• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zamiennik wydechu

premek

Nowy
Auto
164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01
Mój katalizator już jest chyba zupełnie pusty (a może zwyczajnie wybebeszony) i powoduje niezły hałas. Tylny tłumik tez już długo nie pociągnie, więc zastanawiam się nad wymianą całego układu.
Wiem, że to nieodpowiedzialne i moi potomkowie zginą w męczarniach, ale z katalizatora raczej zrezygnuje. Zależy mi jednak na możliwie skutecznym uciszeniu auta.
Czy taki wynalazek: http://moto.allegro.pl/katalizator-tlumik-alfa-romeo-156-1-6-1-8-2-0-i2513651887.html
cokolwiek uciszy? Może ktoś polecić sensowny zestaw?

To jest zwykła pusta rura,a firma nie wie nawet jak sie Alfa nazywa zamiast sportwgaon opisali stationwagon. Na pewno będzie głosniej niż ze sprawnym kat.

A jaki kat do 2.5v6 cf3 bo są ich w sumie 4. Dwa przy kolektorze i jeden ten podwójny na środku. Są wogule jakieś zamienniki przy których sondy bedą prawidłowo działać??

Nie nada się bo jest za krótki i bez dospawania rury się go nie zastosuje. No chyba, że masz takie możliwości we własnym zakresie.
To musi wyglądać tak, jak w tej aukcji, którą pokazał autor tematu. Tylko, że wtedy będzie głośno, bo trzeba pamiętać, że w katalizator w starszych typach TS-ów stanowi jedną całość z tłumikiem. Dlatego żeby było OK trzeba zastosować w tym miejscu tłumik+kat - patrz mój post nr 3.

Ostatnia edycja:
Ludzie, jak brak środka kata może wpływać na głośność auta??? Ja mam wywalone 2 katy w 1.9 JTD, wycięte okienka, wytłuczone katy i zaspawane okienka. Dzwięk nie zmienił się wcale. Radziłbym poszukać nieszczelności w wydechu a nie zrzucać winę na kata :P taki sam mit o katach słyszałem względem spalania - wycięty kat = większe spalanie :lol: taaaa... jasne... z tego co zauważyłem spalanie ani drgnęło o ile się nie nie zmniejszyło :P bo spaliny nie są blokowane przez zapchane katy tylko swobodnie wylatują na zewnątrz :victory:

Jak masz klekota i Ci wszystko tłucze to nie zabieraj głosu na temat Pb.

Czyli co? Tylny pusty? Dziury nie ma a auto powyżej 3000 ma ewidentny rezonans w wydechu...

Nie nada się bo jest za krótki i bez dospawania rury się go nie zastosuje. No chyba, że masz takie możliwości we własnym zakresie.
Sylwek, to rozumiem i liczę się z tym, że będę musiał spawać. Kwestia tylko, czy taki wynalazek po założeniu będzie cichy i będzie spełniał swoją rolę (czyt. czy będzie wszystko jak seria)?

To coś z allegro wyciszy wydech. w belli 1.8 ts wywaliłem kata i miałem dzwiek sikającego konia na blache :).
Dokupiłem tylni nowy i pupa. Musiałem kupic kata bosala i wreszcie był spokój.
Szczepan ma jtd to tak. Ja tez mam wszystko wywalone ale to diesel w turbo.
Wiem o czym piszą i najlepszym rozwiązaniem jest kupić kata metalowego bosala.
Moja ts zagazowana rozwaliła moment ceramiczny katalizator

To co podałeś to jest bardzo malutkie. Zamuli 2.0. Dlaczego metalowe?
Metalowy ma wiekszy upust spalin czyli wiecej oczek.
Jak masz na dodatek z gazem to ceramiczny raz dwa poleci.
Chcecie wyciszyc belle. Polecam kata min. za 300zł
Ten mały wiecej zaszkodzi niż pomoże.
Niby do 3000cm3. Smiech!!!!!
Takie katy chyba do 1000.
Proste chcesz miec cicho i bez konia( he he ) kup wiekszego kata, tym bardziej ze zapewne niema też w aucie srodkowego rozpreżającego.
Mały kat - niski przelot spalin(małe oczka)
Duży kat - wiekszy przelot spalin(wieksze oczka)
Koń to taki nie do zniesienia dzwiek przy 2.5 - 3 tys. obr - własnie bez kata (podobny do starych polonezów)
Do swojego TS wkałdałem wydech supersport z kwasówki i dzwiek tez sie pojawiał.
Włożyłem wyżej wymienionego kata i wreszcie KON umarł :)

- - - Updated - - -

aHa dodam ze ta puszka z allegro to zwykły wydech z krzyżem w srodku do spowolnienia spalin czyli zmniejszenia ich.
Jest ciut ciszej ale KOŃ jest obecny.
Mam takie cudo w domu w garażu.

Majkel™;939714 napisał:
Sylwek, to rozumiem i liczę się z tym, że będę musiał spawać. Kwestia tylko, czy taki wynalazek po założeniu będzie cichy i będzie spełniał swoją rolę (czyt. czy będzie wszystko jak seria)?

Żeby układ spełniał swoją rolę to w Twoim samochodzie musi być w środku kat+tłumik.
Najlepszy byłby oczywiście oryginał, ale ceny nowego to kosmos, a używany to zawsze kot w worku.
Dlatego z dwojga złego chyba lepiej kupić coś gotowego. niż uprawiać własną twórczość i doklejać jakieś bliżej nieokreślone rury.
Oczywiście jeśli założysz cokolwiek poza oryginałem, to zawsze dźwiek będzie zmieniony i nic na to nie poradzisz.
Ja niedawno wymieniałem tłumik końcowy wraz z rurą. Kupiłem na allegro i po założeniu od razu stwierdziłem, że dźwięk mojego wydechu trochę się zmienił, ale w sumie jestem zadowolony, bo nic nie ryczy i jest w miarę cicho.

Ostatnia edycja:
Dokładnie o to chodzi - KOŃ UMRZE.
Tylni wydech wymien - Ja kupiłem chyba za 140zł firmy krzak i dawał rade. Prosta robota - sam wszystko wymienis ,tylko kup paste do wydechów i złóz na nią.
W tym wydechu z allegro , również jest sródkowy rozpreżający. Strzał w dziesiątke.

- - - Updated - - -

Wiem że chodzi o kase ale na belle nie żałuj po sie zemśći skubana. W TS (1.8) wymieniłem i jezdziłem ok.2 lat (sprzedałem kupiłem jtd) zeby bylo smieszniej nie miałem potrzeby być na forum - nie działo sie nic , prócz stansard przepływka.
A w jtd to juz musiałem!!!!

Amortyzatory
Powrót