Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: [156] Obudowa filtra powietrza - kręcące śruby

fracek
    Gość

Domyślnie [156] Obudowa filtra powietrza - kręcące śruby

Witam,
    Chciałem po zakupie alfy wymienić filtr powietrza no i Zonk, wykręciłem ta blaszke z przekażnikami i zaczołem sie dobierac do tych trzech śrub jedna sie wykręciła bez problemy natomiast pozostałe dwie tkwia w obudiowie i kręca sie w kółko w lewo i prawo troche lipa. Ma ktos jakis pomysł jak to wykręcić jakiś sposób etc. O i jeszcze jedna jak odbiąc ta wtyczke od przepływomierza jak trzymac cos przycisnac bo nie moge sobie dać rady

pozdrawiam

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

chyba kest za pozno albo ja jestem za głupi, Po cholere odpinasz przepływke przy wymianie filtra?? i po co chcesz jak odcinać??
    co do śrub to jezeli się kręcą ot na chama zlap kombinerkami i wyrwij a potem sproboj wiekszą srube wsadzic.

fracek
    Gość

Domyślnie

na forum alfaclub ktos tak sugerował szedłem wg instrukcji :].
    Myślałem o tych kombinerkach jutro musze zobaczyć czy zda to egzamin, te dojście to rewelacyjne nie jest no nic taki urok alf

pozdrawiam

Siafal89
    Gość

Domyślnie

ja kiedy wymieniałem filtr powietrza wyjąłem całą puszkę żeby ją wyjąć musiałem podnieść trochę samochód z lewej strony, być może dlatego że moja bella jest obniżona i nie wiem czy w seryjnej wyjdzie normalnie dołem czy nie, w każdym bądź razie za cholerę nie chciała ona wyjść górą. Śruby obciąłem kątówką i założyłem nowe. I tutaj nowy zonk był u mnie, bo jak włożyłem nowy filtr do puchy to nie chciała się ona domknąć. upchnąłem ją jak się dało, uszczelniłem silikonem i dokręciłem śruby mocno

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

W JTD przepływomierz jest zaraz przy puszce filtra i trzeba go wypiąć przed zdjęciem pokrywy. Naciska się z boku taki języczek i ciągnie -powinien zejść. Co do śrub to pozostaje ci tylko ich wyrwanie. Polecam naprawę polegająca na wklejeniu w korpus puszki filtra śrub (np. na poxipol), a samą pokrywę będziesz nasadzał na wystające szpilki i przykręcał nakrętkami - można założyć motylkowe
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Też walczę z pokrywa filtra powietrza Urwało mi sie jedno ucho śruby trzymającej pokrywę...

Musze pokombinowac z wieksza sruba lub podkładka jakąś...

Chłopaki a czy jak nie trzyma na jedna śrube filtr(jest mała luka miedzy pokrywa a obudową) to moze powodować falowanie obrotów bądź inne objawy?

Pozdrawiam
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Siafal89
    Gość

Domyślnie

ja tak właśnie miałem. Lukę uszczelniłem silikonem dla pewności i nie ma napewno żadnych przedmuchów

Konik
    Gość

Domyślnie

Nie może to powodowac falowania obrotów. Układ musi być szczelny między przepływką a przepustnicą - jeśli ma wiatry wcześniej to poprostu istnieje ryzyko zassania syfu. Ja jak zmieniałem filtr powietrza to jedną śrubę urwałem, druga się kręci więc trzyma sie na jednej :/. Istotne jest, żeby filtr dobrze przylegał do dna i do wieka, żeby piachu nie ssało.
    A na te śruby to trzeba jakiś patent wymyśleć. Jakieś pomysły? Ten poxipol do dobry pomysł?
    Nie mogli tego oczywiście zrobić na takie blaszki sprężyste jak w większości aut tylko na strasznie korodujące śruby z dziwnymi nakrętkami chyba rozporowymi. Heh.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

W JTD polecam filtry MANN'a, szok :shock: ale pasuja lepiej niz oryginal i w ogole sa jakos lepiej wykonane.
    Co do przeplywki w JTD - wtyczka ma takie zabezpieczenie - taka ramka plastikowa i zeby wyjac wtyczke ta ramke musisz uniesc do gory (gora oznacza w kierunku maski samochodu, czyli patrzac od strony przeplywomierza w lewo ). Ciezko to wytlumaczyc bez zdjecia ale jak wszystko OK to powinna w miare lekko wyjsc.
    Co do poxipolu to pomysl wydaje sie OK.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Pomysł z poxipolem jest dobry ponieważ jest to klej wypełniający nie płynny i będzie on trzymał jak należy. U mnie na razie wszystkie śruby są w porządku więc nic nie kleje.