[156] Praca silnika

• Autor wątku Autor wątku juirzur83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juirzur83

Guest
Witam jestem posiadaczem alfy 156 2,0 TS - lpg z 1999 roku.
Moj problem objawia sie nastepujaco - na zimnym silniku auto nie chce wchodzic na obroty, a gdy juz sie rozgrzeje jest lepiej ale przy 4,5 tys obrotow w czasie jazdy sie dlawi.
Nie wiem czy to ma cos wspolnego ale czasem lubi zapalic sie kontrolka od wtrysku.
Prosze o pomoc i z gory dzieki.

uzupełnij profil na początek
silnik pracuje zle na gazie czy benzynie?

Nie ma znaczenia czy to benzyna czy gaz w obu przypadkach jest tak samo

możemy zacząć zgadywankę :P
przepływka , sonda :?:
"Nie wiem czy to ma cos wspolnego ale czasem lubi zapalic sie kontrolka od wtrysku. " - pewnie ma skoro muli

Stawiam na przepływkę...

Najlepiej jedź na kompa, podepnij Alfę i zobacz jakie błędy wyskoczą...bez tego to jak czytanie z fusów, nikt ci nie powie co to moze być....

Pozdrawiam

Alfamaniak156 napisał:
Najlepiej jedź na kompa, podepnij Alfę i zobacz jakie błędy wyskoczą...bez tego to jak czytanie z fusów, nikt ci nie powie co to moze być....
Pozdrawiam
i dla tego możemy sobie pozgadywać :mrgreen:

Objawy wskazywałyby, że przepływomierz się kończy - też miałem to samo. No ale najlepiej podpiąć samochód podkomputer, jak radzą koledzy.

na upartego można pożyczyć przepływkę od kogoś i się przejechać i już coś będzie wiadomo
ale komp swoja drogą

A lewego powietrza nie łapie? Sprawdz "kondycję" gumowej rury za przepływką... Jakiekolwiek pęknięcie widoczne pod słońce (po zdjęciu) jest powodem Twoich problemów.

moniczka_23_wwa napisał:
A lewego powietrza nie łapie? Sprawdz "kondycję" gumowej rury za przepływką... Jakiekolwiek pęknięcie widoczne pod słońce (po zdjęciu) jest powodem Twoich problemów.
Objawy wskazywałyby raczej na przepływomierz.
Gdyby brał lewe powietrze to powinny wariować obroty - no chyba, że nieszczelność jest niewielka i nie ma większego wpływu na pracę silnika - ale tę gumę zawsze warto sprawdzić.

proponuje odpiąc wytczkę od przepływki zapali sie kontrolka wtysku to nic , przejec sie na krutkim odcinku i sprawdzi jak pracuje prwdopodobnie bedzie bez problemów , wie masz przepływ do wymiany pozdrawiam

Dzieki za wszystkie rady, to wspaniale ze isnieje miejsce gdzie mozna cos sie dowiedziec.

Po odpieciu wtyczki od przeplywki jest wszystko ok, a wiec winowajca sie znalazl.
Pozdrawiam.

Cieszymy się że moglismy pomóc koledze Alfiscie :D

Polecamy sie na przyszłość...

Szerokiej drogi Alfisti :mrgreen:

Amortyzatory
Powrót