• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Syf w zbiorniczku wyrównawczym i ubytek oleju

• Autor wątku Autor wątku Maciek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciek

Guest
Witam
Dzisiaj zauważyłem ubytek oleju postanowiłem że dokupię i doleje , podczas tej roboty postanowiłem że skontroluje wszystkie płyny w aucie i w zbiorniczku wyrównawczym znalazłem dużą ilość brązowej mazi dodam ze korek od wlewu oleju czysty co to może być moja alfa to 156 2.0Ts???????????

no i uszczelka pod głowicą do wymiany, pechozol

No tylko uszczelka była wymieniana 2tys km temu razem z remontem głowicy i nie wiem czy skopali robotę czy co ??

Może nie skopali , tylko teraz się wypłukały syfy po remoncie.
Też tak miałem w Peugeocie.
Wybierz syf ze zbiorniczka, wymyj go uzupełnij i obserwuj.
Ja musiałem ze trzy razy tak zrobić zanim się dobrze wyczyściło.

No tylko uszczelka była wymieniana 2tys km temu razem z remontem głowicy i nie wiem czy skopali robotę czy co ??
Pytanie tylko czy coś jeszcze było robione z głowicą?? Była planowana?? Jak nie to już wiesz dlaczego jest syf w zbiorniczku albo tak właśnie jak Dariusz156 pisze, cały ten syf się dopiero wypłukuje

Było robione bo coś tam było pęknięte i była robiona i planowana potem .

witam Kolegow. ja mam ten sam problem. pojawil sie olej nagle, wymieniona uszczelka i niby byla planowana głowica. mozliwe ze sie takie cos pojawi w zbiorniczku wyrownawczym??

ja po wymianie chłodnicy,płukałem dobrze tak ze wydało by się ze jest ok,chłodnica okazała się dziurawa,wiec reklamacja,po nowej chłodnicy nowy płyn, ten nowy płyn prawie cały mi uciekł po ok 10 km ponieważ waz mi spadł z dolnej części chłodnicy ,szczęście ze w garażu jak już gasiłem silnik zapaliła się czerwona kontrolka,i znowu nowy płyn prestone ,zbiorniczek wymyty i ok i tak z 4 miesiące,aż na rantach zbiorniczka ukazuje się syf jak by białe masło,w płynie brak jakiegoś oleju ,olej w normie płyn również,nic nie ubywa nic nie przybywa,a dodam ze prestone zrobiło się z zielonego rdzawe,morał jest taki żeby dobrze przepłukać układ trzeba by alfa jak resorakiem potrząsać,albo jakieś tam specjalny specyfik zalać,pojeździć ze 100km,i tak ze trzy razy to może efekty by i były ,tylko który fachura wam to zrobi w cenie jednej wymiany i odpowietrzy tyle razy/dodam ze mało kto wie o odpowietrzniku w chłodnicy/

No ja miałem spokój do puki auto dla testów jeździło na wodzie zwykłej z kranu jak wymieniłem na płyn prestone to się pojawił ten syf więc może coś z nim nie tak ?? :D albo ma jakieś właściwości czyszczące ????

dobrze gadacie tylko pomineliscie fakt że głowica była spawana ( aluminium) oczywiscie szlif był równiez i było by tak jak mówicie tylko ze kolega ma braki OLEJU więc będzie powturka z rozrywki niestety domyślam sie ze silnik sie przegrzał np, albo mechanik fuszere zrobił !!

Amortyzatory
Powrót