• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jak zdjąć zagłówek z przednich foteli?

• Autor wątku Autor wątku Cobra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cobra

Guest
Hey,

Wiem, że temat poruszany wielokrotnie, ale na forum nie znalazłem prostej odpowiedzi - nie potrafię obrócić prowadnic, ani jak odpiąłem pokrowiec siedzenia to nie znalazłem żadnych klipsów.

Z góry dziękuje za pomoc, bo chce sobie wreszcie zamontować wieszak na marynarkę i nie potrafię tego zdjąć.

Nie wiem jak Ci pomóc !, ale może po prostu nie ściągaj marynarki!?

wciskasz to co zaznaczyłem i wyciągasz - koniec ( przynajmniej ja tyle pamiętam ze 156 )

Przechwytywanie.JPG

Aby zdjąć zagłówek z przedniego fotela trzeba dostać się do środka oparcia aż na sam koniec gdzie wprowadzone są prowadnice.

no dostałem się od środka ale nie potrafiłem tam nic wyczuć by zdjąć.. bo to co zaproponował bocian to na tyle... z przodu jest inaczej z tego co zauważyłem...

a to przepraszam - nie mam już 156 to nie pamiętam

Przód jest nie ściągalny zwyczajowo w porównaniu do tyłu, który ma ułatwienie aby składać kanapę.

aha... pierwszy raz się spotkałem w jakimkolwiek aucie, że się nie da ściągnąć... to trzeba będzie kupić inny wieszak to auta ;/

A co sie stanie jak się wykręci dwa wkręty na gwiazdkę które są w zagłówku?

muszę spróbować zdjąć jeszcze cały pokrowiec z przedniego siedzenia, choć nie wiem czy to jest wykonalne bez większych problemów przy ponownym montażu, ktoś tego próbował?

muszę spróbować zdjąć jeszcze cały pokrowiec z przedniego siedzenia, choć nie wiem czy to jest wykonalne bez większych problemów przy ponownym montażu, ktoś tego próbował?

Odkręć fotel i wyciągnij go z samochodu. W tym momencie będziesz miał ułatwiony dostęp do zaczepów, które trzymają zagłówek. Może obejdzie się bez demontaży siedziska (dokładnie nie pamiętam jak to już było). Pokrowca nie ściągaj bo już go więcej nie założysz;)

kiedys moi rodzice zakladali pokrowce na fotele w punto u takiego goscia i ona wyciagnal zaglowki z przednich zeby zalozyc te pokrowce. z tego co pamietam to on sciskal mocno oparcie fotela na lini prowadnic zaglowka tak jakies 10cm od gory. tam byly mocowane na takie jakby klipsy to moze i tutaj bedzie podobne rozwiazanie...

właśnie punto, grande punto itd mają bolce w zagłówkach na stałe i da się je wyciągnąć z fotela, natomiast nasza 156'ka ma na stałe zagłówki z fotelami zmontowane

jak znajdę sposób to dam znać :)

Hey, hey :)
Potrzebujesz krótki śrubokręt krzyżakowy. Podciągasz zagłówek do samego końca, pod zagłówkiem są cztery śrubki, odkręcasz plastik. Powinieneś zobaczyć takie druciane zabezpieczenie. Delikatnie je wyciągasz z jednej i z drugiej strony. Zagłówek jest Twój ;) Możliwe, że będzie konieczne oderwanie materiału zagłówka, który jest przyczepiony zszywkami tapicerskimi. Potem można go łatwo przyczepić zszywaczem tapicerskim. Po wyjęciu zagłówka wkładasz zabezpieczenia na swoje miejsce, skręcasz wszystko do kupy i zakładasz zagłówek na prowadnice. Zajmuje to ok. pół godziny.
Pozdr

Amortyzatory
Powrót