Schodkowanie tylnich opon

• Autor wątku Autor wątku Pitus25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pitus25

Guest
Hej. Mam pytanko.
W mojej AR147 tylne opony zaczeły schodkować się od wewnętrznej strony.
Byłem dziś na trzepakach ogladałem całe zawieszenie od dołu i facet powiedział mi że nic nie widać wszystkie gumy łączniki itd są dobre. Amorki są sprawne opony mam 215/45/17 czy to jest wina opon?
Powiedział że nie wie co to za przyczyna

teoretycznie jak zaczynają sie w ten sposob niszczyć opony to są amory lub jak wspomniales luzy zawieszenia..

model opon raczej nie ma tutaj nic do rzeczy

a jak staniesz z tyłu samochodu to koła stoją w pionie??

tak wszystko jest ok koła w pionie brak luzów nie wiadomo co jest grane :/

a zbieżność masz ustawioną?
Pozdrawiam.
- Rafał

Alfista napisał:

Ponoc ma - do zawieszen wielowahaczowych nie sa zalecane opony kierunkowe. Najlepiej zalozyc asymetryczne.

tego to nie wiem czy zbierzność z tyłu jest ustawiona, wiesz jak dam radę to podjdę dziś do jakiegos mechanika i zobaczymy, ale pierwsze słyszę by z tyłu trzeba było ustawiać zbierzność :?

ap2 napisał:
Alfista napisał:

Ponoc ma - do zawieszen wielowahaczowych nie sa zalecane opony kierunkowe. Najlepiej zalozyc asymetryczne.

??? Pierwsze slysze aby opony byly dobierane pod typ zawieszenia... a juz tym bradziej wydaje mi sie dziwne zeby opona kiernkowa nie byla zalecana do zawieszen wielowahaczowych. To sprawdzona informacja ?

sevi napisał:
To sprawdzona informacja ?
Problem w tym ze wychodzi na to ze tak. Jak zakladalem swoje nowe letnie, to oponiarz pokazal mi liste aut i liste opon NIEZALECANYCH do tych aut, nawet jesli te auta sa nowe. Co prawda material byl "wewnetrzny" i pewnie nie wysepie od niego tej listy.
W kazdym razie na liscie bylo: Mondeo Kombi, ktore ponoc zabkuje od nowosci, Octavia tyle ze tutaj bez podania czy kombi czy nie. Pamietam tez, ze Fuldy byly niezalecane do jednej z wymienionych na liscie marek (moze nawet Skody), niezaleznie od modelu opony.
Mowa oczywiscie o oponach letnich. A i szkolenie nie bylo sponsorowane przez z ktoregos z producentow opon - przynajmniej oficjalnie :?:, tylko bylo to jakies szkolenie na temat nowych technologii, technik i przepisow.

A jesli o te kierunkowe, to uzasadnienie jest takie (tak mi powiedzial ten gosc) ze w oponie asymatrycznej rozklad nacisku na opone podczas szybkich zmian ukladu sprezystego zawieszenia jest zdecydowanie lepszy i taka opona z wieksza swoboda dopasowuje swoj ksztalt do wymogow toru jazdy.
PS
Nie jestem "oponiarzem" wiec koles mogl mi wcisnac bajki ale nie mam podstaw aby tak sadzic...
Ocene pozostawiam wam 8)

A ja mam na tylnych kołach kierunkowe dunlopy sport 205/55/16 z 1996 r., czyli starsze od mojej alfy - przejechane jest na nich jakieś 50 tys. km i nic nie schodkuje.
Nie wiem, kto robił takie badania, ale uważam że to zwykła bzdura. Już prędzej bym uwierzył w to, że nie każda opona nadaje się do danej sprężystości zawieszenia, bo jak wiadomo producenci, stosują różne twardości mieszanek i może być np. że samochody o twardszym zawieszeniu powinny mieć założone opony o odpowiedniej twardości gumy.

SG0240 napisał:
Nie wiem, kto robił takie badania, ale uważam że to zwykła bzdura

Ja tam sie nie upieram i wcale nie popieram/zaprzeczam tej teorii. Ot tak napisalem, co mi powiedzial facet zajmujacy sie oponami. 8)

a orientuje sie ktos od kiedy są produkowane opony o asymetrycznym biezniku?? jezdze obecnie po raz pierwszy na takich oponach (przedtem zawsze były jodełki/kierunki) i wydaje mi sie ze jest to super wynalazek..

ja moge napisac tylko tyle ze znam nowe samochody ktore nie równo zuzywają opony.. przykładem np moze byc nowy passat ktory z fabrycznymi oponami w nierówny sposob zdziera opony co by sie wydawało ze jest to nie mozliwe a sam na oczy widziałem..

ap2 napisał:
Fuldy byly niezalecane do jednej z wymienionych na liscie marek (moze nawet Skody), niezaleznie od modelu opony.
Jeśli chodzi o opony FULDA, to dla mnie jest to największa porażka oponiarska, po pierwsze dla tego, że nie trzymają rozmiaru! (w głowie się nie mieści, ale to prawda), a poza tym model, na którym jeździłem był bardzo głośny...
Pozdrawiam.
- Rafał

alces1 napisał:
ap2 napisał:
Fuldy byly niezalecane do jednej z wymienionych na liscie marek (moze nawet Skody), niezaleznie od modelu opony.
Jeśli chodzi o opony FULDA, to dla mnie jest to największa porażka oponiarska, po pierwsze dla tego, że nie trzymają rozmiaru! (w głowie się nie mieści, ale to prawda), a poza tym model, na którym jeździłem był bardzo głośny...
Pozdrawiam.
- Rafał

Spotkałem się wczoraj z Prezesem naszego klubu - Rafałem oglądał te moje nieszczęsne opony i powiedział że jest to wina opon, oczywiście są to Fuldy, a to że są głośne to już nie będę wspominał.
Teraz będę musiał dorwać gdzieś inne opony pojeździć na nich i jak będzie działo się to samo to zacznę wymieniać amorki :)

Dzięki koledzy za wszystkie rady...

Pitus25 napisał:
jest to wina opon, oczywiście są to Fuldy, a to że są głośne to już nie będę wspominał.
Czyli w pewnym sensie potwierdza się moja opinia.
tomkap napisał:
o powiecie o Firestone http://www.opony.com/opon...tone_tz200.html
Teraz mam Michelin Energy (ten model jest zaleceny w książce obsługi), które należą do jednych z najlepszych i są przedewszystkim bardzo ciche. Ale są juz stare.
Czy będę rozczarowany jak zmienię na Firestone.
Nigdy nie jeździłem na Firestone, ja jednak upodobałem sobie opony Continental. Natomiast wyjątkowo dobrze spisują się też opony Nokian, notują wyjątkowo długie przebiegi i mimo, że moje są już na granicy zużycia, to wciąż zachowują dobre właściwości nawet podczas deszczu!
Pozdrawiam.
- Rafał

Mój znajomy jeździ na Firestone i nie narzeka,nie buczą przy większych prędkościach,dobrze trzymają się drogi a cena jest w sam raz nie jeździ on zbyt wolno więc są wg mnie godne polecenia,ale reszta należy do Ciebie.... Ja osobiście w 166 mam Pirelli P7 i jestem z nich bardzo zadowolony w 147 michelin energy i też są świetne nic nie buczy i na suchej jak i mokrej powierzchni dobrze trzymają się drogi :)

Pitus25 napisał:
Spotkałem się wczoraj z Prezesem naszego klubu - Rafałem oglądał te moje nieszczęsne opony i powiedział że jest to wina opon, oczywiście są to Fuldy, a to że są głośne to już nie będę wspominał.
Teraz będę musiał dorwać gdzieś inne opony pojeździć na nich i jak będzie działo się to samo to zacznę wymieniać amorki :)

Dzięki koledzy za wszystkie rady...

ale kup asymetryczne :)

Koledzy poprawcie się jeżeli się mylę, ale wiem że Alfa seryjnie zakładała Goodyeary F1 a one chyba są kierunkowe.
Ja mam teraz Toyo T1R, na początku byłem lekko rozczarowany, ale po dotarciu są naprawdę dobre, szczególnie w deszczu.
Pozdro!

Mi tez swego czasu wyzabkowala opona

Bridgestone ER30 195/65 r15

Te opony to tragedia Kupilem je wraz z samochodem Podczas powrotu nowym nabytkiem do domu myslalem ze zatarlo mi sie lozysko Huk poprostu nie do wytrzymania Po wywazeniu kol i przelozeniu przod / tyl problem ucichl ;) wiec przyjalem to za dobra monete Niestety gdy po tej zimie znow przelozylem oponki na letnie i zamienilem przod tyl wycie powrocilo i to ze zdwojona sila Glosnosc toczenia byla niesamowita a do tego cale auto wpadalo w wibracje Pojechalem do gumiarza felgi ponownie wywazono niestety nic to nie pomoglo Po dokladniejszych ogledzinach okazalo sie ze opony sa pozabkowane a w szczegolnosci jedna Oponiaz przelozyl ja na feldze tak ze zabki sa po stronie zewnetrznej i troszke sie uspokoilo ale dalej nie mozna tego nazwac cisza :( Dodam ze amory i zawiecha w stanie bdb P

Zimowiki ( jakies Debice kierunkowe ) nie zabkuja

Amortyzatory
Powrót