Witam, sprowadziłem alfe z włoch i pasuje wymienić olej, jest na 5w30, radzicie wlać taki sam czy zmienić na 10w40 ? ma przejechane ponad 150 tys.. Liczę na waszą pomoc![]()
Witam, sprowadziłem alfe z włoch i pasuje wymienić olej, jest na 5w30, radzicie wlać taki sam czy zmienić na 10w40 ? ma przejechane ponad 150 tys.. Liczę na waszą pomoc![]()
Wiem, że wszyscy polecają 10w40 lecz czy to jest bezpieczne wymiana z syntetyka na pół ?
W zasadzie z tego tematu rzeki ciężko jest wydedukować, jaki olej trzeba wlać, nawet jeśli jakimś cudem ktoś przeczyta cały to dojdzie do wniosku iż ile ludzi, tyle opinii. Każdy poleca inny olej. Faktem jest iż lepiej jest zalać coś droższego do Alfy, no i lać do maksa szczególnie w TS. Zmiana z 5w30 na 10w40 nie zaszkodzi silnikowi, gorzej jak ktoś zrobi na odwrót po kilku zalaniach 10w40![]()
Aha, dzięki o to mi chodziło, czyli wymienie na 10w40, wezme Motula albo Castrola.
napewno nie... kupuje z normalnego autoryzowanego sklepu.
Polecam Magnateca, do swojej lałem 1.8 ts . Szybciej miała smarowanie i mniej go ubywało. Lałem co tydzien na 5w40 a na castrolu co dwa tygodnie
Zmień ewentualnie na 5w40 i nie castrol, mobil czy shell tylko MOTUL lub VALVOLINE![]()
Ford S-Max 2.2 16v TDCi '13
FIAT Barchetta 1.8 16v VFD '00
FIAT Punto 1.1 8v FIRE '99