Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Blokuje tylne hamulce- ręczny.

Użytkownik Znawca Avatar kobe83
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była

Domyślnie Blokuje tylne hamulce- ręczny.

Po zaciagnieciu recznego i nastepnie spuszczeniu go czuc ze zacisk lub zaciski do konca nie odbijaja i trzyma lekko hamulec. Musze troszke noznym podpompowac i odbijaja.
    Dodam, ze linki mi w zimie zamarzaly.
    Ale chce sie upewnic czy to beda linki tylko czy moze jescze cos przy zaciskach. Dwa lata temu wymienilem te linki na "super wloski zamiennik" bo tez zima zamarzalo.
    Moze potrzeba kupic oryginal, albo macie jakas sprawdzona firme?

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
    Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Bartol
    Mieszka w
    pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Najprostsza metoda to odpiąć linkę z zacisku i pociągnąć czymś dźwignie bez linki i zobaczyć czy sama się cofnie i kolo będzie się lekko obracać jeśli tak to linka a jak nie no to trzeba rozruszać zacisk

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Jak po podpompowaniu puszczają, to raczej tłoczki nie są blokowane. Ostatnio rozbierałem wszystkie zaciski, żadnych śladów rdzy (ten sam rocznik). Trzeba wymienić linki i tyle.

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Zobacz czy po spuszczeniu linki łapka zacisku odbija do końca jeśli nie to masz winnego, jak w. kolega napisał.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał kobe83 Zobacz post
    Po zaciagnieciu recznego i nastepnie spuszczeniu go czuc ze zacisk lub zaciski do konca nie odbijaja i trzyma lekko hamulec. Musze troszke noznym podpompowac i odbijaja.
    Dodam, ze linki mi w zimie zamarzaly.
    Ale chce sie upewnic czy to beda linki tylko czy moze jescze cos przy zaciskach. Dwa lata temu wymienilem te linki na "super wloski zamiennik" bo tez zima zamarzalo.
    Moze potrzeba kupic oryginal, albo macie jakas sprawdzona firme?

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
    Wątpliwe że to linka trzyma,stawiam na zacisk.Sprawdź po jeździe czy któreś z kół sie nie grzeje.Linkę miałem Boscha,nie było problemów z zamarzaniem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Tomulus
    Gość

Domyślnie

Może któryś klocek stanął dęba????? Najlepiej rozbierz , zobacz jak chodzą klocki i prowadnice. Może byc też problem z samym tłoczkiem. Trudno zgadywać. Przyczyn może być sporo

Kayrol
    Gość

Domyślnie

oczywiscie ze linka moze trzymać, normalny problem w 166, sam wymieniałem 2 razy jakies zamienniki bo szajs w zime zamarzał

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jaras 155
    Mieszka w
    Wiekowo
    Auto
    obecnie Alfa 156 1.9 JTD 02r.

Domyślnie

Ja obstawiał bym linki. Jeśli jeździsz to i hamujesz, czyli zaciski pracują. Na samych przednich hamulcach pewnie byś spokojnie nie pojeździł. Brak nawyku zaciągania hamulca postojowego powoduje ,że z czasem linki się blokują z bezruchu / woda robi swoje/. Nie sądzę żeby rozsądnie było zaciągać ręczny w mrozy, bo wtedy nie linki ale klocki przymarzają do tarcz. Domowy sposób na zamarzające linki? Przesmarować je płynem hamulcowym/ nie zamarza/.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Złoty
    Mieszka w
    Jaworzynka
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD Q4 SW DISTINCTIVE

Domyślnie

Podciągnę trochę temat. U mnie było podobnie, blokowanie zacisku, ale tylko prawa strona. Wymieniłem linki i dalej to samo. Wczoraj rozkręciłem zacisk kupiłem zestaw naprawczy i na pierwszy rzut oka widziałem, że tłoczek sklepany (jakiś idiota chyba zamiast wkręcać, to na siłę wbijał tłoczek). Kupiłem więc jeszcze tłoczek i wszystko fajnie. Próbuję zamontować nowy tłoczek i nie ma szans... ciągle mi go krzywi. Okazało się, że sworzeń z gwintem jest skrzywiony i muszę cały mechanizm regulacji wymienić. I tutaj pytanie - czy zaciski z tyłu są takie same we wszystkich 156 po FL? Mam wersję Q4 SW i tarcze z tyłu 274mm (standard to 251mm) i kto by mógł sprzedać sam mechanizm (nie chcę zmieniać całego cylinderka)

Pozdro.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Bardzo często nie obijają dżwignie do ręcznego w zacisku,linki mało prawdopodobne musiałby by być mróz -10 a jeszcze chyba takiego zimna nie był,bardzo częsty przypadek nie tylko w Alfach,w tej chwili praktycznie wszystkie linki są pokrywane pcv-em w środku.