[156] TS - raz na jakiś czas nie odpala

zaviaseq

Nowy
Auto
Fiat Croma 1.9
dziś znowu dopadło mnie to dziadostwo
po raz 3 w ciągu miesiąca
brak błędów, nie świeci code i lampka wtrysków, jednym słowem kręci normalnie jak głupi
brak powiązania z temperaturą, stało się tak na ciepłym, raz na letnim silniku
czujnik położenia wału wymieniałem na ori jakiś czas temu
jak nie odpali, otwieram maskę, ruszam przekaźnikami, bezpiecznikami - nie pomaga
wsiadam i odpala np za 5 razem
dziś nie wsłuchałem się w pompę czy działa, ale przy ostatnim nie odpaleniu słyszałem ją na 100%
mam zaworek zwrotny na przewodzie paliwa, przy pompie więc paliwo wstępnie odrzucam jako powód
jak to ugryźć?
co mogę jeszcze sprawdzić?
trochę mnie martwi to że kiedyś, jak akurat będę potrzebował gdzieś jechać, moja Alfa może mnie zawieść...

pisałem o kontrolce code (chciałbym żeby to było to :( ), ale każda myśl jest dobra i tak, nie bać się ;)

a moze masz zaróweczke spalona:rolleyes: sorry nie moglem sie powstrzymac

też bym tak chciał, ale świeci na zaplonie :D
większość łatwiejszych i prostszych rzeczy jest srawdzona
oprócz tych najprostszych ;) bo pewnie jakaś pierdoła
ale może sprecyzuje pytanie, które czujniki i przewody mają największy wpływ na odpalanie?

wczoraj miałem powtórkę z rozrywki ;/
kreci jak szalony ale nic z tego nie wychodzi
mam swoje zabezpieczenia, ale te od razu sprawdziłem i wszystko jest ok
otworzyłem maskę i zamieniłem dwa przekaźniki ze sobą miejscami (jeden od wentylatora a drugi po załączeniu na krótko, słychac że załącza przepustnicę), a do tego rozpiąłem i spiąłem kostkę od czujnika położenia wału korbowego (pomimo braku kontrolki wtrysku przy odpalaniu), zamknąłem maskę i odpaliłem
na weekend montuję nowe przekaźniki mocniejsze
oby pomogło!

dzis znowu to samo... zamiana przekaźników nie pomogła, ale jak trzasnąłem maską to od razu zapalił (nie mam żadnych czujników otwarcia maski)
co odłączone wpływa na odpalanie a jednocześnie nie objawi sie błędem?
zakładam że połączenia z czujnikami są ok bo przecież miałbym jakiś bląd
jak juz odpali to robi to z delikatnym oporem tak jakby paliwa nie miał i dopiero dopływało
niestety nie jeżdżę z manometrem ;) ale chyba zakupię
jakieś inne pomysly??

no w sumie wystarczy mi śrubokręt w listwę wcisnąć ;)
ale musiało by tam nie być nic a nic paliwa bo kręci jak szalony ale nic nie łapie
objaw jest taki jak np immo nie zadziała
sprawdzę ciśnienie (choć wątpię że to to ), bo stawiam na jakiś słaby styk "czegoś"

oczywiście sprawdzę ją bo każdy pomysł jest dobry :D
ale czy gdyby to była jej wina to nie gasł by także podczas jazdy?
silniczek trochę szarpie podczas jazdy... (sonda, przepływka prawie jak nowe)
co do związku z temperaturą, o którym pisałem na początku, to nie przytrafiło mi się to na temp roboczej (ok 90st) ani gdy silnik był zimny.
a nigdy nie miałem problemu z odpalaniem rano, bez względu na mrozy, deszcze itd.

od trzech dni mam podobnie czasem odpala od razu a czasem po pięć razy kręce, code się nie świeci, akumulator sprawny, byłem dzisiaj u mechanika i powiedział mi że to prawdopodobnie imobilaizer :mad:

to gląb nie mechanik, skoro kontrolka sie nie świeci ;)
wg mnie jest to wina slabego styku w dwóch wtyczkach łączących się między kolektorem a przepustnicą
taka czarna i "inaczej" rozłączana
tam bowiem idzie wspólny minus zasilania cewek i wspolny minus zasilania wtrysków (mam instalacje w rękach)
dziś mialem to samo na naszym jkarowskim zaebistym zlocie i jak podoginałem blaszki które są w tych wtyczkach to odpalilem od razu
i racja! powinien być błąd w ECU, ale niestety w moim jak i w dwoch innych TSach, po odłączeniu jakiejkolwiek czujki błąd wywala dopiero po przejechaniu jakiegoś dystansu, lub po którymś odpaleniu - dziwne bo powinno tak sie stać od razu?
mam plan zlutować te przewody w kostkach, tylko mam jeden problem - brak garażu a trochę zimno jest na takie zabawy ;)

Jestem zwolennikiem benzynki bez LPG ;)
Moim marzeniem jest miec wlasny, ogrzewany garaz z kanalem :D

Jestem zwolennikiem benzynki bez LPG ;)
Moim marzeniem jest miec wlasny, ogrzewany garaz z kanalem :D

no wchodze do garazu w papciach ,ale
nie mów mi o kanale ,jak budowalem dom to stwierdzilem po co mi kanal, kupie nowe auto to nie bede zagladal ,a tu dupa ani nowego ani braku zagladania a ile razy juz k...y w powietrzu lataly jak byl potrzebny

Może to też być wina czujnika halla na rozrządzie. Dołączam schemat połączenia czujników z komputerem. Sprawdź połączenia i bezpieczniki

Załączniki

• alfa.jpg
    alfa.jpg
    101 KB · Wyświetleń: 97
Posiadasz kabelek do połączenia z alfa? Takie coś to podstawa z problemami alfy

kabelek w aucie to tak jak kolo zapasowe dla silnika ;)
eTech źle pokazuje wersję ECU dla silnika 1.6
trzeba sprawdzać dla silnika 1.8 bo tam jest ECU 1.5.5

Amortyzatory
Powrót