[156] Wiatrak chłodnicy przy włączonej klimie

• Autor wątku Autor wątku destikero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

destikero

Guest
Słyszałem, że kiedy włączymy w aucie klimatyzację, to powinien załączyć
się jednocześnie wentylator chłodnicy. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić, czy
tak właśnie dzieje się w mojej belli.
Podnoszę maskę i patrzę na wiatrak - nie kręci się.
Wchodzę do auta i włączam klimę. Znów patrzę pod maskę - wiatrak się kręci.
Patrzę na ten wiatrak i cieszę się, jak fajnie dmucha :-) Dmucha i dmucha i nagle...
Nie dmucha... Chwila minęła - znów dmucha. Dmucha, dmucha... Znów się wyłącza.
Jednym słowem - dmucha z przerwami. W miarę regularnie robi sobie wiatrak
przerwy w dmuchaniu.
Więc się pytam - TAK MA BYĆ :?:

Tak ma być.Chociaż mógłby kręcic sie wolniej a cały czas podczas postoju moim zdaniem. Ciekawe jednak czy ma czujnik i czy podczas jazdy też się włącza bo jego cyklicznośc jest jakby zaprogramowana.

Za pracę wiatraka przy włączonej klimie odpowiada specjalny czujnik ciśnienia - tzw. presostat. To on "decyduje" kiedy gaz ma być chłodzony i załącza wiatrak. Bezpośrednio po włączeniu klimy wiatrak nie będzie pracował, bo jeszcze nie ma takiej potrzeby. Dopiero kiedy sprężarka spręży gaz, a jego ciśnienie wzrośnie do wartości, przy której należy go ochłodzić, system załączy wiatrak. Po schłodzeniu gazu, spadnie jego ciśnienie i wiatrak zostanie wyłączony. Tak dzieje się podczas postoju samochodu lub wolnej jazdy. Przy większych prędkościach może być, że wiatrak wcale nie będzie załączany, bo naturalny przepływ powietrza przez chłodnicę wystarczy do schładzania zarówno gazu jak i płynu.Oczywiście jest jeszcze drugi system, służący do załączenia wiatraka przy podniesieniu temperatury płynu chłodzącego. Te dwa systemy pracują niezależnie.

Witam!
U mnie tez jest podobnie z tymi wiatrakami... Przy wlaczonej klimatyzacji na postoju (podczas jazdy nie moglem sprawdzic :) ) wiatraki zalanaczja mi sie cyklicznie co, nie wiem moze, 2-3 sekundy.Wlanczaja sie i wylanczaja bez wzgledu czy samochod jest rozgrzany czy zimny tak sie dzieje caly czas klimatyzacja dziala chyba tak jak powinna ciecz mi sie nie grzeje...
Tak ma byc?? Prosze o potwierdzenie bo troszke mnie to zaniepokoilo ze tak sie zalanczaja i wylanczja

Amortyzatory
Powrót