Jak zakłada się pasek klinowy.

• Autor wątku Autor wątku wojti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojti

Guest
Jak w temacie panowie. Nie mam czasu na szperanie po forum, muszę się przespać a potem załatwić sobie pasek i go założyć a auto służy mi do pracy. Dziś rano jak wjechałem do garażu psyknąłem na pasek wd 40 bo piszczał i draka zeskoczył z rolek. Po oględzinie okazało się że jest poszczę piony - jak by coś wycięło 1 rowek.
Mam klimę, kół że tak się wyrażę jest 6, silnik 1,9 JTD 115 KM 2001r. Jak by mi ktoś jakiś rysunek czy coś podobnego podesłał i wytłumaczył jak go założyć i napiąć to był bym wdzięczny.
A jeśli ktoś jest z okolic Proszowic i ma czas pokazać to się zrewanżuję np rabatem na przewóz osób lub inaczej.

Kolego klucz (chyba 17 albo 19) z długą rączką. Wkładasz w napinacz i naciągasz go. Zakładasz pasek i po ptokach:P

Zacznij zakładać tak by jako ostatnią była sprężarka klimy bo tak najłatwiej.

Napinacz jest na dole. Zaraz poszukam Ci zdjęcia albo jakiegos obrazka. Chociaż to żadna filozofia.

Pasek sam się napina bez dodatkowych kombinacji.

edit:

Tutaj masz obrazek. 3 to napinacz:

1.JPG

Ostatnia edycja:
Kolega mar_1981 ładnie wszystko opisał, ja tylko dodam że grzechotka z nasadką ciężko jest się tam dostać (bo mało miejsca). Najlepiej klucz oczkowy. Nakładasz na napinacz i kręcisz tak jak byś chciał dokręcić mu śrubę, on zacznie wtedy schodzić. Drugą ręką nakładasz pasek na sprężarkę i popuszczasz napinacz.

Jak Ci scięło pasek to któreś koło pasowe lub rolka "krzywo" chodzi, ma luz. Sprawdź ręką jak zdejmiesz pasek.

jest tak jak koledzy pisza ,tylko to klucz 15 i zaden kanal nie jest potrzebny , zwalasz koło, podnosisz na lewarku, zdejmujesz kawalek nadkola i widzisz wszystko tylko wymien i rolke prowadzaca i napinacz

Co wy gadacie? Ja bez żadnego zdejmowania koła to zrobiłem. 10 minut roboty od gory podejdzie spokojnie do wszystkiego żeby zmienić pasek. Myślę że rolke i napinacz również od góry bym zmienił. Ciasno ale da radę.

No chyba że mowicie już o zmianach koła pasowego itd. ale kolega o to nie pytał więc...:)

Co wy gadacie? Ja bez żadnego zdejmowania koła to zrobiłem. 10 minut roboty od gory podejdzie spokojnie do wszystkiego żeby zmienić pasek. Myślę że rolke i napinacz również od góry bym zmienił. Ciasno ale da radę.

ty tak myslisz , czy ty wymieniales ,chyba jednak tylko patrzyles skoro nie wiesz,ze to klucz 15, jak bede wymienial to cie zaprosze i popatrze na zegarek , nie pisz takich rzeczy bo tu nie wszyscy urodzili sie z kluczem zamiast smoczka w ustach

Ostatnia edycja:
Sam wymieniałem. Ile jest roboty w naciągnięciu napinacza, zdjęciu starego paska, ponownym naciągnięciu napinacza i założeniu paska?

Jeżeli do wymiany paska polecasz zdjęcie koła i nadkola to zaraz napiszesz że do wymiany oleju należy silnik wyjąć. Rozmiaru klucza mozna pamiętać i nie znać na pamięć wszystkich rozmiarów śrub.

Jeżeli uważasz że w 10 minut nie da rady zrobic to chyba liczysz jeszcze czas na drogę do sklepu po piwko:P

Panowie, macie różne silniki. U jednego się da od góry u drugiego może nie:) Ja w swoim od góry nawet ręki nie wcisnę, zawsze lewarek i koło do zrzucenia. Poza tym jak chce dobrze posprawdzać to lepiej chyba zdjąc koło? Dojdzie kolejne 10 minut roboty, a jednak wygodniej:)

Mam problem z notorycznie spadającym paskiem (koło dwumasowe do wymiany i przy odpalaniu tak szarpnie, że spada co któreś odpalenie). Do odchylenia napinacza najlepszy jest klucz oczkowy 15. Najlepiej zakładać pasek na koło prowadzące (to małe), bo jest łatwiej niż na to od klimatyzacji jak trzyma się odchylony napinacz jedną ręką między innymi dlatego, że nie trzeba wtedy paska w rowkach układać, a poza tym trzeba się mocno schylić. Zakładam pasek od góry w 5 minut na drodze. Praktyka czyni mistrza :evil: Podsumowując Cubus00 i mar_1981 mają oboje rację, tylko w innych kwestiach :D

Więc koledzy jestem w toku wymiany tzn. czekam na właściwy pasek. Rano kupiłem 6pk 1830 pan powiedział że wejdzie a ja miałem 1835 no i nie wszedł. Oskubałem stary i go założyłem z kanału by zamówić inny. Czynność jak już się ma wszystkie potrzebna narzędzia *(w moim przypadku oczkowa 15 i przedłużka) zajmuje max 10 minut. Nic nie demontowałem od kanału jest świetne podejście.
pasek wymieniałem jakieś 20 tyś km temu około, z rolką prowadzącą i napinaczem więc dlaczego tak go zjechało (jeden z klinów zewnętrznych)

Ps. Chciałem podziękować za pomoc wszystkim a w szczególnie dwum pierwszym panom kórzy odpowiedzieli na mój post. I czekam na sugestia dlaczego tak zjechało pasek

Ostatnia edycja:
TRZEBA CZYTAĆ O JAKIM SILNIKU SIĘ MÓWI, robiłem tak samo jak mar 1981,a wracając do tematu to pewnie rolka albo napinacz przekoszony

To dlaczego odpowiadasz o TS jak facet ma JTD,czytaj ze zrozumieniem:)

W Fordzie prowadzi się pasek tak samo, wg ostatnich badań 80 % Polaków czyta tekst bez zrozumienia

Amortyzatory
Powrót