Alufelgi do 156, czy pasują ?

Hadzi94

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM (1998r.)
Cześć, jestem nowy, nie dawno zakupiliśmy w rodzinie Alfę 156 jako 2gi samochód, i Bella się marnuje na kołpakach ;)

Z racji ograniczonego budżetu szukam używanych alufelg i znalazłem 2 modele, jeden bardziej oldshoolowy 15" (swoją drogą myślę, że wyglądały by idealnie w 145 i 155...) i drugie 17 calowe 5x98, 225 - ET30. Czy taka felga pasuje? Szukałem w danych technicznych to seryjnie jest ET38, nie będzie za szeroko dla mojej alfy?

zdjęcia

oldshool 15"
2244227472

17"
2255331324

a jaki to jest "ograniczony budżet na felgi" dla kolegi ?
bo ja z tych dwóch kpl to bym żadnego nawet za 100zł do alfy 156 nie zakładał ...

Te drugie z dekielkiem AR jeszcze by jakoś uszły ;)
Ale osobiście też wolałbym poszukać innego (mniej oldschool'owego) wzoru :) albo założyłbym przyzwoity kołpak ;)

Nie chce obrażać, ale oba przykłady pasują raczej do jakiegoś umcy umcy tjuningu szajs wagen gólfa :P

Kolega potrzebuje porady w sprawie ET panowie:) Ch..j go obchodzą Wasze opinie. Jego auto jak chce niech zakłada. Zcałym szacunkiem...

Ograniczony budżet dla mnie to 600zł za komplet. I od razu uprzedzając nie mam zamiaru wysłuchiwać że "za tyle to sobie kup dekle" Bo jest to dość przewidywalne. Trochę się od razu zawiodłem, bo starym internetowym zwyczajem (dosyć często takie coś spotykam) zamiast rzeczowej odpowiedzi - ET 30 pasuje bo... , ET 30 nie pasuje bo.... i ewentualnie dodatkowo - ale ja bym żadnej nie brał, bo uważam, że do alfy pasuje....

Dostałem 7 postów z czego tylko w ostatnim na temat ktoś się wypowiedział i to też napisał "raczej" a ja chcę wiedzieć "na pewno" Myślałem, że pomożecie.

Masa625 - dzięki za wsparcie...

chcesz wiedzieć na pewno - ok
ale żeby odpowiedzieć na pewno to trzeba by znać jeszcze szerokość felgi - nie podałeś
szerokość i profil opony jaką zamierzasz na to założyć - nie podałeś

tyle z mojej strony

może wspierający Masa będzie potrafił ocenić czy felga ET 30 będzie pasowała do 156 jeżeli nie znamy pozostałych parametrów ( j.w. )

powodzenia

chcesz wiedzieć na pewno - ok
ale żeby odpowiedzieć na pewno to trzeba by znać jeszcze szerokość felgi - nie podałeś
szerokość i profil opony jaką zamierzasz na to założyć - nie podałeś

tyle z mojej strony

może wspierający Masa będzie potrafił ocenić czy felga ET 30 będzie pasowała do 156 jeżeli nie znamy pozostałych parametrów ( j.w. )

powodzenia

Napisałem że opony na tą alufelge to 225tki/xx/r17. A wiec polecam dokładnie przeczytać, za nim powie się, że nie podałem szerokości. Wywnioskowanie tych wymiarów z mojego postu nie wydaje się trudne. Nie znam tylko profilu - ten jest raczej alufeldze obojętny, o ile się opona zamieści - poprawcie jeśli się mylę..

Pytam się czy felga pasuje, bo nie chcę kupić takiej, która nie będzie co oczywiste, jednocześnie nie znając się na tym i robiąc taki zakup 1 raz w życiu. Opon jeszcze letnich nie ma, więc zakładam, że to bardziej pod alufelgę kupiłbym opony które będą pasować, o ile jakiekolwiek będą pasować z tą alufelgą do 156 (o to pytałem) fajnei było by od razu powiedzieć...

Za 600 zł na All....ro kupisz komplet oryginałów do Alfy, bez obawy czy będą pasować:)

Za 600 zł na All....ro kupisz komplet oryginałów do Alfy, bez obawy czy będą pasować:)

Oryginalne od alfy z wyjątkiem tych nowszych do 159, Mito itd i tych do GTA nie podobają mi się i wg mnie wyglądają jak kołpaki.

Te które pokazałem wcale nie są ideałem mojego gustu, (a powiedział bym, że są bardzo daleko) ale wyglądają w moim mniemaniu lepiej niż oryginalne od alfy. (nadają samochodowi choć troszkę więcej zadziorności)

napisałeś tak " i drugie 17 calowe 5x98, 225 - ET30. Czy taka felga pasuje?" co ma liczba 225 wspólnego z felgą ? zgadywać miałem czy jak że miałeś na myśli oponę
ja pisałem o szerokośći felgi - tej nie podałeś ( tzn - ja takich wniosków z twojego wpisu nie wyciągnąłem :lol: )

a profil opony - tak feldze jest obojętny ale autu już nie - a pytałeś przecież o to czy alu będą pasowały do auta a nie do opony

i starczy tej dyskusji z mojej strony

ja tu nie jestem od wyciągania wniosków
jak ktoś oczekuje konkretnych odpowiedzi niech zada sobie trud konkretnego pytania i wtedy zbędnych dyskusji nie będzie
:vroam:

Ostatnia edycja:
btw. można w ogóle zadać pytanie w temacie do tego przewidzianym, a że trafiło tutaj to pozwoliłem sobie na wredny komentarz odnośnie wyglądu :P Przepraszam :D Nie miałem na celu Cię urazić. A co do szerokości 225 - nie polecałbym takiej szerokości opon do Alfy 156 - będzie prawie że na pewno ocierać, największa bezpieczna szerokość opony to 215. To w ramach rzeczowej odpowiedzi ;) i wybacz wcześniejsze :)

Ostatnia edycja:
Nie jestem urażony, i nie mam potrzeby sądzić, że mam słaby gust. Już napisałem, że takei felgi jak pokazałem wcale nie podobają mi się szczególnie, ale wypadają lepiej niż jakiekolwiek kołpaki. Do tego 17stki. I są tanie. Czuje, że pouszukam jakichś oryginalnych fiatowskich/alfowskich ale jak alfowe to tylko z GTA ;)

Najładniej wyglądały by takie szprychowe ;)

Amortyzatory
Powrót