co jeszcze można zrobić?

• Autor wątku Autor wątku arek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arek

Guest
dopadło mnie falowanie temperatury 90 ,70 w kółko tak samo brak stabilizacji,stary termostat vernet było ok aż do niedawna,założyłem nowy też vernet ,czujnik nowy, układ odpowietrzony poprawy zero czytałem wszystkie tematy o falowaniu nic nie znalazłem no chyba że lpg ma coś z tym wspólnego

Kurcze nie wiem czy Behr jeszcze produkuje termostaty do TSa? Bo jest to jedyna słuszna odpowiedź na to pytanie.. Zmienić termostat na Behr'a ;) U mnie Vernet robi tak samo :/

Vernet! Vernet! Vernet!
Za trzecim razem w moim poprzednim aucie (Peugeot) dopiero zaczął działać poprawnie przez dłuższy czas.
Tylko że tam kosztował 18zł i 10min roboty żeby wymienić .

w,porządku ale na starym vernecie było wcześniej ok ,Dariusz mówisz że tylko wymiana termostatu na inny pomoże ,mam od ręki termostat gates może być ?

Na moim trzecim vernecie potem też było dłuższy czas dobrze.
Mówię tylko że według mnie to wyrób z dolnej półki , sparzyłem się na nim pierwszy raz w tym Peugocie drugim razem w Renault 19.
I już trzeci raz nie zaryzykuję choćby dla tego że do naszych aut termostaty nie kosztują 18><28zł tylko o rząd wielkości wyżej 180><280zł.
I tu już mnie nie stać na ekstrawagancję ani na doświadczenia bo i cena trochę wyższa i skala pracy też.
Nie używałem osobiście "gates" ale słyszałem dobre opinie o nim.

To jak wymienisz na taki to napisz o rezultatach bo ja również borykam się z takim problemem od listopada właśnie po wymianie termostatu na Verneta.

więc wymieniłem jest jak było czyli do dupy,gdzie znajdują się czujniki temperatury prócz tego cieczy w termostacie,i czy mogą mieć z tym coś wspólnego,

miałam kiedyś 156 ts-a 1.8 robiłem cuda nawet wymieniłem chłodnice bo myslałem że jest przypchana i to był nie do opanowania temat. Probem jest w tym termostacie otwiera sie jak chce bo to kicha ten vernet. Pomogła dopiero wymiana tej sprężynki na twardszą i woda nie szla tak szybko w obieg i w odpowiednim momencie przepszczał. Wiem że trochę to nowatorskie ale działoło do końca w mojej blue azzurro:)

Kurcze nie wiem czy Behr jeszcze produkuje termostaty do TSa? Bo jest to jedyna słuszna odpowiedź na to pytanie.. Zmienić termostat na Behr'a ;) U mnie Vernet robi tak samo :/

Z Vernetami są problemy - pisałem o tym w kilku wątkach.
Najlpsze termostaty to Behr - bez dyskusji. Na setki sprzedanych sztuk zgłoszone zostały 2 reklamacje które okazały się bezzasadne.
BEHR jest stosowany na pierwszy montaż w 90% produkcji koncernu Fiata a więc można je uznać za oryginał.

Dobre termostaty produkuje też Wahler ewentualnie EPS (z tych które znam).

Ostatnia edycja:
przecież wymieniłem verneta, tyle że na GATES też drogie i dobre więc niemówcie mi że tylko behr jest dobry

---------- Post added at 20:16 ---------- Previous post was at 20:13 ----------

BEHR jest stosowany na pierwszy montaż w 90% produkcji koncernu Fiata a więc można je uznać za oryginał

gates też

przecież wymieniłem verneta, tyle że na GATES też drogie i dobre więc niemówcie mi że tylko behr jest dobry

A to ci niespodzianka. Przyznam się szczerze że miałem nadzieję że wszystko będzie dobrze po wymianie u ciebie i będę mógł zrobić to samo u siebie:(

kupowałem w sklepie, nie na allegro paragon mam ,lecz reklamował nie będę to niema sensu nie wierzę w to że po 3wymianach nadal mam zły termostat .Myślę że przyczyna tkwi gdzie indziej raczej po winie czujnika kabinowego coś ześwirowało,może sama wtyka ,dlaczego? bo ostudzić silnik z 90 st.do 70 w przeciągu 3 sekund chyba jest nie realne, może się mylę ale termostatu już wymieniać nie będę,a przyczynę i tak znajdę prędzej czy póżniej

ostudzić silnik z 90 st.do 70 w przeciągu 3 sekund chyba jest nie realne

U mnie jest dokładnie to samo. Przed otwarciem termostatu wskaźnik kabinowy pokazuje lekko ponad 90 st. i po otwarciu w podobnym czasie jak u ciebie czyli ok 3 sek temperatura spada do 70 st. I później jest podobnie. W trakcie normalnej jazdy rośnie do prawie 90 st i momentalnie spada do 70. I też się zastanawiam czy to wina wskaźnika kabinowego czy termostatu bo takie cyrki zaczęły się dziać zaraz po wymianie właśnie na nieszczęsnego Verneta. Przed wymianą silnik się nie dogrzewał ale przynajmniej wskazówka stała w miejscu.

Falowanie temperatury prócz własnie termostatu Verneta może powodować nieodpowietrzony prawidłowo układ chłodzenia lub kończąca się pompa wody

Pamiętajcie , ze między wszystkimi czujnikami są KABLE.
Wszyscy zazwyczaj koncentrują się na urządzeniach ( czujnik , elektrozawór , wskaźnik itd) a zapominają , ze wszystko jest połączone instalacją elektryczną która też potrafi się uszkodzić. Występują przetarcia izolacji , zwarcia , złamane przewody lub utlenienie miedzi wewnątrz izolacji! W 40% usterek elektrycznych które naprawiałem problem tkwił w kablach.

Falowanie temperatury prócz własnie termostatu Verneta może powodować nieodpowietrzony prawidłowo układ chłodzenia lub kończąca się pompa wody

Pamiętajcie , ze między wszystkimi czujnikami są KABLE.

W 40% usterek elektrycznych które naprawiałem problem tkwił w kablach.

A więc tak. Układ odpowietrzany był dwa razy i wydaje mi się że jest ok ponieważ z odpowietrznika na chłodnicy leci tylko płyn nie widać powietrza. Co do pompy wody to była wymieniana wraz z rozrządem. Najdziwniejsze jest to że stało się to od razu po wymianie termostatu więc kable można wykluczyć. Może i jest to wina termostatu ale pewności nie mam. Kolega który założył ten temat wymienił termostat na inny i jak można parę postów wcześniej przeczytać nie dało to żadnego efektu. Wahania jak były tak są nadal.

Amortyzatory
Powrót