Regeneracja reflektorów

Krupers

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 FL 2.4 JTD
Witam
Mam takie pytanie odnośnie regeneracji reflektorów...Któryś z kolegów na forum opisywał ostatnio jak można fajnie zregenerować klosze, a czy da rade coś zrobić z kloszami które zaczęły sie łuszczyć? Schodzi z nich ta taka folia:/ Można to jakoś podratować czy nadaje sie to tylko do wymiany?
Bardzo prosze o podpowiedzi, bo długi weekend sie zbliża, więc można coś pokombinować:)
Pozdr:cool:

było to opisane na forum. Bierzesz papiery ścierne 1200, 1800, 2000, 2500 wodne i matujesz szkło zaczynając od 1200 powoli przechodząc na 2500, później pasta lekkościerna i polerka maszynowa.

Ja ostatnio przerabialem te kwestie u siebie,z szklami kolega wyzej opisal dokladnie co i jak.
Ja po rozklejeniu zawiozlem odblysniki do ponownej metalizacji poniewaz byly matowe od zarowki niestety.Bardzo dobry fachowiec w piekarach slaskich-polecam z reszta po czym ramka na czarno i sklejenie.Efekt powalajacy

Ja ostatnio przerabialem te kwestie u siebie,z szklami kolega wyzej opisal dokladnie co i jak.
Ja po rozklejeniu zawiozlem odblysniki do ponownej metalizacji poniewaz byly matowe od zarowki niestety.Bardzo dobry fachowiec w piekarach slaskich-polecam z reszta po czym ramka na czarno i sklejenie.Efekt powalajacy
kolego masz jakiś namiar na tego fachowca?

Firma nazywa sie TMC,ma strone swoja.TMC regeneracja reflektorów

Dzięki kolego za pomoc:) Jest szansa żebym sie wyrobić w ciągu jednego dnia z tym? Czy raczej sobie zarezerwować więcej czasu?

Raczej wiecej czasu.Ja mialem go duzo i auto ma gdzie stac,ale generalnie nie chcialem tego robic
Plan byl taki ze polerka szkiel,czyszczynie i malowanie ramki-sklejanie i montaz
Po rozklejeniu dowiedzialem sie ze jest takowa usluga jak metalizacja odblysnika i zawiozlem owe reflektory do tego zakladu
Generalnie zaplacilem za sama metalizacje a reszte zrobilem sam,nie polecam zbytnio samemu bo szkoda czasu i material trzeba kupic a oddajac do tego pana reflektory zrobi to wszystko z nimi sam i odda sklejone wraz z pomalowana ramka na czarno i wyjdzie na to samo a reflektory beda jednak plug n play a tak to sie babralem w kleju do szyb i trwalo wszystko o jeden dzien dluzej niz myslalem
Na zyczenie mozna sobie wstawic tez u niego soczewke,ja nie preferuje i wole standard

Szczerze mówiąc to niechce za bardzo inwestować w te reflektory, bo mam zamiar wymienić je na soczewkowe (robione przez jednego z Alfoholików), no ale niestety wyskoczyły mi nieprzewidziane wydatki i chciałem troche te podratować:P A przejechanie reflektorów papierem wodnym i pastą lekko ścierną, coś pomoże?

To juz jak wolisz,soczewke tez gosciu wstawia jaka chcesz bo mi proponowal ale cena zalezy tez od soczewki tyle ze ja to juz z gory odrzucilem
i wole standardowe reflektory,swiatlo naprawde super,efekt wizualny tez.Cena przystepna

A przejechanie reflektorów papierem wodnym i pastą lekko ścierną, coś pomoże?

Pomoże, tylko to jest dość praco i czasochłonne więc musisz być cierpliwy, i najlepiej jakbyś to później polerował maszynowo, bo ręcznie nie uzyskasz takiego efektu i szkła będą lekko matowe. W Castoramie można kupić nakładki na szlifierkę do polerowania ;)

A tylko nie przesadź wtedy ze zbyt długim trzymaniem w jednym miejscu, lepiej zrobić kilka szybkich przejść niż jedno zbyt długie bo wtedy bankowo zostawisz przypalone ślady na szkle.

W inne lampy zainwestujesz więcej,ja swoje rozkleiłem,wymyłem odbłyśniki ramki pomalowałem sprajem na wysokie temperatury,do tego polerka szkieł .Wszystko w parę godzinek bo alfa pod blokiem parkuje.Efekt zajebisty.Pozdrawiam.

Kwestia co kto lubi,mnie wkurzalo kiepskie oswietlenie i myslalem ze cos wskuram
Niestety ale takie zmatowienie odblysnika jest bardzo powszechne w wielu samochodach i nic nadzwyczajnego
by to naprawiac.Jakosc oswietlenia po operacji jest 100% lepsza

ja tam zrobiłem to w dwa dni na spokojnie a pomagałem sobie jeszcze szlifierką oscylacyjną, miały odpryski dosyć spore a jedna lampa nie była już szczelna.

Polecam regeneracje z polerowaniem. Koszt 120 zl od sztuki. W sklad uslugi wchodzi polerka kloszy, rozklejenie, czyszczenie wnetrza i napylenie aluminium na odblysnik, ramka na gta look lub srebrna.

Wykonalem u Hubert Cugier (Turew) k/Kosciana. Wychodzi z przesylka polowa soczewek oferowanych przez Kolege z Forum, a lampy swieca identycznie jak nowe.

Zalozylem dobre zarowki i jest bajka (porownywalne z xenonem na hidach). Praktycznie nie wlaczam dlugich. Wezcie pod uwage, ze hid szybciej wykancza odblysnik. Nie ma problemow z homologacja, acz to juz indywidualna sprawa...

A jakim klejem później skleić klosz z obudową? Może być zwykły sylikon?

Amortyzatory
Powrót