[156] Klimatyzacja - leci ciepłe albo zimne powietrze, brak regulacji temperatury

• Autor wątku Autor wątku lupo7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

lupo7

Nowy
Cześć
Wczoraj napełniłem klimę - układ jest na pewno sprawny i chłodzi ale problem
występuje w mieszaniu zimnego/ciepłego powietrza.
Jeżeli ustawie pokrętło na LO to jest ok leci zimne powietrze
ale jak już ustawię na 16,5 st.C to leci ciepłe i po chwili można się ugotować :)
Sprawdzałem silniczek - działa bo przy zmianie temperatury wyczułem paluchem
że się rusza.
Zmiana kierunku nawiewu działa OK.
Na dniach podłącze kompa może coś uda mi się zdiagnozować ale może macie na szybko
jakieś pomysły - wygląda to tak jakby sterownik coś miał pochrzanione z pozycją klapki od temperatury,
a może walnięty jest ten czujnik od temp. wnętrza?

156 2.4 jtd 20V '04

W wewnątrz przy dwustrefowej klimie jest łącznie 5 czujników, przynajmniej tak FES pokazuje przy odczytach.
Ja nadal walczę że swoją.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Nie wiem, czy Ci to w czymkolwiek pomoże, ale odłącz aku na parę minut, a potem nie włączaj stacyjki, ani nic innnego przez 2 min w tym czasie serwomotory ustalają położenie klapek itp. Info za eLearn.

Hmm dziwna sprawa z tą moją klimą, dzisiaj podpiąłem kompa - błędów brak, czujniki OK, klapy działają.
Ale najdziwniejsze włączyłem klimę na 16.5 leciało ciepłe powietrze z nawiewów (temp zewn 28) zmieniłem nastawę na HI i potem znowu na 16.5 i już leciało chłodne :O - wygląda to tak jakby się klapa gdzieś przycinała czasem? Potem męczyłem klimę - różne nastawy, prędkości itd i na razie działa wszystko OK...
Zobaczę jutro jak będzie po odpaleniu...

Edit...
Rano ustawiłem 16.5 stopnia (na zewnątrz było 16) - z nawiewów waliło gorącym powietrzem...
Popołudniu 30 na zewnątrz, ustawiłem 16.5 - z nawiewów znowu gorące powietrze (na LO jest OK - chłodzi),
potem zrobiłem próbę na chwilę dałem na HI, a następnie na 16.5 i.... zaczęło lecieć zimne powietrze.. o co chodzi?? :)
chyba wymontuję silniki klap... innego pomysłu nie mam

Ostatnia edycja:
Sprawdziłem silniki od klap - wszystko ok ale podłączyłem jeszcze raz komputer i jest taki parametr jak "water temperature" i u mnie on pokazuje ciągle 0 do -1 st.C?
Co to za temperatura, z którego czujnika? bo temperatura która jest wskazywana podczas diagnostyki silnika jest ok (wskazania na konsoli też ok).
Nie wiem czy to jest związane z klimą ale z tyłu silnika na wężu który idzie do termostatu też jet jakiś czujnik temperatury? - do czego on służy?

Być może masz zepsute czujniki temp wewnętrznej. Ale wydaje się dziwne że oba na raz.

Cześć,
Podepnę się pod temat bo u mnie też zbliżone zachowanie ostatnio zaczęło się pojawiać.
Może ktoś potrafi mi powiedzieć jaką wartość powinien mieć termistor w czujniku temp. wew. znajdujący się nad popielniczką?

I jak lupo, doszedłeś co jest nie tak? Mi po nabiciu 500 działa okej, szczelność niby jest, ale po tygodniu tylko na LOW daje zimne powietrze, a od 16,5 to już tak jakby prosto "z dworu".

....doszedłeś co jest nie tak? ...

o dobrze że przypomniałeś :) bo miałem napisać co i jak.
U mnie walnięty jest czujnik:
http://www.forum.alfaholicy.org/156/73847-156_co_za_czujnik_temperatury_2_4_jtd_20v.html - post #1
Po odłączeniu wtyczki klima działa ok.
Czujnik ten mierzy temperaturę "wody" i sterownik bierze również z niego temperaturę ustawiając pozycję klap.
U mnie wskazywał jakby odwrotnie - przy zimnym silniku ok 35st.C a przy ciepłym -7 st.C :D (odczyt AlfaOBD)
Jak odłączysz wtyczkę to wtedy pokazuje temperaturę ok. 120st.C.
Kupiłem już nowy ale jeszcze nie zamontowałem - jeżdżę z odłączoną wtyczką i klima działa świetnie.

A przy okazji czy ten czujnik daje sygnał tylko do sterownika klimy? czy jeszcze inne moduły z niego korzystają??

Dzieki, dales mi cos do roboty ...
Ile kosztowal czujnik?

Wysłane za pomocą myśli z i9100

Ostatnia edycja:
Hmm dzisiaj wreszcie udało mi się wymienić czujnik i... nic z tego nie wyszło po podpięciu wtyczki do nowego czujnika objawy dmuchania ciepłym powietrzem powróciły - są dwie możliwości albo czujnik zły kupiłem (ale nr z epera) albo walnięty jest sterownik...
No nic pozostaje jeździć z odpiętą wtyczką :)

Czy po odpięciu wtyczki zaobserwowałeś jakieś negatywne zmiany w ogólnie pojętym działaniu autka?

A czy ktoś może wie gdzie znajduje się ten czujnik w 1,9 16V?

Amortyzatory
Powrót