cieknie olej [jtd]

gekeer

Nowy
Auto
156 jtd 8v 2002r. fl wnętrza
Witam.

Cieknie mi olej w miejscu zaznaczonym na zdjęciu gwiazdkami ;)
Wcześniej nawet milimetr z bagnetu nie ubyło, a teraz gdy złapały takie mrozy zostawiam zawsze trochę oleju na parkingu.
Teraz stała parę dni i plamka pod samochodem tak samo duża jak 2godziny po zgaszeniu silnika.
Zauważyłem to jakiś tydzień temu gdy na infocenter wyskoczył mi komunikat o braku oleju. Sprawdziłem, bagnet ledwo zamoczony. Czekam 3 minuty, stan taki jak zawsze (około 3/4). Zaglądam pod furkę, na ulicy parę kropel oleju (stał 15min). Wydało mi się to dziwne. Więc po przejechaniu kilometra sprawdziłem znowu i było ok.
Co to może być? Czy ma to związek z takimi temperaturami?
Dzisiaj wczołgując się pod auto zauważyłem również, że co drugi samochód zostawia plamy na parkingu ;p

Załączniki

• zimo_wypierdalaj.jpg
    zimo_wypierdalaj.jpg
    178.1 KB · Wyświetleń: 2,143
więc na moje oko cieknie Ci spod miski olejowej a powodem może być faktycznie niska temperatura i uszkodzona uszczelka pod miską - swoją drogą fajna fotka - fajnie wszystko widać

ps. albo nie uszczelka tylko może być pęknięta miska...

ps2. zdjęcie ma fajną nazwę :)

Ostatnia edycja:
Zdjęcie z forum fiata, a na zdjęciu chyba Stilo ale z takim samym silnikiem ;p
To co z tym robić? Czekać do wiosny? Ubytku nie ma dużego, ale nie lubię jak coś w mojej pięknej jest "nie tak".

Ja też nie lubie jeśli tylko coś wycieka z mojego auta :O wtedy wjazd na kanał i sprwdzenie usterki,ostatnio u siebie wymieniałem kawełek gumowego węźyka od wspomagania z tyłu silnika strasznie trudna dostępność,ale po wymianie jaka radość z braku plamki pod autem,Tobie radzę zrobić to samo wjechać na kanał i dokładnie zlokalizować usterkę i wtedy działać ;)

pytanie kiedy zmieniałeś olej - jeśli wymiana na dniach to zrób to od razu.

Wymieniałem 15 października także jeszcze do wymiany trochę pozostało ;p
Ciężko z kanałem w Warszawie, wie ktoś gdzie jest jakiś ogólnodostępny na ursynowie? Ciężko leżeć pod autem przy takich mrozach :D

jAKI PRZEBIEG- USZCZELNIACZ WAŁU KORBOWEGO -W UJ ROBOTY

160tyś. W uj roboty a jaka cena tej roboty? Nie straszcie mnie bo jestem biedny w tym miesiącu, dobrze że luty jest trochę krótszy :D

wiąże sie to z wyjęciem skrzyni :/ sam uszczelniacz to około 100 ale robota od 300-500 zależy gdzie

I jeżeli sprzęgło cieniutkie to od razu machniesz 540 pln i dla lepszego samopoczucia gumy stabilizatora , będą na wierzchu -80 pln. jeżeli przebieg rzeczwyisty to na tym sprzęgle pociągniesz 20 40 tyś km, jeszcze uszczelniacz półosi 20 40 pln suma cirka ebaut 1000pln

---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:12 ----------

Jeszcze klej do miski olejowej 20 pln

No to pięknie :/
Ubytek jest bardzo niewielki, w niedziele muszę zrobić 600km, da radę stuknąć tyle kilometrów czy coś może pierdyknąć?
Mechanik ze mnie słaby, wolę elektrykę.
Naprawa typu "na wczoraj" czy "niech sobie kapie do wiosny" ? :D
Wyjazd pilny stąd takie pytanie, wolałbym nie jechać ale nie mam wyjścia :P

Ja jeździłem miesiąc do naprawy,bez dolewek, mogłem jeszcze ale naprawiłem:), myślę że jechać możesz tylko weź olej:) i kontroluj poziom oleju ja przez ten mc zrobiłem ok 1500 km

Nie pomyślałem o warsztacie samoobsługowym :p szukałem najazdów albo kanałów na parkingach, na bielanach i białołęce widziałem, a na ursynowie nic. Wczoraj użyłem wysokiego krawężnika :D
Dziękuję wszystkim piszącym w tym temacie. Po wekeendzie jadę do mechanika i dam znać co i jak :)

U mnie bardzo podobnie wygląda z tyłu silnika z tym że u mnie nie kapie ale jest zawilgocone.Ostatnio wymieniałem sprzęgło wiec myśle sobie zrobie od razu ten simmering wału tylko że... po zdjęciu skrzyni okazało sie że pod kołem i generalnie w koło sprzęgła jest sucho. Obstawiam bardziej wąż od odmy silnika który wchodzi w blok z boku od strony grodzi albo uszczelnienie pod miską. Nie chce mi sie teraz siedzieć w kanale bo nie jest to jakies pilne ale wkrótce wymyje to benzyna i zobacze dokładnie skąd sie tak poci. A ten wąż od odpowietrzenia juz mi raz pękł ale w miejscu gdzie wchodzi w pokrywe zaworów,generalnie po jakimś przebiegu trzeba te węże przepatrzec bo lubią chyba pękać albo puszczać opaski

hehe... mam to samo... :/ byłem dziś na wymianie oliwki i patrzę a to coś cieknie... to ładnie sobie myślę w październiku myłem osłonę była suchutka a tu takie coś... mechanik też obstawia smiering na wale.
Czy może wraz z tym wyciekiem pojawiły się może u Ciebie jakieś problemy z nadmiernym telepaniem budy, drżeniem przy zmianie biegów czy może nadmiernym drżeniem kierownicy?

U mnie nie, moga pochodzić od 2masu 1200pln:(, ale może nie

tat tylko powiązałem fakty bo wyciek od niedawna i ten problem też.
Z tego co przeszperałem forum 2mas raczej nie albo docisk, albo poduszki :)

USZCZELNIACZ WAŁU KORBOWEGO. demontowanie silnika lub skrzyni cie czeka , po dłuższej jezdzie może zacząć ci sprzęgło ślizgać, bo uszczelniacz jest zaraz za kołem zamachowym sprzęgła.

Amortyzatory
Powrót