Problem z bezpiecznikiem!

*Mlody*

Nowy
Auto
Alfa romeo 156 2.0 ts
Witam!!
Jak wczoraj napisałem miałem problem z bezpiecznikiem!
Dziś rano znów bezpiecznik się spalił. Opiszę wszystko od początku....
Wczoraj na zakupach przestał działać central z pilota, myślę baterie może padły. Wracam do samochodu włączam radio nic cisza klima ( nawiew ) nic nie działa. Mówię bezpiecznik, znalazłem i wymieniłem 10a, bodajże 2 od dołu z lewej strony.
Bezpiecznik sie pali non stop, pół dnia działa i jest lipa pali.
Miał ktoś podobny problem?
Proszę o szybką pomoc bo nie wytrzymam wymieniając co pare godzin bezpiecznika!

---------- Post added at 10:58 ---------- Previous post was at 10:55 ----------

• [*=right]Kategoria:
  • instalacja elektryczna

• [*=right]Objaw:
  • Pali bezpieczniki
    Pali bezpiecznik, do którego podpięte są: radio, sterowanie pilota, nawiew, zegar.

• [*=right]Diagnoza:
  • Jeśli pali bezpiecznik za to odpowiedzialny najczęstszą przyczyną jest wigloć, która podchodzi najczęściej pod silnik od nawiewu lub pod panel bezpieczników.

• [*=right]Jak to naprawić:
  • Pod nogami pasażera znajduje się silniczek nawiewu. Należy odkręcić osłonę pod schowkiem i nagrzewać (np. farelką) parę godzin. Podobnie przy panelu bezpieczników pod kolumną kierowniczą.

---------- Post added at 10:59 ---------- Previous post was at 10:58 ----------

Znalazłem. Sorki za zbyt wczesne utworzenie tematu!

zA PALENIE BEZPIECZNIKÓW ODPOWIEDZIALNE JEST ZWARCIE NIE WILGOĆ

Nie ma kombinować z farelką itp. tylko trzeba jechać do elektryka samochodowego by znalazł powód (zwarcie). Możliwe że jakiś element ma wewnętrzne zwarcie i wywala bezpiecznik. Możliwe też że wiązka elektryczna przetarła się w jakimś miejscu i czasami zwiera do masy i dlatego wtedy wywala fusa. Nie jest proste do znalezienia ale dobry elektryk da radę.

odepnij radio i zobacz czy znowu bezpiecznik wywali
Bardzo dobra metoda polegająca na eliminowaniu urządzeń/obwodów powodujących zwarcie. Czasem zdarza się, że usterka występuje okresowo np. wyboje itp. i podczas pomiarów u elektryka jest wszystko ok. W Volvo miałem przypadek zwierania kabelków centralnego zamka, która to usterka występowała tylko po opuszczeniu szyby. Na nic zdały się próby sprawdzenia instalacji przez elektryka. Efekt przyniosło wyłączanie poszczególnych urządzeń zasilanych z tego samego bezpiecznika.

Co do tego tematu co się ciekawego okazało... A ile się na denerwowałem ile godzin nad tym spędziłem.. Po prostu żona wracając z miasta stwierdziła że zajedzie do sklepu i kupi sobie energy drinka. Otworzyła zajechała na cpn i idąc zapłacić położyła go na tunelu, wsiadając trąciła łokciem i dosyć dużą ilość wylała... Po czym bała się o wszystkim opowiedzieć gdyż wie jak się denerwuje jak coś zajada lub pije w samochodzie. Jak rozkręciłem tunel to aż się przestraszyłem ale wszystko po odczepiałem, wysuszyłem i jak na razie jest ok. A wysadzało bezpiecznik bo za dużo się dostało do ostki od ręcznego, i gdy spuszczałem ręczny było trach i po bezpieczniku.

Amortyzatory
Powrót