• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sprzeglo - drgania przy ruszaniu

• Autor wątku Autor wątku badboy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

badboy

Guest
Witam.
Na poczatku chcialbym zaznaczyc, ze przeczytalem chyba wszystkie tematy zwiazane ze sprzeglem i dwumasa w alfach i nie tylko, ktore znajduja sie na tym i innych forach.
Otoz moj problem polega na tym, ze od jakiegos czasu u mnie pojawily sie drgania przy ruszaniu(ok. 2 miesiace teamu). Natomiast wczoraj wyjezdzajac poza miasto zauwazylem ze przy mocniejszym wcisnieciu pedalu gazu, przy obrotach 2500+ slizga sie sprzeglo. Czyli wiadomo, do wymiany. Poza tym nie zauwazylem zadnych objawow zuzytej dwumasy. Zadnych stukow, pukow, chrobotow i innych odglosow.
Moje pytanie brzmi, czy obejdzie sie bez wymiany dwumasy? Czy ktos mial podobny przypadek i wymienial same sprzeglo?
Alfa to SW 1.9JTD 115 KM z 2002r 215.000 przebiegu.
Pozdrawiam.

Ja wymieniłem samo sprzęgło i rok później wymieniałem dwumase :/ Tyle że ja kupiłem auto z mocno zajechanym sprzęgłem i dwumasy jeszcze nie było widać. Ja bym Ci jednak polecał wymienić komplet i mieć pewność że nie będzie trzeba tam zaglądać przez 150k km. Tym bardziej że robocizna zaczyna się od 200pln.

Jak chcesz dłużej autem pojeździć to bym zmieniał komplet, tym bardziej jeśli przy tym przebiegu jeszcze dwumasa nie była zmieniana. Przy wymianie sprzęgła można też sprawdzić jej stan i wtedy podjąć decyzję o wymianie.

Wiadomo ze zawsze lepiej wymieniac caly komplet. Ja rocznie robie ok 10kkm, wiec mysle ze to nie duzo. Jak tym samochodem pojezdze jeszcze 2 lata to i tak bedzie dlugo, mysle ze do tego czasu uzbieram na kolejna belle ;p. Czekam na dalsze opinie i podkreslam, nie da sie zauwazyc zadnych objawow dwumasy... aczkolwiek jej nie wykluczam.

- - - Updated - - -

Nikt wiecej nie wymienial samego sprzegla?

No to się wyłamie , a po co masz wymieniać jak jest ok, chyba ,że po rozebraniu wyjdzie, że trzeba. Pamiętaj ,że 2 mas ma luzy jak będziecie oglądać. Ja nie wymieniałem 2 masu tylko samo sprzęgło.
Idąc tokiem myślenia moich szanownych przedmówców to wymień jeszcze silnik i skrzynię .będziesz miał pewność ,że wszystko jest ok.
Albo lepiej Alfę na młodszą o 4 lata

Dwumas fabryczny wytrzymuje przebieg rzędu 250tyś.km ja w swojej pierwszej Belli tez miałem taki problem tzn.drgania podczas ruszania i wymieniłem tylko samo sprzęgło bo Bella i tak szła do sprzedaży bo nie opłacało mi się jej ściągać do Irlandii. Ale jeśli zamierzasz Bella jeszcze pośmigać przez jakiś czas to wymień komplet zwłaszacze ceny kompletnego sprzęgła z dwumasem nie zabijają jak kiedyś.

- - - Updated - - -

No to się wyłamie , a po co masz wymieniać jak jest ok, chyba ,że po rozebraniu wyjdzie, że trzeba. Pamiętaj ,że 2 mas ma luzy jak będziecie oglądać. Ja nie wymieniałem 2 masu tylko samo sprzęgło.
Idąc tokiem myślenia moich szanownych przedmówców to wymień jeszcze silnik i skrzynię .będziesz miał pewność ,że wszystko jest ok.
Albo lepiej Alfę na młodszą o 4 lata

To zależy jaki przebieg miałes skoro u Ciebie było wszystko ok ja miałem na blacie 252tyś. a ile było faktycznie nie mam pojęcia,ale silniczke zdrowiutki był. Gdyby Bella miała zostać w moich rękach na 100% wymieniłbym i dwumas żeby nie bawić sie pozniej znowu w opuszcznie skrzyni itd.

A kto to wie jaki przebie maja nasze samochody, moja niby 180 a może 280 albo 300 to tylko ostatni makaroniarz wie :). poprostu wychodze z założenia ,że sprawnych częsci sie nie wymienia bo poco , a dwumas po demontażu w miare można ocenić.Jężeli nie wymienisz i padnie jestes dotyłu 300 pln, jeżeli wymienisz dobre to w plecy masz 1000pln

Ostatnia edycja:
A kto to wie jaki przebie maja nasze samochody, moja niby 180 a może 280 albo 300 to tylko ostatni makaroniarz wie :). poprostu wychodze z założenia ,że sprawnych częsci sie nie wymienia bo poco , a dwumas po demontażu w miare można ocenić.Jężeli nie wymienisz i padnie jestes dotyłu 300 pln, jeżeli wymienisz dobre to w plecy masz 1000pln

Wiem o co chodzi tylko zmierzam do tego,że moja miała juz 252tyś. a przebiegi które wytrzymuje fabryczny dwumas sa rzędu 250tys. Ja też obstawiałem,że dwumas do wymiany,wymieniłem samo sprzęgło i drgania minęły podczas ruszania.

Dwumasa w JTD jes trwała, jeżeli kwalifikuje się do wymiany, to auto mogło mieć przejechane już ok 300tys. Trwałość potwierdza mechanik, u którego serwisuje moją Belle (Maruniak, Poznań). A co do sprzęgła, ja już zrobiłem ponad 10 tys. i regenerowalem tarczę, jestem zadowolony z wyników.

Jak wymieniasz sprzęgło to po prostu niech mechanior obejrzy dwumas - powinien bez problemu ocenić jego kondycję i będziesz wiedział czy go wymieniać czy nie. Nie ma reguły, że trzeba wymieniać komplet, ale lepiej być przygotowanym na taką ewentualność :P

Ja przy tym przebiegu wymieniłem samo sprzęgło,dwumas był jak fabryczny,praktycznie zero luzu mam tą samą wersje silnikową co Ty. Jak czytałeś wszystkie tematy to pewnie czytałeś też i moje "wypociny" z przebiegu wymiany.

Producent kół dwumasowych dopuszcza wyczuwalne drgania na pedale sprzęgła, dopiero, gdy przy takim zjawisku uslyszymy niepokojące dźwięki klasyfikuje to dwumas do wymiany. U mnie takie drgania występują sporadycznie, mimo,że dwumas mam ok. Nie są uciążliwe, tak naprawdę tylko kierowca ma szanse je wyczuć nogą. Ja bym nie wymieniał ;) Mało tego, miałem zużytą tarczę sprzęgłową,a reszta wyglądałą naprawdę wporządku i zregenerowałem samą tarczę. Różnica w zmianie biegów in plus,ale wiem,że wszędzie panuje opinia,że wymienia się komplet.

u mnie sprzegło wymiana 190tys 2mas został obecnie 230tys i chyba nie predko przyjdzie na niego kolej;)

Witam. Podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego choć sprawa nie tyczy się jtd tylko ts. Czy w silniku benzynowym sprzęgło może powodować drgania prawie całego auta podczas ruszania? Dodam że kompletne sprzęgło wymieniałem jakieś 6 tyś km temu. Drgania te zaczęły się stosunkowo nie dawno i teraz się zastanawiam czy to wina sprzęgła czy może zużytej którejś poduchy silnika. Proszę o jakąś poradę.

Jeśli wymieniłeś sprzęgło i po wymianie było OK, to poduszki są mocno podejrzane...

Jeśli wymieniłeś sprzęgło i po wymianie było OK, to poduszki są mocno podejrzane...

No właśnie też mam takie podejrzenia dlatego już zamówiłem poduszkę tą centralną pod silnik i w przyszłym tygodniu postaram się ją wymienić i zobaczę czy będzie jakaś poprawa. Mam nadzieję że to będzie to a nie coś ze sprzęgłem.

No właśnie też mam takie podejrzenia dlatego już zamówiłem poduszkę tą centralną pod silnik i w przyszłym tygodniu postaram się ją wymienić i zobaczę czy będzie jakaś poprawa. Mam nadzieję że to będzie to a nie coś ze sprzęgłem.
Skoro sprzęgło wymieniałeś to na bank wina poduszki pod silnikiem.

Tylko nie zakładaj poduszki podróby, kupiłem do mazdy kiedyś tedgum, masakra, twarde to, wibracje przy niskich obrotach na budę się przenosiły. Myślałem - ułoży się. Po roku mechanik przy okazji innej robótki wymienił spowrotem na stary naderwany oryginał i problemy zniknęły.

Dzieki wszystkim za odpowiedzi, dzis jade sie umówic na wymiane sprzegla. Co z tego wyjdzie zobaczymy ;p ewentualnie moge dac znac co i jak pozniej. :)
Pozdrawiam forumowiczow.

Witam. Mam problem z wymiana sprzegla w mojej alfie 1.9 jtd. Kupilem kompletny zestaw sprzegla firmy "luk" i niestety nie pasuje tam lozysko oporowe. Nie moge oddac calego sprzegla poniewaz auto stoi rozebrane za granica. Tak wiec musze kupic samo lozysko i dowiesc do kompletu. Kto wie gdzie w okolicach opola/wroclawia najtaniej dostane ta czesc?? Zalezy mi na czasie bo jestem bez autka teraz.

Sent from my HTC Desire Z using Tapatalk 2

- - - Updated - - -

Oryginalne sprzeglo wyciagniete z auta wyglada takShowPhoto (1).jpgShowPhoto.jpg a to ktore dostalem w kaplecie jako element zamienny wyglada tak ws_serve_pic.jpg i teraz jest problem. Czy ktos juz mial podobna sytuacje?? Czy to lozysko napewno pasuje do tego zestawu?

Amortyzatory
Powrót