• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sprzęgło kompresora klimatyzacji

Auto
Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 16V 140km rok 2003
Witam. Jestem nowy na forum także oficjalnie mówię "Cześć Wszystkim". Mam następujący problem. Zacina mi się sprzęgło kompresora klimatyzacji. Opisze od początku. Gdy silnik jest zimny przykładowo po pierwszym uruchomieniu lub po całkowitym ostygnięciu klima włącza się za każdym razem. natomiast gdyby spróbować uruchomić ją na rozgrzanym silniku kompresor nie załączy się. Układ sprawdzany na kompie wszystko sprawne. Szkopuł jest w tym, że gdy klima nie chce zaskoczyć wystarczy delikatnie stuknąć czymś w sprzęgło kompresora i klima chodzi. Czy spotkał się któryś z Was z taką przypadłością?? I czy winne jest sprzęgło kompresora czy też może coś jeszcze??

Wygląda jakby się raczej sprzęgło kończyło. Weź jakiś szczelinomierz i sprawdź ile jest między sprzęgłem a kółkiem i porównaj u kogoś kto ma sprawną klimę. Może być też że cewka elektromagnesu szwankuje...

Dzięki za odpowiedź. Jak tylko sobie z tym poradzę napisze co było przyczyną.

spróbuj też nie walić w sprężarkę tylko poruszać kablami bo może co któryś nie łączy a przez uderzenie styknie i działa.

I awaria zażegnana. Niestety uszkodzona była sprężarka klimatyzacji i trzeba ją było wymienić. Koszt nowej to 1,5 tyś. a regenerowanej jakieś 800 zł. tak więc stanęło na używce za trzy stówy i klima śmiga aż miło.

Amortyzatory
Powrót