Alfa ciezko odpala - 156 2.0 TS '98r.

Młody 25

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM
Witam koledzy mam taki problem. Otoz moja alfa ciezko odpala tzn kreci rozrusznikiem ale dosc dlugo i czasami nawet rozladowuje akumuluator bo kontrolki tylko przygasna przy przekreceniu kluczyka. Wie ktos z was co to moze byc za przyczyna?? Dodam jeszcze ze akumulator wymienilem.

Akurat przy takich objawach może być wiele usterek.
Trzeba sprawdzać po kolei - iskra-świece, kable WN, ciśnienie paliwa, itd.
Ja też kiedyś miałem kłopoty z uruchamianiem zimnego silnika. Szukałem długo, zanim doszedłem, że to wina czujnika wału.
Po wymianie czujnika jak ręką odjął.
A było to nietypowe, bo zwykle czujnik odmawia posłuszeństwa na gorącym silniku, a na zimnym pali.

czasami nawet rozladowuje akumuluator bo kontrolki tylko przygasna przy przekreceniu kluczyka. Wie ktos z was co to moze byc za przyczyna?? Dodam jeszcze ze akumulator wymienilem.
Sprawna instalacja nie może rozładowywać akumulatora, a z tego co piszesz, to właśnie tak się dzieje i tu bym upatrywał przyczyny słabego rozruchu silnika.

czy to moze byc wina rozrusznika?? np jakis zamulony moze byc przez jakis brud itp itd?? Moze wystarczy wykrecic i wyczyscic??

W skrajnym przypadku rozrusznik może być sprawcą "zamieszania" np. może mieć zwarcie na uzwojeniu wirnika czy stojana. Mogą to być zużyte tulejki czy szczotki. Warto to sprawdzić

Amortyzatory
Powrót