Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: jaki jest objaw uszkodzonej przekładni kierowniczej (maglownicy) ??

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał flatbeet Zobacz post
    Witam, odświeżę temat.
    Mam taki otóż problem, że od niedawna na skręconej kierownicy i przyspieszaniu (na dużym skręcie i szczególnie na niskich prędkościach) z okolic przedniej lewej części auta dochodzą dziwne dźwięki, coś jakby metal trzeszczał. Nie są to stuki na zasadzie, że odważnik na feldze cyklicznie o coś ociera, nie. Bardziej skrzypienie, trzaski jak by zaraz miało coś pęknąć. Przy jeździe na wprost tego dźwięku nie ma. Moje podejrzenia padły na maglownicę. Czy słusznie ?
    To nie magiel. Zdejmij koło i sprawdź czy coś nie ociera, sprawdź tarczę, klocki, czy wszystko ok. Magiel wydaje stuki na nierównościach czy na skręconych kołach czy na prostych, słychać z przodu (tak centralnie, równomiernie) i przy bardziej uszkodzonym maglu, także czuć w kierownicy.
    Szczególnie słychać na nierównościach poprzecznych, typu łączenia płyt betonowych, czy kostka brukowa, lub tez przy wyłączonym silniku jak będziesz kręcił kierownicą prawo-lewo to słychać stuki.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

U mnie też zaczęło trzeszczeć okazało się że wahacz górny ma dość, przy skręcie tuleja zaczyna skrzypieć.

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Dzięki wszystkim za sugestie, jutro auto idzie do mechanika w innej sprawie (wymiana tylnych poduszek amortyzatora) i przy okazji poproszę go żeby rzucił okiem na przód. Dodam, że jakieś 1.5 miesiąca temu miałem wymienianą osłonę przegubu z lewej strony i tak się zastanawiam czy te dźwięki nie zaczęły się mniej więcej od tamtej pory..

Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Wygląda na to że to jednak maglownica, mechanik dziś się z nią bliżej zapoznał i mówił że jakieś stuki z niej dochodzą przy ciągnięciu za oba końce. Ja jak ruszam kierownicą na postoju to też mam wrażenie że coś stuka. Sugeruje mi on że lepiej kupić używkę w dobrym stanie za minimum 500zł niż regenerowaną a regeneracje widzę chodzą w podobnej cenie.

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Wygląda na to że to jednak maglownica, mechanik dziś się z nią bliżej zapoznał i mówił że jakieś stuki z niej dochodzą przy ciągnięciu za oba końce. Ja jak ruszam kierownicą na postoju to też mam wrażenie że coś stuka. Sugeruje mi on że lepiej kupić używkę w dobrym stanie za minimum 500zł niż regenerowaną a regeneracje widzę chodzą w podobnej cenie.
    nie słuchaj go...
    regenerowaną kupisz za 800zł i masz gwarancję na 12 miesiecy. Poza tym kolejne 100 tys km spokojnie na niej zrobisz. A jak widzisz, cena nie zabija. Wsadzisz używaną i za pół roku będzie to samo. Jak db poszukasz, to zakupisz regenerowaną wraz z nowymi drążkami w komplecie.

Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    nie słuchaj go...
    regenerowaną kupisz za 800zł i masz gwarancję na 12 miesiecy. Poza tym kolejne 100 tys km spokojnie na niej zrobisz. A jak widzisz, cena nie zabija. Wsadzisz używaną i za pół roku będzie to samo. Jak db poszukasz, to zakupisz regenerowaną wraz z nowymi drążkami w komplecie.
    Gdybym miał pewność, że znajdę używkę z małym przebiegiem to chyba wolałbym używkę, na allegro znalazłem używkę za 799zł z demontażu auta o przebiegu podobno 100 km ...

http://allegro.pl/maglownica-przekla...982433477.html

Ze zdjęć rzeczywiście wygląda jak nówka, zastanawia mnie tylko czy jeśli nie była używana przez 14 lat to czy nie straciła na jakości. Czy mimo wszystko nie lepiej regenerowaną, przynajmniej mam pewność że części w niej będą nowe. Ale tu też trzeba by trafić na fachową firmę zajmująca się regeneracją bo na allegro można znaleźć regenerowane za 400 zł i za 800 tak jak piszesz. Pytanie czy cena idzie zawsze w parze z jakością

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

moim zdaniem,
    maglownica to jedno
    a te stuki przy skręcie to drugie

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Gdybym miał pewność, że znajdę używkę z małym przebiegiem to chyba wolałbym używkę, na allegro znalazłem używkę za 799zł z demontażu auta o przebiegu podobno 100 km ...

http://allegro.pl/maglownica-przekla...982433477.html

Ze zdjęć rzeczywiście wygląda jak nówka, zastanawia mnie tylko czy jeśli nie była używana przez 14 lat to czy nie straciła na jakości. Czy mimo wszystko nie lepiej regenerowaną, przynajmniej mam pewność że części w niej będą nowe. Ale tu też trzeba by trafić na fachową firmę zajmująca się regeneracją bo na allegro można znaleźć regenerowane za 400 zł i za 800 tak jak piszesz. Pytanie czy cena idzie zawsze w parze z jakością
    ojj uzywka za taką cenę to przesada

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

dlaczego nie chcesz kupic chocby regenerowanych z gwarancją o połowe tańszych ?

http://allegro.pl/maglownica-alfa-ro...743659883.html
    http://allegro.pl/maglownica-przekla...456720274.html

Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Zdecyduję się jednak na regenerowaną, jeśli wytrzyma mi 100 tyś to nic więcej nie potrzebuje do szczęścia. Tylko zdecyduję sie prawdopodobnie w lokalnej firmie w Wałbrzychu, która świadczy też usługę montażu i na montaż też daje gwarancję. Cena mała nie jest ale może coś ponegocjujemy

http://allegro.pl/przekladnia-alfa-r...755944915.html