156 / 1.9 JTDm , Co to za dzwiek ?

• Autor wątku Autor wątku rdk_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

rdk_

Nowy
Auto
AR 159 [2.4 JTDm 20v]
Witam.

Panowie jest na sprzedaz Alfa 156 1.9 JTDm wersja 150 KM, wszystko bylo praktycznie z nia ok ale spokoju nie dawal nam dzwiek wydobywajacy sie przy silniku , aktywny tylko przy zdejmowaniu nogi z gazu. Co to moze byc ? Oznacza jakies problemy w niedalekiej przyszlosci czy moze to normalne przy JTDm 16 v ?

http://www.youtube.com/watch?v=9WB9oTm5lek&feature=youtu.be

Pzdr

ja mam jtd 10v i tez tak swiszczy wydaje mi sie to normalna praca zmiennej geometrii

To raczej surge, powietrze sie cofa z powrotem do wirnika kompresora bo nie ma gdzie uciec jak zdejmujesz noge z gazu. Masz sportową wkładke filtra ?

Ostatnia edycja:
ja mam jtd 10v i tez tak swiszczy wydaje mi sie to normalna praca zmiennej geometrii

Ale czy oby napewno Twoj dzwięk jest podobny? bo tu raczej nie ma tzw. świstu, bardziej podchodzi mi to na jakieś odgłosy tarcia lub klekotania.. a wydaje mi się że to raczej nie jest normalne w tych silnikach. A tymbardziej nie było tego w ostatnim który oglądałem, też 150KM
Także prosiłbym posiadaczy o opinie

tu jest dźwięk jak by tarcia gdy zdejmnie się nogę z gazu i obroty spadają, dźwięk wydobywa się jak by z filtra powietrza. Szczerze to ciężko określić co może być nie tak.

Na moje ucho to pęknięta rura do lub od intercoolera.
Zrobić jazdę próbną i sprawdzić czy nie kopci auto i czy nie szumi z dolotu.

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
Tarcie itd bym wykluczył.. Tutaj uchodziło powietrze / ciśnienie przy zdjęciu nogi z gazu.. Tarcie itd rosło by wprost proporcjonalnie do obrotów silnika a tutaj taki stan nie występował.

Jazda probna byla, Alfa nie kopcila, zbierala sie bardzo dobrze, ogolnie wszystko ok tylko zaniepokoil nas ten dzwiek, ktory jest dla nas zagadka i poki co jedyna rzecza ktora nas odpycha od tego samochodu..

Pzdr

Ostatnia edycja:
u mnie identycznie slychac kiedy obroty spadaja...wlasnie takie terkotanie i tez nie wiem co to jest, gdzies na forum byl podobny temat, ale nie moge znalezc...tam chyba byly jakies sugestie, co do tego dzwieku...

Zrobić jazdę próbną i sprawdzić czy nie kopci auto i czy nie szumi z dolotu.

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

to dlaczego glos slychac po zdjecu nogi z gazu ?? rotfl ....

surge jak nic moje turbo śmieje się w podobny sposób

To raczej nie, bo z takim pęknieciem też juz miałem do czynienia i to jest zupełnie inny dzwięk.

- - - Updated - - -

To raczej surge, powietrze sie cofa z powrotem do wirnika kompresora bo nie ma gdzie uciec jak zdejmujesz noge z gazu. Masz sportową wkładke filtra ?

A jeśli by była sportowa to myslisz że to była by przyczyna??

Pozwolę sobie odświeżyć temat - u mnie pojawił się identyczny dźwięk, kilka tysięcy kilometrów temu go nie było - jakie rozwiązanie tego? Czytałem różne rzeczy o cofaniu powietrza do filtra, o surge, jedni zalecali zmianę przepływomierza, zaworu overboost, inni sugerowali zatarte łopatki turbiny. Co tu faktycznie jest na rzeczy?

Moze pompa vacum ? Ewidentnie klekotanie, i mi sie wydaje ze dochodzi wlasnie z pompy podcisnienia

Ale nie o klekotanie przecież chodzi, a o szum, szuranie, ten dziwny dźwięk przy schodzeniu z obrotów.

Koledzy miałem podobnie i następstwem tego po jakimś czasie było przeładowanie turbiny. Proponuje sprawdzić czy cięgno turbiny szybko się porusza. W moim przypadku wolno cięgno chodziło i po puszczeniu gazu nadal turbina pompowała a nie powinna. Cięgno powinno szybko wrócić w pozycje"nie ładowania ciśnienia". Nieprawidłowe działanie zaworu overboost wywalało błąd przeładowania(nie zawsze) przy wciskaniu gazy do dechy i trzymaniu go do 4tyś obr/min na 4 i 5 biegu. Wyczyściłem w zaworze overboost "wlot powietrza z zewnątrz" zaznaczony na zdjęciu.DSC02061.JPG
Po zdjęciu tej czarnej obudowy jest tam mały filterek.
Po wymyciu go i osuszeniu problem został rozwiązany

Ostatnia edycja:
Czy grzebałeś coś przy zaworze Egr ? U mnie występuje ten sam dzwięk, wszystkie połączenia dolotu szczelne. ( powietrze pod ciśnieniem nie ma prawa cofnąć się do obudowy filtra powietrza , tak ktoś sugerował)

sprawdzcie najpierw czy macie dobrze filtr powietrza włożony.

U mnie coś takiego występowała gdy miałem stożek ale to zupełnie inna bajka.

Pozdrawiam

Filtr powietrza miałem kilkaset km temu wymieniany u Tomka_KRK, więc źle by chyba tego nie zrobił.

Dziś rozebrałem do imentu zawór overboost, wyczyściłem bardzo dokładnie, nasmarowałem i bez zmian.

U mnie też takie coś jest - ja bym to uznał za normalne.

Amortyzatory
Powrót