Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: [156] Czujnik Halla - gdzie kupić

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie [156] Czujnik Halla - gdzie kupić

Mam do wymiany czujnik Halla (czujnik położenia wałka rozrządu). Oryginał to Bosch 0 232 101 035. Może ktoś z kolegów wie, gdzie mogę kupić taki czujnik w rozsądnej cenie, bo w sklepach we Wrocławiu ceny są wzięte chyba z kosmosu.
    A może ktoś wie, czy można by taki czujnik naprawić?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

ja kiedys kupowałem za 400zl w oryginale ale przynajmniej mam pewnosc ze sie nic po chwili nie zepsuje a z zamiennikami to roznie bywa a wiadomo ile roboty jest z jego demontażem

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Jest to czujnik hallofoniczny i nie ma tam nic do naprawy pozostaje tylko wymiana a niestety jest on drogi ok 400 zł właśnie i z tego co pamiętam nie ma zamienika. A z kąd wiesz że to on ??? pokazało błąd - spotykałem się z tym że to koło foniczne było uszkodzone a pokazywało błąd czujnika ( bo błędu koła nie może pokazać) usterka wyszła dopiero po wyjęciu koła i sprawdzeniu go

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Walczę z tym czujnikiem od jesieni 2007 r. Wówczas to poraz pierwszy zapaliła się kontrolka wtrysku - komputer pokazał błąd czujnika halla. Kupiłem w sklepie nowy czujnik za 250 zł, ale nie oryginał Boscha, tylko jakiejś włoskie firmy EPS, zresztą innych nie mieli. Cały dzień roboty i czujnik wymieniłem - kontrolka zgasła. Nie cieszyłem się jednak długo bezproblemową jazdą - po ok. 3 miesiącach znowu zapaliła się kontrolka wtrysku i znowu ten sam błąd.
    Jeżdżę tak już 4 miesiące, ale muszę wreszcie ponownie zabrać się do tego tematu, a nie chcę już kupować zamiennika.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

trudno znależć zamiennik ponieważ ten czujnik ma wyjście częstotliwościowe, tak napisali na jakims forum,
    coś trudno mi w to uwierzyć, ale sprawdzę to.
    -
    http://www.probedistributors.co.uk/d...chStr=PDTS0210
    -

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

jego sygnał mierzy sie oscyloskopem.. sygnał mozna porownac z prawidłowym wg autodaty a niektore czujniki wygladają tak samo a mają inny sygnał niz oryginał i juz komp wariuje..

kaiowas
    Gość

Domyślnie

Wsadzaj tylko oryginał,te EPS sa beznadziejne,
    Wiesz jezeli sam dasz rade go wymienic(masz blokady rozrzadu) to moze kup uzywke-mysle,ze dostaniesz gdzies za 100zł.ale jezeli bedziesz płacic za wymiane to kup nówke -masz gwarancje i... świety spokój

provokator
    Gość

Domyślnie

SG i jak sprawa z tym czujnikiem się rozwiązała? bo u mnie też go wymieniał, dał jakiś chyba zamiennik bo 200zł kosztował... ale tak czytam Twój temat to u mnie się właśnie też kontrolka od wtryskiwaczy zapala po wejściu na wyższe obroty
    Jakie u Ciebie był objawy padniętego czujnika? w jakich warunkach zapalała się kontrolka?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

provokator, Ty to najsajnajwpierw znajdz porządnego mechaniora bo błąd tego czujnika wywala tez przy źle zgranym rozrządzie :wink:

provokator
    Gość

Domyślnie

no zobaczymy co jutro specjalisci z ASO powiedza bo mają mu ustawiać

ale to nie zmienia faktu dotyczącego mojego pytania, czyli czym różni się zamiennik od oryginału? bo wstawił mi zamiennik póki co