(156 2.4JTD)Dwa problemy...!!!

danloo23

Nowy
Auto
AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.
Witam!
Ostatnio w mojej Belli pojawil sie problem a w zasadzie dwa...!!!
Pierwszy to znikajacy plyn do chlodnic,musze codziennie go dolewac bo znika (oczywiscie nie calkiem,tylko jakas czesc)!W okolicy zbiorniczka pojawil sie bialy osad wiec podejzewam ze mam gdzies wyciek,tylko gdzie???
Drugi problemik to dziwny dzwiek silnika (tak jakby "stuki") na biegu jalowym!Nic sie z silnikiem nie dzieje,moc jest,zadna kontrolka nie swieci tylko chodzi o ten dziwny dzwiek!!!
Prosze Was o pomoc...
Pozdrawiam!!!

sprawdź czy nie dostaje ci się płyn do oleju-wyjmij bagnet i zobacz czy nie masz płynu w oleju

a jeśli kapie gdzieś to sprawdz rano po silnikiem gdzie jest kałuża

a co do drugiego- na jałowym diesel stuka przeważnie

Plyn do oleju raczej sie nie dostaje,poziom oleju jest w normie (chyba powinien sie zwiekszac gdyby plyn dostawal sie do niego)!
Kaluzy nie ma,rano lub gdy autko dlugo stoi jest poprostu mala plamka!Podejzewam ze gdy silnik jest rozgrzany to moze pod wplywem temperatury jakis wezyk sie rozszerza i plyn wycieka i odrazu paruje!Nieraz po dlugiej jezdzie z okolic zbiorniczka wydobywa sie jakby para!!!

nie chodzi mi o poziom tylko takie pęcherzyki/krople płynu w oleju silnikowym

OK!Jutro sprawdze i dam znac czy cos takiego jest!!!

Może uszczelke w pompie wody masz uszkodzona, mi ostatnio tez plyn wyciekl i sie okazalo ze jakis oring (uszczelka) przepuszczal.

danloo23 napisał:
Drugi problemik to dziwny dzwiek silnika (tak jakby "stuki")
a regulacje zaworów kiedy miałeś?

z tym ubywającym płynem jesli nie ma go w oleju to sprawdz chłodnice i wszystkie wezyki, moe tam gdzies ucieka, albo tak jak Dario 83 sugeruje. Mozemy sobie tak gdybac, jak sam nie znajdziesz jedz do mechanika.

danloo23 napisał:
W okolicy zbiorniczka pojawil sie bialy osad wiec podejzewam ze mam gdzies wyciek
I dobrze podejrzewasz - w miejscu odparowania/uciekania płynu zawsze zostaje jakiś nalot. może wystarczy wężyki docisnąć jakąś dodatkową opaską. Najlepiej odpal, nagrzej autko a potem filuj skąd leci obłoczek - jak znajdziesz miejsce wycieku to na pewno coś wymyślisz/wymyślimy :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót