Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Temat: Alfa TS - kiedy poleciały panewki

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    Ja tam zalałem ceramizera niedawno (200km temu), wcześniej nie widziałem niczego niepokojącego w oleju, czy on mógł mieć na to jakiś negatywny wpływ???
    aha ... przypomniałem sobie że gdy roztarłem w palcach ten ceramizer, to miał on w sobie takie cząsteczki cierne, wyczuwalne w dotyku, ( to taka pasta miedziowo, ceramiczna)
    Z opisu producenta wynika że łączy się on (ceramizer) z molekułami metalu i tworzy warstwę ochronną ,,, bla bla bla... to reklama itp. Jaka jest prawda panowie>? Bo może ( tu się boję ) zrobiłem kuku silniczkowi i nie potrzebnie dodałem ten wynalazek do silnika??? Zaczynam się poważnie obawiać po waszych odpowiedziach.
    No cóż jeździć teraz musisz tak jak jest. Ja tylko powiem swoją opinię na temat wszelkich specyfików tego typu. Mianowicie zalałem kiedyś doktorka, silnik był po kompletnym remoncie, uszczelki planowanie regulacja zaworów uszczelniacze, pierścienie, świece, kable itp. Dodałem doktorka, no bo miałem akurat za darmo. No i po roku pękła dźwignia zaworów. Auto Clio ph1. Takie specyfiki są dobre ale tylko do pierwszej wymiany oleju.

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Nie można dawać wszystkiego do jednego worka - praeparaty typu moto doktor zagęszczają olej i stosuje się je do silników w stanie agonalnym przedłużając odrobinę jego żywot. Militek natomiast nie ma żadnego wpływu na olej, łączy się z elementami metalowymi silnika i generalnie zmniejsza tarcie przez co poprawia kulturę pracy silnika i wydłuża jego żywotność. Wlanie Militeka do padliny nic nie pomoże, sens jest jedynie dać go do jednostek w dobrym lub bardzo dobrym stanie. Nie jest to żadna nowość - preparat powstał w USA jeszcze chyba w latach 80 ubiegłego wieku , stosowany do dzisiaj w armii USA zarówno w pojazdach jak i w uzbrojeniu (lufy, zamki).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zwoli
    Mieszka w
    Kępno
    Auto
    Jest AR166 3.2V6 2006R Była AR 159 1.9 8V BYŁA alfa romeo 156 1,6 16v, 1998r

Domyślnie

Ciekawy preparat,ten sam może być stosowany do silnika i np.układu wspomagania.Można dawać go do mieszanki i czyścić nim broń..

Panowie gdzie kupić oryginalny Militec??na allegro jest kilka różnych inne opakowania itp.
    Ostatnio edytowane przez zwoli ; 15-02-2012 o 20:15

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Aroniaa
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    AR 166 3.0v6 azurro nuvola

Domyślnie

opowiem wam moja historie skad znam militeka i od tej pory zasze co dwie wymiany oleju wlewam butelke mili..
    Pracuje z maszynami które są napędzane silnikami od 1000km do 3800km

co 2/3 lata obowiązkowa wymiana pierścieni przepuszczały olej..
    5 lat temu firma zakupiła militeka silniki chodzą do dziś

więć dochodzę do wniosku ze silnik który ma prawie 4000koni mechanicznych który jest potwornie obciążony
    a po wlaniu militeka żywotność jego zwiększyła się o 100% jak i na razie nic nie zapowiada ze miało by się to zmieć
    wiec coś w tym musi być.

Dodam tylko ze owe silniki sa smarowane sto razy lepszymi olejami niz te które stosowane sa do aut olej Gulf Dieselmotive 135
    a mimo wszystko militek zdziałał dosłownie cuda.

tak ze ja z z własnego doświadczenia polecam wlać militeka co druga wymianę oleju
    a doswiadczenia na autach mam takie ze miałem wcześniej lancie kappa z silnikiem 2.0 16V turbo
    i tak samo jak w TS.. bardzo często szły panewki...
    miałem przejechane jakies 15.000 na panewkach kiedys zerkam na olej a tu znowu opiłki... silnik chodził na oleju 0w15
    po wymienie panewek i dolaniu militeka autem zrobiłem 25.000 i olej czysty...
    auto sprzedałem i nie mam żadnych niepokojących wieści od właściciela zęby coś złego działo sie z silnikiem,
    Ostatnio edytowane przez Aroniaa ; 15-02-2012 o 20:35

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

A jak teraz doleję (teoretycznie) tego militeka, do tego ceramizera co go wlałem wcześniej, to coś pomoże? Czy lepiej już nie kombinować i szukać panewek nowych? Ciekawość 1 stopień do piekła. Po co ja zaglądałem do tego oleju, oj po co...

Mieszka w
    Olkusz
    Auto

Domyślnie

a co ty masz z tym silnikiem? ze wlewasz jakieś tam? miałęś juz na bagnecie opiłki?

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Przed wlaniem tego ceramizera nie zauważyłem żadnych opiłków. Fakt że się jakoś specjalnie nie przyglądałem. Wlałem tak zapobiegawczo, dużo osób sobie chwali ten ceramizer więc stwierdziłem że nie zaszkodzi.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zwoli
    Mieszka w
    Kępno
    Auto
    Jest AR166 3.2V6 2006R Była AR 159 1.9 8V BYŁA alfa romeo 156 1,6 16v, 1998r

Domyślnie

a czy czasem ceramizer sam w sobie nie ma takich mały opiłków przypominających metal ? może się mylę ale jakoś tak mi się wydaje że gdzieś tak pisali ;D weź sprawdź to dokładnie bo może nie trzeba panikować ;D ale jednak jak to opiłki metalu no to lepiej wymień panewki zanim będzie za późno,swoją drogą dobrze wiedzieć o tych opiłkach na bagnecie będę teraz czasem sobie to sprawdzał

Mieszka w
    Olkusz
    Auto

Domyślnie

no zawsze jakiś tam środek.. grunt zeby nie był to środek który działa jak doktorek co zagęszcza olej i auto przestaje go brać i uszczelki na jakiś czas sie przestają lac..
    ale co mam rozumieć ze masz opiłki metalu na bagnecie?

tak tak zwoli jest to prosty sposób na uratowanie silnika i portfela..
    Ostatnio edytowane przez Aroniaa ; 15-02-2012 o 21:00

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Ok, więc jako że nie jestem zbytnio doświadczony w dziedzinie takich specyfików to zapytam.
    Czy te milteki są dobre tylko na krótszą metę?
    Powiedzmy, chcę autko trzymać jeszcze 5 lat. Zaleję milteka. Czy to dobry pomysł, czy raczej lać na góra dwa lata żeby się następny właściciel martwił (czego bym nie zrobił) ?