Wymiana oleju w skrzyni

SilverV6

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6 jest :-D
Witam klubowiczów mam pytanko posiadam AR 156 1.9 jtd 105km i chcę wymienić olej w skrzyni biegów ale nie wiem jak się za to zabrać i czy to jest możliwe aby zrobić to samemu. Prosiłbym o wskazanie jak olej spuścić i jak zalać nowy ile go się mieści i jaki olej polecacie

Pozdrawiam Maciekqm

Jest opis w dziale zrob to sam, czynność nie jest skomplikowana jak masz ibus i lejek albo duza strzykawkę. Najpierw zlokalizuj bagnet przez ktory wlewa.(kocno ukryty)

Witam, podczepie sie z pytaniem ile oleju powinienem zamówić do skrzyni biegów mojej belli?

Producent zaleca SAE 75W90, API GL 5. Ja w swojej zalałem syntetyczny Mobil 75W90. Do skrzyni wchodzi 2 litry

Ostatnia edycja:
Wlałem hipola 80/90 i bardzo fajnie chodzi,w zimie też

Witam klubowiczów mam pytanko posiadam AR 156 1.9 jtd 105km i chcę wymienić olej w skrzyni biegów ale nie wiem jak się za to zabrać i czy to jest możliwe aby zrobić to samemu. Prosiłbym o wskazanie jak olej spuścić i jak zalać nowy ile go się mieści i jaki olej polecacie

Pozdrawiam Maciekqm

bez problemu sam wymienisz , potrzebne klucze imbusowe ,

wyciągasz bagnet oleju ze skrzyni ( nurkuj ręką w dół w okolicach zbiornika wspomagania - zbiornika płynu hamulcowego) , następnie masz odkręcić dwa korki spustowe , najpierw korek spustowy na dole skrzyni a zaraz drugi korek jest w obudowie dyferencjału , jak olej zleci , zakręcasz korki i wlewasz przez otwór bagnetu nowy olej ( załatw jakąś rurkę i lejek i baw się ) , oleju potrzeba 2 L , syntetyk , parametry ktoś
już podał

Amortyzatory
Powrót