Blad p0101 i brak przyspieszenia

Songoku

Nowy
Auto
AR 159 1.9JTDM 150KM '06r
Witam.
W zeszlym roku zakupilem przeplywke, bo stara wyzionela ducha. Przeplywka firmy Magneti Marelli. Wszystko bylo ok. do marca tego roku (zaznacze, ze przeplywke kupilem w czerwcu 2011 i samochod byl malo uzywany - okolo 3000 tys km do marca tego roku). W marcu pojawil sie brak przyspieszenia do okolo 2000 obrotow mul maksymalny pozniej sie ruszalo. Na kompie pokazalo blad p0101, przeplywka na gwarancji wiec do wymiany.
W kwietniu tego roku dostalem nowa i wczoraj znow pojawil sie problem. Brak kompletnie przyspieszenia do rozgrzania silnika, na kazdym biegu, w kazdym przedziale obrotow. Dopiero po przejechaniu okolo 6 km, jak juz raz zalapie, to alfa smiga jak troche postoi i ostygnie to lipa.
Na kompie znow pojawil sie blad p0101. Oprocz tego mam blad p0404 (egr), ale mam go zaslepionego, wiec z tego co wyczytalem na forum wnioskuje, ze to normalne.
Dodam jeszcze, ze:

a) wraz z ta przeplywka MM, ktora zalozylem w kwietniu tego roku, wymienilem rowniez filtr powietrza.
b) po odlaczeniu przepywomierza alfa smiga jak burza

I teraz:

1. Czy to mozliwe, ze znow dostalem jakas wadliwa przeplywke i ja reklamowac nie szukajac innych "winowajcow" w aucie?
2. Czy jest mozliwe, ze cos sie dzieje w samochodzie, ze przesylka mi pada?
3. Czym grozi jazda z odlaczonym przeplywomierzem.

Dzieki
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
nie bede odkrywczy specjalnie ,wiec powiem, tylko Bosch i po klopotach

dobrze że jednak wtedy MM nie kupiłem tylko przebolałem i wziąłem Boscha

Wiem, ze bosch jest lepszy, wiaze sie tez wiekszymi kosztami, ale zeby wytrzymal niecaly miesiac, to chyba lekka przesada. Moze napisze ktos cos bardziej w temacie?

A to ze zaslepiles EGR to dobrze i nie powinno to powodowac bledu P0404 ,mozliwe ze padl u Ciebie elektromagnez, u mnie tez mialem ten blad i skonczylo sie na wymianie EGRa. Tez nie moglem ruszyc spod swiatel ,mul okropny ale jak pojezdzil to czasami sie nie dlawil...

No nie wem, przed zaslepieniem egr p0404 nie wystepowal, poza tym nie jestem sam czytalem, ze wiele osob rowniez tak ma w koncu zaslepia sie rure calkowice.
Jesli chodzi o druga sprawe, to mul jest, ale po wyjeciu wtyczki od przeplywki auto odzywa. Wlasciwie jestem pewien ze to kwestia walnietego przeplywomierza, bardziej interesuja mnie odp. na 3 moje zaane pytania, pomoze ktos ? ;)

Dzieje się to ze "komputer" sterujący wtryskiem paliwa itp. przestaje odczytywać takie rzeczy jak temperatura powietrza ilość powietrza zasysanego, i po przez to narzuca sam sobie domyśle ustawienia (np. ilości paliwa na wtryskach, co powoduje zwiększenie zużycia paliwa). Oczywiście na domyślnych ustawieniach samochód też będzie chodził, ale może na przyklad gasnąć na zimnym,

a ja mam znowu tak ze czy przeplywka podlaczona czy odpieta auto ciagnie tak samo ogolnie jest slabe brakuje mu tego kopytka jak dawniej teraz silnik kreci jedenym rownomiernym tepem

Ostatnia edycja:
Witam podłącze się pod temat otóż ostatnio mam taki problem wyskakuje błąd P0101 przy każdym odpaleniu silnika odpiąłem przepływkę i to nie wiele dało tzn dalej co chwilę wyświetla się ten błąd p0101 mimo że skasowałem błąd przepływki , auto szarpie podczas przyspieszania i kopci na czarno , dodam że wcześniej próbowaliśmy reanimować over bosta - ( i ten tłoczek jest umieszczony w takiej gumie która się przerwała i myślę że może być dlatego efekt szarpania) ,dobrze piszę właśnie jestem na etapie zamawiana , dodam że auto słabo przyśpiesza ogólnie myślałem że po odpięciu przepływki auto będzie normalnie przyśpieszać . Ma ktoś jakiś pomysł na to ?

Witam podłącze się pod temat otóż ostatnio mam taki problem wyskakuje błąd P0101 przy każdym odpaleniu silnika odpiąłem przepływkę i to nie wiele dało tzn dalej co chwilę wyświetla się ten błąd p0101 mimo że skasowałem błąd przepływki , auto szarpie podczas przyspieszania i kopci na czarno , dodam że wcześniej próbowaliśmy reanimować over bosta - ( i ten tłoczek jest umieszczony w takiej gumie która się przerwała i myślę że może być dlatego efekt szarpania) ,dobrze piszę właśnie jestem na etapie zamawiana , dodam że auto słabo przyśpiesza ogólnie myślałem że po odpięciu przepływki auto będzie normalnie przyśpieszać . Ma ktoś jakiś pomysł na to ?

Jedyne co mi przychodzi na myśl to nieszczelność dolotu. Sprawdzałeś ? Wydaje mi się że masz gdzieś dziurę. Ja ostatnio wymieniałem odcinek Intercooler- kolektor dolotowy w 2.4 JTD CF2 140 i problem błędu, braku mocy i kopcenia jak ręką odjął. Czarny dym zazwyczaj jest od problemów z powietrzem bądź dawkowaniem paliwa.

Jak odepniesz przepływkę to wiadomo że błąd p0101 będzie wyświetlany , bo po to on jest . Dodatkowo powinien się pojawić błąd czujnika temperatury który jest w przepływomierzu . Możesz mieć czarno za sobą właśnie ze względu przerwanej gumki w zaworze overboost . Tam jest podciśnienie które steruje geometrią turbiny . Przepływki nie ma , turbina nie działa (zawór uszkodzony) , a paliwa dostaje oporowo . Możesz wypiąć wtyczkę od zaworu overboost i zobaczyć czy dalej będzie czarno . Jak nie no to zawór , jeśli oczywiście turbuleum i dolot są sprawne . Aktualnie mam walniętą przepływkę od 2 dni i oprócz tego że kiepsko jedzie to nie mam żadnego czarnego dymu .

Ostatnia edycja:
Jak odepniesz przepływkę to wiadomo że błąd p0101 będzie wyświetlany , bo po to on jest . Dodatkowo powinien się pojawić błąd czujnika temperatury który jest w przepływomierzu . Możesz mieć czarno za sobą właśnie ze względu przerwanej gumki w zaworze overboost . Tam jest podciśnienie które steruje geometrią turbiny . Przepływki nie ma , turbina nie działa (zawór uszkodzony) , a paliwa dostaje oporowo . Możesz wypiąć wtyczkę od zaworu overboost i zobaczyć czy dalej będzie czarno . Jak nie no to zawór , jeśli oczywiście turbuleum i dolot są sprawne . Aktualnie mam walniętą przepływkę od 2 dni i oprócz tego że kiepsko jedzie to nie mam żadnego czarnego dymu .

Dzięki Wielki Jakub bardzo cenne wskazówki :) , już zamówiłem overbosta teraz tylko myślę że przeplywka i będzie dobrze :p

Już jest po kłopocie :) winowajcą okazał się przeklęty EGR , auto gasło czasami na jałowym biegu po dodaniu gazu , szarpało strasznie do około 2 tyś obrotów , dymiło na czarno. Spalanie o 1/3 większe, jazda z zaciętym egr to tragedia poza tym co Ciekawe pokazywało błąd P0101 czyli sugerowało przepływkę , rozkminiłem dlaczego :) ponieważ spaliny wracały do silnika zamiast czystego powietrza dostawało spaliny przez to nadrabiało paliwem efektem tego czarny dym :) - egr zawieszał się w pozycji otwartej , na diagnostyce w moim telefonie komputer pokazał egr brak danych czyli był walnięty mimo to błędu od egr nie wyrzucało jedynie od przepływki może komuś się przyda ten post w diagnostyce usterki :) pozdro

Ostatnia edycja:
Witam.

Pozwólcie że podepnę się pod temat. Odczułem spadek mocy. Nie ma tragedii, ale 2.4 150 koni nie chce zamielić kołami na mokrej nawierzchni, a wcześniej trzeba było się pilnować.
Podpinka pod kompa. Błąd p0101, po skasowaniu od razu wraca. Przepływka pokazuje praktycznie tylko dwie wartości, na jałowym pokazuje około 2x więcej niż oczekiwana masa.

Czy ktoś doświadczony mogłby okreslić jak zachowuje się uszkodzony przepływomierz ? Pokazuje skokowo różne, ale raczej stałe wartości czy po prostu je przekłamuje ? Pytam gdyż chce sobie nakreślić temat czy to przepływka czy jednak wina instalacji elektrycznej.

Czy ktoś doświadczony mogłby okreslić jak zachowuje się uszkodzony przepływomierz ? Pokazuje skokowo różne, ale raczej stałe wartości czy po prostu je przekłamuje ? Pytam gdyż chce sobie nakreślić temat czy to przepływka czy jednak wina instalacji elektrycznej.

P0101, czyli sygnał poza zakresem. Poza zakresem, a więc albo masz problem elektryczny z wtyczką/wiązką albo masz padnięty przepływomierz, bo błąd wraca zaraz po skasowaniu. Przekłamywanie pomiaru ale podążanie za wartościami żądanymi wskazuje na zabrudzenie/nieszczelność.

- - - Updated - - -

Już jest po kłopocie :) winowajcą okazał się przeklęty EGR , auto gasło czasami na jałowym biegu po dodaniu gazu , szarpało strasznie do około 2 tyś obrotów , dymiło na czarno.

I nie maiłeś błędów z serii P040X oraz P1238? Naprawdę dziwne. Powinny się pokazać. Chyba, że ten program w twoim telefonie po prostu ich nie pokazywał. Takie coś już miałem. Dopiero MES wykazywał wszystkie błędy.

Amortyzatory
Powrót