Witam!
Chcialbym wymienic plyn w ukladzie chlodzenia (jest juz stary i wogle jakis metny) ale nie wiem jak go calkowicie spuscic???
Prosze o pomoc!
Pozdrawiam!
Witam!
Chcialbym wymienic plyn w ukladzie chlodzenia (jest juz stary i wogle jakis metny) ale nie wiem jak go calkowicie spuscic???
Prosze o pomoc!
Pozdrawiam!
ja tez bym prosił o pomoc w tym temacie
Strona w Zrób to sam nie działa![]()
to ja jestem trzeci nigdzie nic o tym nie jest napisane a tez musze to zrobic bo mam chyba układ zalany woda pozdrawiam
całego płynu w 100% tak łatwo chyba nie idzie się pozbyć, ja jak wymieniałem termostat to odkręciłem wąż od dołu chłodnicy i ile miało zlecieć tyle zleciało. Potem wlewając nowy płyn weszło go około 4-4,5 litra. Ktoś mi mówił żebym kupił 7 litrów, ale facet w sklepie powiedział, że mogę to wcisnąć między bajki. I tak też było, banieczka 5-litrowa wystarczyła. A co do całkowitej pojemności układu chłodzenia to do dziś nie mam pojęcia.
Najpierw należy zdjąć wąż od chłodnicy i wtedy wyleci większość płynu z silnika i niej, następnie wlać do pełna nowy, odpowietrzyć po obu stronach przekręcając płaskim śrubokrętem takie plastikowe śrubki, zagrzać silnik do 90C aż włączy się wentylator, dolać płynu jeśli ubyło i gotowe.
Przed spuszczaniem płynu ustawcie ogrzewanie na maksa, aby z nagrzewnicy tez płyn zszedł. Po spuszczeniu płynu warto zakręcic silnikiem - jeszcze trochę wyleci
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ja bym polecił przepłukanie układu skoro i tak całosć starego płynu nie wyleci to skręcam wszystko i zamiast nowego płynu nalewam wody destylowanej do pełna trochę odpalam motor mała jazda i znów spust ile sie da i dolewka wody destylowanej. Po takiej operacji macie pewność że starego płyno zostało bardzo niewiele i jeast zmieszany z wodą destylowwaną . Następni wlewam koncentrat paraflu tyle ile faktycznie ma go być czyli 3 litry i uzupełniam wodą destylowaną do pełmna. Trochę wiecej roboty ale myśleze warto
Maćku a nie wydaje Ci się że to z ogrzewaniem na max dotyczyło samochodów które regulowały temperaturę nagrzewnicy przy pomocy zaworu na przewodzie zasilającym ?? Przecież zarówno w 156 jak i 166 nie ma takiego zaworu a nagrzewnica jest cały czas ciepła ( jak ciepły jest silnik) tylko nie przepływa przez nią powietrze to reguluje specjalna klapka - w takim przypadku ustawienie ogrzewania na max nic nie da.Napisał Maciek-156
Jak zmieniam płyn odkręcam dolny przewód chłodnicy lub jeżeli jest ( tak jak w 166 2,4) specjalny kranik na dole chłodnicy - jak zleci płyn odpalam na kilka sekund silnik, a potym zabiegu przedmuchuję układ wkładając do zbiorniczka przewód od sprężarki - zawsze jeszcze sporo wyleci ale nie ma szans na wlanie wszystkiego, ostatnio jak zmieniałem płyn to weszło mi trochę ponad 7 l na 9,1l pojemnośc co uważam za bardzo dobry wynik.i
Tak w AR156 nagrzewnica jest cały czas ciepła, a le są też inne samochody, więc to o włączeniu ogrzewania na maksa potraktuj jako generalną zasadę
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
opis wymiany znajdziecie w tym watku
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...156-vt6121.htm