[156] Problem z szyberdachem..

cineq1983

Nowy
Auto
Było 156 2.5 V6.Jest FC LE 20vt+AR 146 1.9 JTD+AR 156 1.9 JTD+FC 20vt
Witam na zdjęciach starałem się uchwycić jak najlepiej stan szybera który się nie domyka,taki już kupiłem.Normalnie otwiera się (ale też nie wiem jak daleko powinien się otwierać i czy w tych alfach jest uchylny?) Szyber nie przecieka.
Wiecie od czego zacząć??

IMAG0020.jpg

IMAG0021.jpg

Coś masz nie tak, u mnie jak otwieram dach to chowa sie cały, jak zamykam tworzy jedność z dachem( bez szczelin, przerw.) Jak go uchylam to tylna część unosi sie na jakiś 3-4 cm w tylnej części. To że tobie nie przecieka to dlatego że wewnątrz są rynienki które odprowadzają wode.
może to kwestia regulacji, po bokach dachu masz śrubki na torxa

Ostatnia edycja:
A może ma ktoś jakieś fotki,bądź mial podobny problem i znalazł rozwiązanie bez wizyty u specjalisty?
Uchyla sie? głupio się przyznać ale nawet nie sprawdzałem uchylności,jśli chodzi o otwieranie to idzie tylko do połowy.

Żeby się uchylił trzeba go zamknąć (przy sprawnym jest równo z dachem), a potem jeszcze raz nacisnąć przycisk w kierunku zamykania. Przy pełnym otwarciu też się chowa praktycznie cały. A masz zasuwany ręcznie pod szybą element poszycia dachu (nie wiem jak to nazwać)?

Tak mam taki element.

niestety nie uchyla sie :(
Mam nasepny problem,ale nie będe zakładał nowych tematów:
NAbiłem klimę w poniedziałek a dziś już przestało chłodzić----co sie dzieje?

niestety nie uchyla sie :(
Mam nasepny problem,ale nie będe zakładał nowych tematów:
NAbiłem klimę w poniedziałek a dziś już przestało chłodzić----co sie dzieje?

Co do dachu to będzie coś nie tak z mechanizmem. Dobrze jakbyś dał radę porównać jak to wygląda u ciebie i u kogoś ze sprawnym.
Co do klimy to masz po prostu nieszczelność i ci uciekł gaz. Jak już często piszę w innych wątkach sprawdź szczelność klimy na ciśnieniu np azotem. A nie tą maszyną podciśnieniowa.

Kurde a jak jet nieszczelność to jak ją zlokalizować i załatać? To te maszyny są do dupy,zapłaciłem za to i powinna przerwać gdy jest nieszczelność a nie ładować i jak krew w piach no...
Szyber nie reaguję nawet gdy próbuje go uchylić,nic się nie dzieje.

Kurde a jak jet nieszczelność to jak ją zlokalizować i załatać? To te maszyny są do dupy,zapłaciłem za to i powinna przerwać gdy jest nieszczelność a nie ładować i jak krew w piach no...
Szyber nie reaguję nawet gdy próbuje go uchylić,nic się nie dzieje.

Samemu raczej nie dasz radę. Musiałbyś pojechać do porządnych fachowców od klimy. Jedź też tam gdzie nabijałeś z reklamacją.

Z klima jestem umówiony tam gdzie nabijałem na poniedziałek. Zadzwoniłem najpierw do Federacji Konsumentów i tam podpowiedzieli mi jak to rozegrać :)
Nadal jednak nie wiem co z tym szyberdachem...

Ten szyberdach to musi Ci chyba jakiś ogarnięty elektryk sprawdzić. Sprawdzałeś już przekaźnik od szybera za schowkiem pasażera?

nie,nie sprawdzałem nic jeszcze,jak on wygląda,który to?

U mnie to tak wygląda:

2012-07-06 17.33.39.jpg2012-07-06 17.33.44.jpg2012-07-06 17.34.07.jpg2012-07-06 17.34.51.jpg2012-07-06 17.35.02.jpg

e: przy kopiowaniu zgubiłem zdjęcie z zamkniętym, później dorzucę, mniej więcej jest tak

60119d1340476212-156_1_9_jtd_sp3_nero_fuoco_creaf-2012_06_17_09.55.24.jpg

Ostatnia edycja:
stawiam na usterke mechaniczna a nie elektryczna, podczas zamykania próbowales go dopchac ręką ?

btw dach ci nie cieknie bo masz jeszcze drożne kanaliki a woda tam sie leje wiadrami jak juz naprawisz uszczelke radze kilkarazy nasmarowac wazelina zeby spuchla

Podejrzewam że bez wizyty u speca sie nie obejdzie?...:mad:
Znowu koszta....

Dziś go sprawdziłem,otwiera się do końca ale właśnie sie nie domyka i nie uchyla,brak reakcji jakiej kolwiek przy próbie uchylenia.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót