• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

problem ze skrzynią biegów

Airborne44

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 , 1.9 JTD , 2000r., sedan
Witam,

ostatnio pojawił mi się problem ze skrzynią biegów w mojej Alfie ... gdy rano odpalam (a zimno przecież nie jest ) mam problem ze skrzynią ...biegi ciężko wchodzą lub wgl. nie idzie wrzucić biegu, a przy włączaniu wstecznego jest krótki zgrzyt ...
Gdy jadę w dłuższą trasę i już wszystko się rozgrzeje to biegi elegancko wchodzą.

Byłem u mechaników ,ale każdy podaje inną przyczynę usterki ... a to skrzynia ...linki , lub sprzęgło ... podają też różne ceny za którą mogliby usunąć usterkę... ostatnio usłyszałem 1200zł (za wymianę sprzęgła etc.) , a nie chcę też się naciąć na duże wydatki może ktoś miał już podobny przypadek ?

A i jeszcze pytanie techniczne odnośnie sprzęgła ..wcześniej jeździłem co prawda Renault 19 i tam ruch pedału sprzęgła był duży (ale też trudno porównywać oba auta )... a w Alfie jest o wiele krótsze i pytanie czy to usterka czy wszystkie tak mają ?

Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam jeśli powtórzyłem wątek ,

Pozdrawiam
Abn

Najpierw radzę sprawdzić poziom oleju w skrzyni.
Wsteczny nie będzie zgrzytał, jeśli przed włączeniem biegu wciśniesz sprzęgło i chwilę odczekasz.

być może wysprzęglik , w dieslu łatwiejszy do wymiany niż w T.S

A ja mam lepszy problem zapieła się piątka i niechce się wypiąć mimo że cofam gałkę, linki się ruszaja, sprzęgło, wysprzęglik, olej w skrzyni wymienione 2 tygodnie temu lol wiec tylko jedno pytanie się nasuwa wtf??

A może zajączek coś uszkodził? :o

Witam,

przyszła zima i mam trochę problemów ze swoją Bellą niestety , może ktoś coś doradzi:

1. wymieniłem sprzęgło , dwumas jest w bardzo dobrym stanie... pedał sprzęgła jakiś czas miał duży zakres ruchu jednak wydaje mi się, że pedał z czasem opadł co może być tego przyczyną ? (wymiana wysprzęglika dużo chyba tu nie pomoże ?)

2. podczas gdy były duże mrozy nie miałem, żadnego problemu by auto odpaliło natomiast podczas jazdy w miescie wskaźnik temperatury nawet się nie podniósł powyzej 50 stopni ... przez co nawiew też nie daje ciepła . A po przejechaniu powyżej 30 kilometrów też nie drgnał, dopiero gdy temperatura powietrza osiąga około zera ten problem ustaje.

3. przed odwilżą znalazłem sie w zaspie gdzie się zakopałem, był problem by wyjechac, koła boksowaly, ale po wyjechaniu zapaliła się kontrolka od ABS-u jak czytałem to prawdopodobnie czujnik ABS-u dostał wilgoci i jest do wymiany ?

4. zgasły mi tylnie światła przeciwmgłowe, żarówki całe sprawne co z nimi może być nie tak gdzie szukac problemu?

5. po zimie muszę też zaliczyc wymianę drążków kierowniczyk z końcówkami, polecacie jakieś firmy ? Myślę o zakupie drązków firmy Delphi a końcówek firmy Moog co sądzicie?

Jak widac tegorocznej zimy nie obyło się bez strat ..mam nadzieję, że juz wiecej fochów nie bedzie ze strony Belli :)

Amortyzatory
Powrót