• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] obroty silnika na biegu jałowym

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Jakie powinny byś obroty na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku, bez włączania dodatkowych urządzeń? Mam na myśli silniki T.S. ze szczególnym uwzględnieniem 1.8 W moim przypadku jest to 1000obr/min. Zastanawiam się, czy aby przypadkiem nie za wiele...
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie wiem ile ja mam ale poniżej 1000.Myślę że jaieś 700-800. Nawet jak podkręciłem na lince, bo kilka razy mi zgasł na luzie, to i tak są nadal takie same.

Tak jak tomkap pisze... u mnie jest 800 +/- 50 i to jest optimum dla silnika...

Moze gdzieś lewe powietrze ci łapie, sprawdź odme...a może krokowiec sie wiesza...

Pozdrawiam

Hm... Odma jest OK. Natomiast nie wiem jak sprawdzić silniczek krokowy.
Pewnie czeka mnie podpięcie pod komp...
Pozdrawiam.
- Rafał

Moze coś po podpięciu wyjdzie ale, to nie takie pewne że komp coś wskaże.
U mnie nic nie pokazał, a po wyczyszceniu jest OK.

Nie wiem jak u Ciebie, ale Twój rocznik to juz chyba nie ma tak łatwo z czyszczeniem krokowca, za duzo elektroniki masz w tych okolicach i mozna cos bardziej zepsuc niz naprawić, u mnie jest mechaniczne to wszystko...

Więc bądź ostrozny i daj znac co to było u Ciebie...

Pozdrawiam

alces1,
Ty nie masz silniczka krokowego tylko elektroniczna przepustnice ktora jest odpowiedzialna za utrzymanie wolnych obrotow

Jej czyszczenie jest opisane w dziale "Zrob to sam"

Prawidlowe obroty to 820-880

Re: obroty silnika na biegu jałowym

Witam ja w swojej 156 1.6 TS również mam 1000obr/min. nie falują i chodzi silniczek dobrze.
POZDRAWIAM!

Szef napisał:
alces1,
Ty nie masz silniczka krokowego tylko elektroniczna przepustnice ktora jest odpowiedzialna za utrzymanie wolnych obrotow

Jej czyszczenie jest opisane w dziale "Zrob to sam"

Prawidlowe obroty to 820-880
Przepustnica była już czyszczona...
Edit: no i nim zdążyłem przyjrzeć się tym obrotom lepiej, sprawa sama się rozwiązała... Obroty biegu jałowego są na poziomie 850 obr.min.
Więc póki co alarm odwołany :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Korzystając z tematu to zapytam o mój problem,a mianowicie po wyciągnięciu przepustnicy wraz z krokowcem i wyczyszczeniu silnik po odpaleniu oscyluje w granicach 2800 obrotów.Czy czeka mnie podpięcie pod komp. i adaptacja parametrów czy może problem tkwi gdzie indziej :?:

slow napisał:
Korzystając z tematu to zapytam o mój problem,a mianowicie po wyciągnięciu przepustnicy wraz z krokowcem i wyczyszczeniu silnik po odpaleniu oscyluje w granicach 2800 obrotów.Czy czeka mnie podpięcie pod komp. i adaptacja parametrów czy może problem tkwi gdzie indziej :?:

Miałem to samo po tym jak wysiadł mi krokowiec. Wysokie obroty na jałowym. Po wymienie krokowca nadal były wysokie i tylko reset parametrów po podpięciu do kompa przywrócił normalny stan obrotów.
U ciebie moze tylko wystarczy reset, jesli tylko było czyszczenie.

U mnie na jałowym ani drgnie.. Zauważyem że whanięcie mam jak zdejmuje noge z gazu, wtedy spada do dołu, podskakuje do 1800 i powoli amplituda sie zmniejsza...

Czy to lewe powietrze czy krokowiec?

Wszystko poczyszczone zaznaczam...

Pozdrawiam

U mnie jest około 880-900… równo, bez żadnych udziwnień raczej. Po „delikatnym ciśnięciu” na światłach bywa też mniej więcej 1000 do czasu spokojniejszej jazdy…

Alfa Romeo 147 ts. 1.6 , 120km.U mnie było to samo ,niskie obroty,słabe przyspieszenie.Ruszałem ze skrzyżowania wolniutko,bo nie było mocy.Przeglądałem kilka razy i zauważyłem że wężyk odmy wychodzi przy lekkim pociągnięciu.Zobaczyłem na nim że opaska uciskowa jest luzniutko.Nie widziałem tego wcześniej bo wężyk wchodzi pod osłone silnika.Założyłem wężyk,zacisnołem opaske,no i przejażdżka.Obroty w normie ok.850,jadę kilka kilometrów i jest ok. Więc zdecydowałem że podjadę pod dość stromą górę.Na trzecim biegu pod górę miał moc ,jakby się rozpędzał.Na razie jest ok, więc byćmoże to wina odmy.Łapał dużo lewego powietrza.Oby to było to.Pojeżdże tak jeszcze kilka dni,mam nadzieje że to ta odma.Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót