• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zabezpieczenie podwozia przed zimą

pawel2910

Nowy
Auto
Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. AR Giulietta QV 12r. Jest: Giulia Veloce Q4
Mam takie pytanie, jakich środków użyć do zabezpieczenia podwozia w AR 156, jak wiadomo kolega rudy lubi akurat podłogi w alfach, ja u siebie obejrzałem podłogę i jest ok ale w niektórych miejscach tam gdzie poodpadało fabryczne zabezpieczenie pojawia się kolega rudy na razie powierzchownie ale trzeba coś z tym zrobić w szczególności zaczął pojawiać się w okolicach tunelu środkowego tam gdzie idzie tłumik i gdzie nie ma fabrycznego zabezpieczenia, jakich środków użyć ? Wiem, że muszę tą rdzę zedrzeć ale co na nią położyć ? Myślałem na podkładem epoksydowym a później na to jakiś środek typu bitex. Będzie się to trzymało razem ? A i jeszcze jedno co byście polecili położyć na kielichy Mcpersonów od środka bo tam też zaczyna się trochę pojawiać szczególnie z tyłu.

Mam takie pytanie, jakich środków użyć do zabezpieczenia podwozia w AR 156, jak wiadomo kolega rudy lubi akurat podłogi w alfach, ja u siebie obejrzałem podłogę i jest ok ale w niektórych miejscach tam gdzie poodpadało fabryczne zabezpieczenie pojawia się kolega rudy na razie powierzchownie ale trzeba coś z tym zrobić w szczególności zaczął pojawiać się w okolicach tunelu środkowego tam gdzie idzie tłumik i gdzie nie ma fabrycznego zabezpieczenia, jakich środków użyć ? Wiem, że muszę tą rdzę zedrzeć ale co na nią położyć ? Myślałem na podkładem epoksydowym a później na to jakiś środek typu bitex. Będzie się to trzymało razem ? A i jeszcze jedno co byście polecili położyć na kielichy Mcpersonów od środka bo tam też zaczyna się trochę pojawiać szczególnie z tyłu.
Teraz wszyscy zachwalają podkład epoksydowy.Jeśli dobrze oczyścisz nawet zwykły czerwony tlenkowy podkład da radę.Na podkład farba typu "jedynka"na to bitex a w na miejsca narażone na uderzenia kamieni "baranek"np Novola.Profile zamknięte oraz zakamarki podwozia preparatem "elaskon"jest bardzo dobry właśnie do starszych aut,zatrzymuje już istniejącą korozję.Sprawdzony od 20 lat przeze mnie.

Dzięki za odpowiedź, ok w domu mam jeszcze prawie całą puszkę coriny czerwonej to pomaluje na rdzę, tylko jaką dokładnie mam położyć farbę na corine aby jej się trzymała i aby później trzymał się tej farby bitex lub inne elastyczne zabezpieczenie.

Podziubaj srubokretem bo rudy lubi sie ukryc :) ja go odnalazlem w podlodze a byl ladnie zamaskowany pod fabrycznym zabezpieczeniem podlogi :P lubi takze sie ukryc w podluznicy zaraz za amorem. Milej zabawy w "Gdzie jest Wallie?" :D

No jasne bez śrubokręta się nie obędzie :) Tylko kwestia jaką farbę położyć na czerwoną corinę aby się wszystko kupy trzymało.

Amortyzatory
Powrót