Uniwersalny komputer pokładowy

Zorro

Nowy
Auto
Focus 2.0 + LPG
Macie może jakieś doświadczenia z komputerami pokładowymi "do samodzielnego montażu" z alledrogo? TU przykład
Mam 156 z 2001 roku i bardzo brakuje mi komputera, zwłaszcza licznika spalania ;)
Wiem że sam zestaw jest mocno niewyględny i montując go byle jak można sobie zrobić choinkę. Jeśli natomiast udałoby się wyświetlacz zamontować z głową, to jest to niezłe i chyba jedyne wyjście żeby mieć komputer.
Tylko pytanie jak dobrze to działa i czy jest sens kupować? No i jak w praktyce wygląda sprawa podłączenia?

Wyświetlacz tylko jakiś w negatywie, najlepiej pomarańczowy negatyw najmniej inwazyjny jest. Z sensownym miejscem na wyśwetlacz cieżko, musiałbyś kupić niski domek ze 156 po lifcie wnętrza i tam zamontować wyświetlacz.

Podłączenie - bez problemu, jeśli ze zrozumieniem czytasz instrukcję obsługi. A spalanie najłatwiej wyliczyć sobie na kalkulatorze ;)

Na kalkulatorze wyliczysz tylko średnie a jak zapewne wiesz w V6 bardzo liczy się chwilowe - powstrzymuje sternika przed przekraczaniem 3000rpm ;)

Mnie powstrzymuje widmo stacji benzynowej połączone ze świadomością kiedy ostatnio tankowałem + ile schudł portfel / przebyte km
to jest wzór i na średnie i na chwilowe spalania

ja kiedys zlutowalem sobie kompa na atmega8 na podstawie jakiegos projektu z elektrody i spalanie sie wskazane pokrywalo sie z rzeczywistym fajny gadzet :)

btw polecam zabawe z mikrokontrolerami

No i tu masz niestety rację.
Jak to cholerstwo włączę na swoim infocenterze to zaraz mi maleją obroty i spada moc silnika.
Ja bym nie mógł jeździć w takim stresie :stop:, gdybym tak ciągle kontrolował spalanie to w końcu musiałbym podjąć decyzje o przesiadce do Daewoo Tico;)
Pozostałe funkcje takiego komputerka mogły by się przydać i być dodatkowym elementem wyposażenia jak się ma wersję przed liftem. Ciekawe ile faktycznie z tym jest roboty.

Ja bym nie mógł jeździć w takim stresie
No właśnie, żadnej przyjemności :)
Jeśli byłby czarny wyświetlacz z czerwonymi literkami i cyframi, to może być ciekawym uzupełnieniem AR, gdyż parę funkcji jest dość ciekawych. Choćby funkcja dotycząca przyśpieszenia.

No ja już kupiłem taką zabawke ale zima mnie zaskoczyla i czekam aż sie cieplej zrobic zeby przy aucie pogrzebać:) jak wyjdzie to się pochwale;) a jak nie wyjdzie to zapomniejcie o tym poście;)

wyświetlacz myśle dać albo zamiast popielniczki ( ale malo widoczny) albo przerobić stary kominek ( cieżko o estetykę). ale może coś sie uda.

Kacper a co z wymianą kratki nawiewu na poliftową, tak jak pisali koledzy wcześniej, nie było by prościej? Nie dało by się tego wyświetlacza jakoś upchnąć zamiast oryginalnego? Podejrzewam że byłoby nieco mniej rzeźby. Działaj i wszystkie postępy nam tu opisuj.

Też myśle nad czyms takim tylko ta estetyka wlasnie...
chciałem sobie zaadoptowac z calibry wskażnik cisnienia oleju i voltomierz wlasnie w te budke albo słupek

No to Kacper, czekam na wyniki ;) W międzyczasie sam coś pożeźbię. W prawdzie wystawiłem swoją alfę na sprzedaż, ale wątpię czy wezmę za nią tyle co chcę (a poniżej nie oddam) więc już biorę się za udoskonalanie :)

No ja planuje trzymać swoją alfe do śmierci :) mojej lub jej;) wiec tak od czasu do czasu jej coś kupie, żeby smutna nie była. A zauważylem ze w autach z kompem jestem w stanie uzyskiwać fabryczne spalanie. Natomiast w alfie jakbym nie jezdził to zawsze z dużo mi wychodzi:) na tyle tysiecy km myśle ze oszczedność z paliwa zwróci cene komputera. A i gadzet fajny.

To co ja kupiłem ma jeszcze dodatkowe wyjścia, nie wiem czy nie podepne tam ciśnienia oleju, to by się przydało bardzo. zobacze jak to się wszsytko złoży w całość.

Mam sporo doświadczenia z pracą z blachą, ale raczej w konstrukcjach niż estetycznie. Może sobie wyklepie jakąś zgrabną obudowe na wyświetlacz .

Bo w kapliczce tej to jest problem z kablami, tam idzie taka taśma do wyświetlacza i trzeba by ciąc te kanały nawiewowe no i bardzo mało miejsca. a jakbym zobił taką obudowe przed kapliczką to tam jest wiecej miejsca. a jak kształ bedzie pasował do stylu deski, ( podobne krzywizny) to moze nie bedzie wygladało źle.
czekam na wiosne i zaczynam przymiarki:)

witam i jak ogarnoł już ktoś ten komputer??
mam bardzo ważne pytanie jak to podłączyc w jtd pod wtryski czy listwe??

Amortyzatory
Powrót