Czujnik polozenia pedalu sprzegla

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
No właśnie Do czego służy ów czujnik w mojej AR 156
Nie mam tempomatu, nie mam selespeeda
Ma ktoś pomysł ??

Może zamontowany został na "wyrost". Moja 2,0 TS z 1999 nie ma czujnika i nigdy go raczej nie miała.

moja ma, i na kompie można sprawdzić czy jest "ON"/"OFF" nie mam informacji co do słuszności jego montażu ale wydaje mi sie ze jeśli jest sprzęgło wciśnięte to silnik nie daje pełnej mocy - komp troche mocy odcina , ale to moje gdybanie

Jeśli ECU wykryje wcisnięty pedał sprzęgła ogranicza moc silnika - żeby nie spalić sprzęgła. Stąd często zamulone auta z uszkodzonymi czujnikami położenia sprzęgła

U mnie gdy zaśniedziały styki i ogólnie był zasyfiony szalała wskazówka temperatury...
A, nie zauważyłem żeby po tej operacji lepiej jeździła czy cokolwiek innego się zmieniło, poprawiło

Ostatnia edycja:
to teraz powiedzcie w ktorych modelach sa i jak poza komputerem to sprawdzic?

156SW 1,9 110km 2001r jest
wyciągnąć i obadać? w zasadzie to nie ma się tam co psuć. Albo styki zaśniedziałe albo coś złamane- ale to raczej mało prawdopodobne, no chyba że ktoś tam dłubał i połamał

Ostatnia edycja:
Wrzucałem manual do naszego Zrób to sam ale nie wiem czemu od zeszłego tygodnia się nie pojawił wraz z dwoma innymi :/
Tu jest opis jak go rozebrać Sprawdzić można go za pomocą miernika bo jedyne co robi to zwiera obwód na dwóch pinach
W jego wtyczce jest coś kolo 12,5 V
http://www.alfaromeo.mazury.pl/viewtopic.php?f=15&t=553

Ciekawy temat, u mnie po podlaczeniu pod FES mam informacje, ze sprzeglo jest caly czas wlaczone, dzisiaj biore sie za ogledziny pedału i czujnika, jestem bardzo ciekaw, czy po udanej naprawie - komp pokaze wylaczony pedal sprzegla i wzrost mocy bedzie odczuwalna...

U mnie tak samo na fesie pokazuje blad czyjnika sprzegla,i caly czas mam je wlaczone dopiero jak mocno podciagne noga do gory to jest wylaczone,ale luzu nie ma do gory

---------- Post added at 13:18 ---------- Previous post was at 13:07 ----------

To powiedzcie gdzie sie znajduje te czujnik zeby ewentualnie go wyczyscic

u siebie w 115 mam z 2001 maja. Też miałem ten bląd i był ten bolec zapieczony. Poruszałem parę razy i działa a różnica jest po skasowaniu błędu

jest nad pedałem sprzęgła - taka krańcówka. Musisz głowę położyć na dywaniku i popatrzeć do góry - pod zabudowę deski tam będzie widać

sprawdzałem tą kostkę i jest ona taka duża wszystko tam wygląda jak nowe , a na Fesie cały czas wyskakuje ze pedał sprzęgła jest włączony lekko przytrzymam do góry i już wyłączony nwm co zrobić z tym fantem

wyciągnąć, wyczyścić, podłączyć, sprawdzić ;)

tak zrobiłem wypiąłem tą kostkę ale zobaczyłem ze jest w bdb stanie jak nowa więc podłączyłem i koniec a na fesie jest ze jest cały czas aktywny

rozłóż ją i dostań się do styku albo odłącz kostkę i zewrzyj w kostce - zobacz czy się zmienia.

Amortyzatory
Powrót