 111311
Załącznik 111312
Załącznik 111313
Załącznik 111314
Załącznik 111315