Problem z kalibracja Selespeed - FES, Alfadiag

gord

Nowy
Auto
147
Problem jest taki, ze za zarowno FES i Alfadiag (pelne wersje) lacza sie komputerem selespeed, czytaja bledy, robia testy, ale nie mozna wykonac regulacji i kalibracji.

W fesie podczas proby wykonania np. clutch drain pojawia sie komunikat: status 00 lub FF - kompletne, a nic sie nie dzieje. Podobnie jest w alfadiagu.

Co moze byc tego przyczyna? Ustawienia portu mam takie jak trzeba, opoznienie: 1.

prosze o pomoc

Bo może wstepną regulację masz po za zakresem
Ps.Uzupełnij profil

Kabel viakena ma spore opóżnienie .
Pokombinuj z odpięciem akumulatora na 15 min aby komp SS się zresetował.
Jak nie pomoże to kombinuj z ustawieniami kabla.

W alfadiagu uruchamia sie odpowietrzanie sprzegla, a z ta kalibracja to sam juz nie wiem co ja zle robie.

Wchodze w zakladke Enable clutch calibration...
Wciskam Run i nic nie slychac, zeby sie cos dzialo, po 2 sekundach operacja jest zakonczona, result 00, pasek postepu w ogole sie nie przesuwal.
Po czym poznam, ze procedura sie wykonuje? Rozumiem, ze zaplon musi byc wlaczony, a czy bieg ma byc wrzucony czy N?
Czy przed kalibracja trzeba odpowietrzyc sprzeglo?

Kalibracja sprzegla polega na uruchomieniu tej opcji w FESie, a nastepnie wylaczeniu zaplonu, odpaleniu silnika i ruszeniu na drugim biegu z gazem w podlodze do momentu kiedy na obrotomierzu bedzie 3000 obrotow/min. Zadnych zewnetrznych objawow uruchomienia procedury u siebie nie stwierdzilem.

Przy odpowietrzaniu sprzegla faktycznie slychac jak silownik sprzegla pracuje.

Ostatnia edycja:
Po włączeniu procedury kalibracji sprzęgła, FES "pyta" o włączenie zapłonu, więc wciskam Y.
Czyli po tym mam wyłączyć zapłon, a następnie uruchomić i ruszyć z 2 biegu?

Chyba się udało.
Uruchomiłem w Alfadiagu EOL Service - coś zaczęło "trzaskać" na skrzyni przez jakieś 3 minuty i procedura się pomyslnie skończyła.
Chociaż róznicy przed i po w pracy skrzyni biegów nie widzę.

Jest w FES'ie taka mozliwosc odpowietrzenia sprzegla ? Na jakiej zasadzie sie to odpowietrza ? Kalibracji dokonywalem sam krecac trzpieniem przy skrzyni ale o odpowietrzaniu jeszcze nie slyszalem a moze by bylo warto ?!

no wlasnie ja tez nie widzialem dlatego pytam czy cos takie wogole jest mozliwe...

Pierwsza pozycja w Fesie, w zakladce regulacje - clutch drain to co to jest?

Tak ale to sie robi jak ktos wymieniał olej czy tez wymieniał np,siłownik sprzegła.W normalnej eksploatacji nic nie powinno sie zapowietrzać

Amortyzatory
Powrót