Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: [156] tarcze jakie wybrać do EBC green stuff

b.pawelek
    Gość

Domyślnie [156] tarcze jakie wybrać do EBC green stuff

Witam
    założyłem podobny watek na innym forum ale musze sie dopytac bo bardzo zalezy mi w tej sprawie na czasie. Kupiłem za rozsądne pieniądze klocki EBC green stuffy. Na tarcze sportowe mnie juz nie stac a te które sa na aucie sa raczej mocno zuzyte. Tak że szkoda mi zakłądac na zajezdzone tarcze nowe klocki. Gdzie kupić nowe tarcze takie jak seryjne? W ASO czy w jakims sklepie w internecie? jaki mniej wiecej bedzie koszt takiej zabawy? Chyba że ktoś poleci inne podobne cenowo rozwiązanie. Bo cena ponad 600 pln jest dla mnie zaporowa a nie mam praktycznie hamowania w aucie.
    Dzieki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ja zakupiłem tarcze Mikoda ( żenująca cena 130 zł za sztukę po jakichś tam rabatach magicznych..) i w kombinacji z klockami EBC Green Stuff ładnie się sprawdzają. Cudów nie ma się jednak co spodziewać po tarczach gładkich, natomiast tarcze nacinane lub dziurkowane szybciej się zużywają (oraz klocki), poza tym mają z założenia wyższe parametry ale również przy wyższej temperaturze, więc hamując na zimno mogą nawet trochę gorzej od serii działać. Ogólnie rzecz biorąc nie baw się w salon, bo oni mają ceny z innej planety. Jeśli bym nie kupił tarcz Mikoda to rozsądne wydają się Ate, Brembo, Zimmerman. Nie wiem jak u Ciebie sprawa wygląda w okolicy ale mi praktycznie każde oferowano w cenie niższej niż 160 zł za sztukę. Oczywiście o tarczach i klockach dużo by można napisać ale pewnie ktoś już to robił, więc nie będę sie produkował. Pozdrawiam.

adamo
    Gość

Domyślnie

Nie wiem Panowie jak w 156.... ale w przypadku 146 warto było podjechać do ASO po tarcze na tył... za 2 szt org zapłaciłem tyle co za 1 ate, brembo, ferodo czy trw... może dlatego, że takie same są na przodzie w SC 1.1... :?: :wink: oczywiście to nie reguła, ale czasem warto sprawdzić...

cysio
    Gość

Domyślnie Re: tarcze jakie wybrać do EBC green stuff

Cytat Napisał b.pawelek
    Witam
    założyłem podobny watek na innym forum ale musze sie dopytac bo bardzo zalezy mi w tej sprawie na czasie. Kupiłem za rozsądne pieniądze klocki EBC green stuffy. Na tarcze sportowe mnie juz nie stac a te które sa na aucie sa raczej mocno zuzyte. Tak że szkoda mi zakłądac na zajezdzone tarcze nowe klocki. Gdzie kupić nowe tarcze takie jak seryjne? W ASO czy w jakims sklepie w internecie? jaki mniej wiecej bedzie koszt takiej zabawy? Chyba że ktoś poleci inne podobne cenowo rozwiązanie. Bo cena ponad 600 pln jest dla mnie zaporowa a nie mam praktycznie hamowania w aucie.
    Dzieki
    Kupiłeś klocki do lekkich aut sportowych do codziennej jazdy i teraz mówisz, że na tarcze cię nie stać, to po co kupiłeś? Sprzedaj je na allegro skoro okazyjnie kupiłes i kup inny zestaw. Wg mnie gdybym musiał coś dać do EBC to albo EBC albo Zimmerman. 600zł - za co? Ja za Zimmermany dałem 300zł (2szt. wentylowane)

A i o seryjnych to racej zapomnij, bo to co idize na montaz to nie to samo co w pudełka Ricambi Orginalli. Ja miałem wcześniej tarcze HART i nie powiem złego słowa o nich.

GG: 7326260
    Z tym gościem gadaj.

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Polecam przeczytanie testów tych klocków w postaci pdf: LINK LINK 2 LINK 3

mar77
    Gość

Domyślnie

Ja jezdze na serii green stuff natomiast tarcze mam najtansze kupilem tutaj: http://sklep.intercars.com.pl/. Spisuja sie znakomicie, hamulce sie nie przegrzewaja, tarcze tez wygladaja dobrze, przejechalem na nich 30kkm i nie wygladaja jakbym mial je wymianiac w ciagu nastepnych 10-20kkm. Czasami wiec warto "przeplacic" za klocki, bo wychodzi bardziej ekonomicznie.

mar77
    Gość

Cytat Napisał cysio
    Kupiłeś klocki do lekkich aut sportowych do codziennej jazdy i teraz mówisz, że na tarcze cię nie stać, to po co kupiłeś?
    Moze dlatego, ze kupil 3x drozej niz najtansze klocki a wymieniac bedzie 5x rzadziej

b.pawelek
    Gość

Cytat Napisał cysio

Kupiłeś klocki do lekkich aut sportowych do codziennej jazdy i teraz mówisz, że na tarcze cię nie stać, to po co kupiłeś? Sprzedaj je na allegro skoro okazyjnie kupiłes i kup inny zestaw. Wg mnie gdybym musiał coś dać do EBC to albo EBC albo Zimmerman. 600zł - za co? Ja za Zimmermany dałem 300zł (2szt. wentylowane)
    no takie kupiłem i na ich bazie cos bede majstrował. Firma gdzie dzwoniłem podała mi taka cene ok 640 pln za dwie tarcze. Ale to w zasadzie bez znaczenia w tej chwili. Wezme i tak mikody. Znajomy sprawdzał na torze w 2.5 v6 i podobno rewelacja. Mam po drodze do sklepu. Wiec podjade i zamówie. Tam cena jest ok 120-130 pln za jedna tarcze. 20 pln sie dopłaca do nawiercanych czy nacinanych. Zdam relacje jak juz kupie

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

odswieże temat
    czy którys z kolegów mi podopowie jakie mam tarcze w 1.8 ts z 98/99 roku??
    Wentylowane??

cysio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał b.pawelek
    odswieże temat
    czy którys z kolegów mi podopowie jakie mam tarcze w 1.8 ts z 98/99 roku??
    Wentylowane??
    Tarcze masz niewentylowane, najlepiej sprawdź sam. W czym problem?