alfa 156 problem ze sprzęgłem

bezel_ek

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 280KM Q4
Witam koledzy. Dzisiaj pojawił się problem ze sprzęgłem a mianowicie na wciśniętym pedale sprzęgła samochód dalej toczy się do przodu , cała buda sie tłucze jak by silnik chciało z ramy wyrwać, biegi strasznie ciężko wbić. Czyżby się sprzęgło skończyło. W czasie wakacji wymieniłem gumki w pompie sprzęgła która znajduje się przy pedale oraz pompę która znajduje się na obudowie skrzyni. Na koniec dodam że jest to alfa 156 1.9 JTD 105KM. Może ktoś z kolegów jest mi w stanie pomóc...a jak nie to w pokrzywy :D

A jak mamy ci pomoc,kupic sprzeglo i przyjechac wymienic:confused: tak ?

Witam koledzy. Dzisiaj pojawił się problem ze sprzęgłem a mianowicie na wciśniętym pedale sprzęgła samochód dalej toczy się do przodu , cała buda sie tłucze jak by silnik chciało z ramy wyrwać, biegi strasznie ciężko wbić. Czyżby się sprzęgło skończyło. W czasie wakacji wymieniłem gumki w pompie sprzęgła która znajduje się przy pedale oraz pompę która znajduje się na obudowie skrzyni. Na koniec dodam że jest to alfa 156 1.9 JTD 105KM. Może ktoś z kolegów jest mi w stanie pomóc...a jak nie to w pokrzywy :D
Sprzęgło Ci ciągnie pozostaje Ci jedynie wymiana.

No jak przy wciśniętym pedale dalej ciągnie to nie wysprzęgla całkowicie. To nie może być problem z samym sprzęgłem. Nie ubywa płynu hamulcowego?

" na wciśniętym pedale sprzęgła samochód dalej toczy się do przodu "
no to akurat brzmi normalnie.

nie nie ubywa płynu wszystko ok... w skrzynie jest jeszcze wysprzeglik prawda... może on po prostu padł... kolego Naymad jeśli według ciebie to normalnie że auto jedzie do przodu na wciśniętym sprzęgle to dziwna sprawa. Skrzynie po prostu nie wysprzęgla tak mi sie wydaje

skoro wbijasz sprzęgło a nie możesz normalnie wsadzić biegu to sprawa prosta - padło sprzęgło. Do wymiany i tyle. Nie ma się tutaj co czarować zapowietrzeniem szczególnie gdy wcześniej wszystko było ok. Skoro płynu nie ubywa a sprzęgło wariuje to niestety wymiana. Tak już jest w hydraulice że sprzęgło nawet w końcowej fazie żywota bierze w tym samym miejscu co w początkowej i niestety ale może paść niespodziewanie.

nic trzeba oddać do mechanika niech wymieni tylko mam nadziej że dwumasa nie padła

---------- Post added at 14:29 ---------- Previous post was at 14:27 ----------

a auto ma prawie 200 tysięcy i myślę ze nikt go od nowości nie wymieniał wiec to jest takie moment na padnięcie sprzegła

u mnie sprzęgło oryginalne miało 273tys ten samo model alfy z tym samym silnikiem :D

no to powiem że kolego wytrzymało troszku ale to tez zależy jak wcześniejszy właściciel traktował samochód

Mam pytanie do osób, które wymieniały sprzęgło w swoich 156. Jaki był u was koszt kompletnej wymiany sprzęgła???

Za kpl.sprzęgło Valeo bez 2 masy oczywiście dałem 520 zł wymieniałem sam z kolegą 7 godz uczciwej pracy od wjechania na kanał do wyjazdu.Podpowiem ci tylko że ławy nie trzeba całkiem odkręcać wystarczy poluzować i że skrzynia cholernie ciężka także potrzeba kogoś silnego, to tak na wypadek jakbyś sam się za to brał.

Sam nie będę się brał, będzie to robić mechanik. Ale pytam się o koszt , bo zaśpiewał mi z wymianą (sprzęgło, tarcza, łożysko oporowe) 1000 zł. I nie wiem czy to uczciwa cena, czy jednak chce mnie naciągnąć :)

850 uczciwa 540 sprzęgło, a zastanów sie jeszcze nad wymiana uszczelniacza wału 100 pln ja bym robił i uszczelniaczy półosi 20 pln

No to żeby było ciekawiej dzisiaj zadzwonił , że same części (komplet sprzęgła) 1200 zł plus robocizna. Jak to możliwe, że wy płaciliście po 500-600 zł a on i mówi o 1200 zł?

chyba chce Cie przewiezc ,ja za wymiane z czesciami i wymiana oleju w skrzyni zaplacilem 9,5 setki czas 5 godzin

Amortyzatory
Powrót