Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: [156] Rezerwa

Kosiar
    Gość

Domyślnie [156] Rezerwa

Wczoraj z nudów czytałem sobie instrukcje do 156 i rezerwa wynosi 7l ile na tym da się przejechać?
    Ja na świecącej rezerwie raz zrobiłem około 80km i dalej jechało
    Czy ktoś miał przypadek że mu Alfa zgasła z braku paliwa i czy grozi to jakimś niebezpieczeństwem ?
    Tak pytam z czystej ciekawości

adamodg
    Gość

Domyślnie

teoretycznie rezerwa to 7 litrów ale w praktyce u mnie wygląda to tak że czasem przez trzy dni gaśnie i świeci się na przemian więc do końca nie wiadomo kiedy jest te 7 w baku.
    jeden jedyny raz nie zdążyłem zatankować a spieszyłem sie do roboty i w drodze powrotnej zonk, akurat było pod górkę i chyba paliwko się zlało do tyłu i pompka nie zassała i zgasł ale nie cudowałem z odpalanie m na siłe tylko baniaczek i naprzód na stację po 5L, dolałem i dojechałem do domu.
    niebezpieczeństwo - pompa

Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega Avatar bija22
    Mieszka w
    Rymanów Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6

Domyślnie

faktycznie ponoc 7 litrow...ale u mnie wskazowka tak swiruje ze jak sie rezerwa zapali to wole zawczasu zatankowac...nie chce niespodzianek, bo musze przyznac sa takie wachania...za kazdym razem wlacze zaplon to inaczej poziom paliwa pokazuje...wiec rezerwie zwanej przeze mnie judaszem nie wierze ani ani...
    bija22 i Alfa156 V6 są powody do mruczenia
    ...i do płaczu

http://imageshack.us/photo/my-images/37/nnnh.jpg/

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Stac sie nic nie powinno, bo jak braknie benzyny to wiadomo,z e auto staje i pompa przestaje pracowac (po wylaczeniu zaplonu oczywiscie).
    Gorzej jak braknie benzyny, a masz lpg i jezdzisz kilka dni z pustym bakiem, a pompa pracuje ;//

EDIT:
    jest tez niebezpieczenstwo zassania jakiegos syfu z dna baku :wink: (jakie czyste mamy paliwo chyba pisac nie musze, wiec tez nie tlumacze z kad sie bierze ten syf :x )
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

Dj.iCE
    Gość

Domyślnie

Ja nie polecałbym sprawdzać ile da się przejechać na rezerwie z przyczyny co AlfaFAN napisał bo właśnie nie wiadomo co siedzi na dnie baku. Pozatym jego budowa i umiejscowienie pompy paliwowe jest takie, że przy niewielkich przechyłach jest inne wskazanie wskaźnika co też nie da nam dokładnego poziomu paliwa. U mnie wskaźnik wariuje jak jest ponizej 1/4 baku więc staram się lać wtedy jak mam 1 kreskę (1/4 benzyny w baku) i już mnie nie denerwuje lampka rezerwy

***mach***
    Gość

Domyślnie

a co ma byc na dnie, i tak pompa zasysa z dna wiec nie ma to znaczenia. chodzi o to zeby nie zassala powietrza. Ja w xsarze z tego powodu dwa razy wymienialem pompe. Wariował w niej wsaznik poziomu paliwa i nigdy nie wiedzsialem ile jeszcze przejade. kiedyś na rezerwie dojechalem z węgier do polski przez tatry.

cysio
    Gość

Domyślnie Re: Rezerwa

U mnie wskazówka leży prawie na 0 i świeci się na dobre, nie chcę ryzykować i wtedy to ostatni dzwonek do tankowania. Na stacji wchodzi do odbicia 52-53litry, czyli jakieś 10l spokojnie jest w baku i 100km jeszcze można przejechać.

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Ja powiem tylko tyle sprawdzam i niechcem doprowadzic do stanu ze mi braknie ropy w belli rezerwa nieraz mi sie swieciła ale zaraz ją tankuję ale raz się zdazyło ze musiał jechac moj zięć ,byłem po libacji jak się ocknołem w belli to kom.... pokazywał 0000 a rezerwa swieciła a bella dalej jechała niewiem ile to trwało ale byłem zaskokoczony tym ze samochod jechałam dalej a na kompu..... był stan zerowy i trwało to dos długo
    ja jestem tego zdania ,,,, jak sie oswieci kontrolka rezerwa to tankuj choc jestem sam ciekaw jak to rzeczywiscie wygląda z tą rezerwą bo do dzisiaj jeszcze ją nie rozgryzłem
    pozdrawiam <hello>

Alfa i jej ochroniarz

adamodg
    Gość

Domyślnie

mi wtedy jak brakło ( spieszyłem się do roboty i nie zdążyłem zatankować ) miałem wg moich obliczeń i spalania moim stylem jazdy benzyny na jakieś 400km a brakło jak było pod górkę i 398km na liczniku a rezerwa była od 310 o ile dobrze zapamiętałem
    wyszło że przelicznik mam dobry ( prawie :mrgreen: )

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał adamodg
    mi wtedy jak brakło ( spieszyłem się do roboty i nie zdążyłem zatankować ) miałem wg moich obliczeń i spalania moim stylem jazdy benzyny na jakieś 400km a brakło jak było pod górkę i 398km na liczniku a rezerwa była od 310 o ile dobrze zapamiętałem
    wyszło że przelicznik mam dobry ( prawie :mrgreen: )
    No to ty wiesz jak jezdzic z swoją bellą bos ją już wypróbowal ja jeszcze się nie odwazyłem czytałem na jakims forum ze moze sie pompa paliwa zatrzeć jak braknie paliwa nie wiem czy to prawda