demontarz stacyjk zamku klapy bagażnikai itd.

kamien007

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola
z racji takiej ze od kierowcy jest uszkodzony zamek (nie da się włożyć kluczyka) i tym ze podłączyłem ze swojej starej, centralkę w bagażniku i zamek działa zdalnie tylko ze na starym kluczyku,
i mam pytanie jak wykręcić stacyjkę bo rozkręciłem obudowę od kierownicy i nie wiem co dalej...
zajrzałem tez do zamka w klapie bagażnika i tez nie wiem o co tam chodzi na klucz nr 10 wystają śruby ale ani drgną
moj kluczyk dorobiony co jest ma czujnik do IMO.

Załączniki

• DSC08211.jpg
    DSC08211.jpg
    72.1 KB · Wyświetleń: 127
na stacyjce śruby (2) są sprasowane i zeby je wykrecić najlepiej naciąć je na płaski śrubowkręt lub z obu stron i wtedy płaskim kluczem

---------- Post added at 20:38 ---------- Previous post was at 20:37 ----------

sruby od zamka w klapie w takim razie najpierw wd, ja musialem je u siebie rozwiercać

zastanawia mnie kwestia jak dokonać aby wyciągnąć sam wkład stacyjki jak na tej aukcji
http://allegro.pl/alfa-romeo-156-stacyjka-klucz-immobilaizer-i1987985402.html
wiem ze tego da się dokonać bo w klamce już tak robiłem i sam wkald się da wyciągnąć wystarczy tylko taka zawleczkę wyciągnąć i wychodzi sama wkladka
może da się zrobić tak samo z klapą bagażnika??

W klapie bagażnika nie jest tak prosto..., po odsłonięciu emblematu z zewnątrz widać 2 zaślepki, jak je wydłubiesz to znajdziesz tam 2 śruby z gładkimi łebkami. U nas poprostu nawierca się je małym wiertłem 2,5 lub 3 mm, robimy w tych łebkach trzy lub cztery otwory obok siebie tak żeby można było płaskim śrubokrętem odkręcić, jak już ruszy to idzie lekko. To co widać w klapie od środka to nakrętko-nit wprasowany od zewnątrz tak że od środka jest nie do ruszenia, ten element zostaje na klapie na stałe. Ze stacyjką jest prościej, poszukaj w plastikowej obudowie przy wkladce małego otworu, około 2 - 3 mm, wciśnij coś w ten otwór, naciskając przedmiot wetknięty w otwór przekręć klucz w stacyjce, powinno być miejsce w którym da się wcisnąć głębiej, wtedy nie ruszając już kluczem w inne pozycje pociąg za kluczyk i wkładka jest twoja :)
Zamek schowka to też prosta sprawa, jak rozbroisz pokrywę to bądziesz widział jak wyjąć wkładkę.

Jak ci się uda demontaż to napisz jak ci poszło

Pozdrawiam

WIKAR - części do twojego samochodu

www.wikar.com.pl

wszystko opanowane, stacyjkę przełożyłem całą odkręciłem starym niezawodnym sposobem młot i przecinak i puściły te niby śruby stożkowe, klapa bagażnika po oględzinach, zobaczyłem ze wyciąga się wkładkę trzyma się na takim haczyku w kształcie literki U ( tak samo jak w klamkach ) boczek od poduszki przełożyłem cały odczepiłem tylko kabel ,schowek wiadomo łatwizna, przy okazji na smarowałem klamki bo juz zamarzały i zacinały się
nie jest to trudne jak mi się zdawało :)
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót