[156] nie wylacza sie wentylator chlodnicy

• Autor wątku Autor wątku MaxiBB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MaxiBB

Guest
Witam czytalem archiwalne tematy na ten temat ale nie znalazlem konkretnej odpowiedzi, moj problem polega na ciagle dzialajacym wentylatorze chlodnicy, chodzi od momentu odpalenia po zgaszenie silnika, chodzi na pierwszym biegu, dzisiaj bylo cieplo i pojezdzilem troche z wlaczona klima byc moze to ma jakis zwiazek ?
licze na jakies sugestie, co sprawdzic najpierw ?
temp silnika nie przekracza 80 stopni bo wentylator non stop napaza.

Z gory dzieki
Pozdrawiam
MaxiBB

Bo masz włączoną klimę - to normalne ale powinien się co chwila wyłączać. Jeśli tak się nie dzieje to masz uszkodzony presostat czyli czujnik ciśnienia czynnika w układzie klimatyzacji.

Maciek-156 napisał:
Bo masz włączoną klimę - to normalne ale powinien się co chwila wyłączać. Jeśli tak się nie dzieje to masz uszkodzony preostat czyli czujnik ciśnienia czynnika w układzie klimatyzacji.

Zle opisalem swoj problem, wentylator chodzi pomimo wylaczonej klimy, niemniej jednak problemy z niewylaczajacym wentylatorem zaczely sie od dzisiaj (i akurat dzisiaj klima troche chodzila bo cieplo bylo), gdzie znajduje sie ten czujnk i ktory to jest dokladnie nom i czy puki co mozna jakims garazowym sposobem zrobic zeby wiatraczek chodzil wtedy kiedy trzeba ?

Jeśli nie używasz klimy to najprościej wypiąć ten czujnik i wentylator nie będzie chodził - ale to sposób tylko tymczasowy dokąd nie wymienisz tego czujnika

Możesz mieć uszkodzony czujnik na termostacie ( obwód otwarty) dodatkowym objawem jest nieprawidłowa praca zimnego silnika !

Maciek-156 napisał:
Jeśli nie używasz klimy to najprościej wypiąć ten czujnik i wentylator nie będzie chodził - ale to sposób tylko tymczasowy dokąd nie wymienisz tego czujnika

To chyba niech lepiej chodzi non stop puki nie kupie nowego, bo przeciz jak nie bedzie chodzil wcale to jest ryzyko przegzania silnika tym bardziej ze jest cieplo, rozumiem ze ten czujnik to takie cus mocowane w gornej czesci obudowy wentylatora do ktorego dochodza dwie wtyczki (jak odlaczam ktoras z nich to wentylator prtzestaje dzialac nizaleznie od tego czy chodzi klima czy silnik ma juz temp. przy korej w narmalnych warunkach powinien wlaczyc sie wentylator) ?

kolego lechtak termostat pracuje prawidlowo maly obieg jest na zimnym silniku a jak sie rozgzeje wlacza sie duzy obieg, co do czujnika w termostacie to nie jest on odpowiedzialny za wskazania temp. w kabinie ??

Dzieki waszym sugestia wiem juz ze mam na 99% uszkodzony czujnik preostat tylko gdzie on jest (czy jest to ten czujnik o ktorym pisze wyzej ?)

Ty nie masz odłączać wtyczki od wentylatora tylko od czujnika ciśnienia czynnika w układzie klimatyzacji. Wentylator będzie działał normalnie i ECU będzie go uruchamiało jak temperatura płynu będzie zbyt wysoka. W samochodach z klimatyzacją wentylator jest włączany albo presostatem z układu klimatyzacji albo czujnikiem temperatury wkręconym w termostat.

Maciek-156 napisał:
Ty nie masz odłączać wtyczki od wentylatora tylko od czujnika ciśnienia czynnika w układzie klimatyzacji. Wentylator będzie działał normalnie i ECU będzie go uruchamiało jak temperatura płynu będzie zbyt wysoka. W samochodach z klimatyzacją wentylator jest włączany albo presostatem z układu klimatyzacji albo czujnikiem temperatury wkręconym w termostat.

Wszystko czaje presostat zlokalizowany (eper mi prawde powiedzial), dziekuje bardzo za pomoc.

Pozdrawiam

Przeczytałem i u mnie jest ten sam problem z wentylatorem - pytanie gdzie szukać tego presostatu??? (dodam, że jeżeli jest to czujnik na przewodzie od kompresora do klimy to był wymieniany tydzień temu podczas nabijania klimy). Wentylator załącza się zaraz po przekręceniu zapłonu - silnik nie pracuje.

Tak to ten czujnik na tym przewodzie. Wentylator nie powinien się załaczyć po przekręceniu kluczyka jeśli silnik jeszcze nie pracuje.

Tak właśnie myślałem 230zł czujnik 150zł nabicie, a teraz kupa nerwów z reklamacją - Zobaczę co uda mi się zdziałać - dzięki

Amortyzatory
Powrót