Zamiana koła dwumasowego na jednomasowe

Kastner

Nowy
Auto
Bravo 1.4 T-JET 150
Witam jak w temacie chciałem zorientowac sie czy taka operacja jest wykonalna . Wyczytałem ze w wersjach jtd do 105km mozna je zastapic jednomasowym , ale co dalej jakie sprzegło czy to samo zostaje . Jestem poprostu ciekaw czy ktos na forum przerobił taki temat . jesli tak to niech opisze jak i z czego zastapił

Czy jest to możliwe to nie wiem. Ale tarczę sprzęgła też byś musiał wymienić. Z mojego niewielkiego doświadczenia wiem, że jak jest koło dwumasowe to nie ma tłumienia drgań w tarczy sprzęgła. Jak jest zwykłe koło to sprężyny tłumiące drgania są w tarczy.

zeby mniej rzezbic, moznaby sie zorientowac czy by nie pasowalo od Doblo np z 2001 roku, byl tam 1.9 D z kolem zamachowym po prostu :) sprzeglo na sprezynach, tak jak wyzej napisane by musialo byc, zeby skrzynia po tylku nie dostala - 71734908 sprzeglo OEM oraz zamach 71787752 - ten zestaw mam na mysli

Temat już był na forum. Ja osobiście nie polecam bo jeździłem dwoma autami z takim patentem i uwierzcie mi, że nie jest to warte takiej męki, jaką przechodzi cała karoseria, silnik i układ przeniesienia napędu. Zresztą obydwa te zamienniki z Valeo zostały zareklamowane i reklamację uwzględniono a sam pracownik BOK tej firmy potwierdził, że to małe nieporozumienie jest.

czyli spoko praktycznie mozna włozyc od 1.8 TS tylko ze jest ale tam jest prawie o 100Nm mniej, wiec jak by cos takiego jezdziło ? myślałem ze ktos na forum przerobił ten temat i sie wypowie jak to jezdzi i sie spisuje

czyli spoko praktycznie mozna włozyc od 1.8 TS tylko ze jest ale tam jest prawie o 100Nm mniej, wiec jak by cos takiego jezdziło ? myślałem ze ktos na forum przerobił ten temat i sie wypowie jak to jezdzi i sie spisuje

A czy ja nie pisałem, że to poroniony pomysł? Gdyby się sprawdzało to już byś miał na allegro całą masę takich zestawów. Nawet Valeo się wycofało z tych wynalazków więc odpuście sobie. Chyba, że ktoś lubi, jak mu się trzęsie całe auto podczas rozpędzania z np 1800 obr. Przy momencie jakie generują JTD ( i jego nagłym przyroście) oraz drganiach obecność takiego patentu nie jest wymysłem fabryki. Jeździłem z takim czymś w passacie, golfie IV (zaadaptowane z leona 90KM) oraz w sprinterze 316CDi i nie mam zamiaru opisywać po raz któryś jak źle to działało...

Amortyzatory
Powrót