Rozrząd 2.0 TS. Co ile i co wymieniać?

• Autor wątku Autor wątku Piter_RS450
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piter_RS450

Guest
witam ,wczoraj kupilem alfe 156 2.0 TS z przebiegiem 271230 km ,ostatni rozrzad byl wymieniany przy 191657km. kiedy musze teraz wymienic rozrzad?moge jeszcze trochce na tym pojezdzic?wymieniaz tylko pasek i napinacze ,czy razem z pompa wody?ile kosztuje taka wymiana wraz z robocizna????? bardzo prosze o odpowiedz

Ile kosztuje nie wiem, ale wiem że wymienia się zawsze wszystko (chyba ze w niedługiej przyszłości chcesz wymieniać samą pompę) i ty musisz to natychmiast wymienić 80 tysięcy to za dużo jak na rozrząd w Alfie

Za wymianę rozrządu zapłaciłem 250zł + części. Pamiętaj że w 2.0 TS masz 2 paski (rozrządu i balansu) do tego napinacze, pompa, wariator i olej. No i się fajna sumka uzbiera :P

kolego polecałbym na przyszłość sprawdzać takie rzczy jak koszt wymiany rozrządu przed zakupem auta.zwłaszcza w przypadku alfy która relatywnie dużo nie kosztowała - koszt wymiany rozrzadu moze być znaczny. o ile znajdziesz mechanika, który najpierw wogóle bedzie chciał włożyć rece do alfy, a juz o takiego co sie na tym zna to tez nie tak łatwo bedzie.Jak będziesz w ciemno szukał to popytaj o wariator - jak zrobi mechanik oczy co to, to grzecznie podziekuj i szukaj dalej...
jeśli chcesz troche pojeździć tym autem to pewniej pompe wody też wymienić.teraz koszty - wariant optymistyczny mysle z 1000-1100pln z robocizną(gdzie ta z 300-400 pln), wariant z nowym wariatorem +500 pln + olej + filtr(raczej nie filtron - poszukasz na forum to znajdziesz jakie sa wątpliwości co do niego )
alfy to piekne auta ale wymagające i niestety nieco droższe w obsłudze niż sie wielu postronnym osobom wydaje. pozdrawiam

dzisiaj pytalem sie w sklepie motoryzacyjnym o rozrzad to mi powiedzieli ze wszystko(lacznie z pompa)kosztuje 500 zl. nic nie mowili o zadnym wariatorze.wiec jak to jest?

dzisiaj pytalem sie w sklepie motoryzacyjnym o rozrzad to mi powiedzieli ze wszystko(lacznie z pompa)kosztuje 500 zl. nic nie mowili o zadnym wariatorze.wiec jak to jest?

Tak, że jak padnie Ci wariator, a to jedna z najczęstszych bolączek silników T.S. to będziesz musiał rozbierać rozrząd. Więc lepiej wydać więcej i zrobić wszystko za jednym razem.

dziekuje wzystkim za odpowiedzi.teraz wymienie tylko pasek i rolki napinajace,pompe wymienie dopiero wtedy kiedy sie zepsuje(przestaje podawac:)dobry pomysl?dodam ze ja robie ok 18000km rocznie i za rok pewnie sprzedam to auto i kupie inne,teraz chce tylko wymienic pasek zeby mi nie pekl i nie rozwalilo silnika.

pompe wymienie dopiero wtedy kiedy sie zepsuje(przestaje podawacdobry pomysl?

Nic głupszego w życiu nie słyszałem (nie czytałem), pompa jest pędzona paskiem rozrządu, jej zatarcie lub rozpad powoduje spustoszenie góry silnika.

dziekuje wzystkim za odpowiedzi.teraz wymienie tylko pasek i rolki napinajace,pompe wymienie dopiero wtedy kiedy sie zepsuje(przestaje podawac:)dobry pomysl?dodam ze ja robie ok 18000km rocznie i za rok pewnie sprzedam to auto i kupie inne,teraz chce tylko wymienic pasek zeby mi nie pekl i nie rozwalilo silnika.

Nie rób tego sobie i przedewszystkim Alfie - inaczej dołaczysz do fanów opowiadania jakie to alfy awaryjnie. Czy pompa to aż taki duży koszt żeby tego nie dzwignąć?? Wolisz zaryzykować ?

filtr(raczej nie filtron - poszukasz na forum to znajdziesz jakie sa wątpliwości co do niego )
Kurde, wszystkie auta mam na filtronie ... i to dosłownie każdy filtr nie wiem co za wątpliwości ...
Zawsze wsio ok z filtrem było i nigdy jeszcze nie narzekałem a ak pisałem w 7 autach zawsze wszystko filtrona i zawsze zadowolony.

Rozrząd - zmieniaj w całosci nie ma co oszczedzać

dobra jak trzeba to wymienie i pompe.a powiedzcie czy wymiana jest az tak bardzo trudna?skonczylem technikum samochodowe , i trochce juz samochodow naprawialem.Mam do tego smykalke.jak myslicie dam rade?i czy jakies specjalne narzedzia beda potrzebne?

dobra jak trzeba to wymienie i pompe.a powiedzcie czy wymiana jest az tak bardzo trudna?skonczylem technikum samochodowe , i trochce juz samochodow naprawialem.Mam do tego smykalke.jak myslicie dam rade?i czy jakies specjalne narzedzia beda potrzebne?

pompę wymień, ona jest też na pasku rozrządu jak sie zacznie zacierać i w końcu stanie to Ci zerwie pasek i masz po silniku. Co do samej wymiany to pracy trochę jest. Najważniejsze żebyś miał blokady z resztą powinienes sobie poradzić. Jeśli jeszcze chodzi o czujnik zegarowy to jak ustawisz koło paseowe wału korbowego na cechę to to jest właśnie położenie tłoka max w górze. Tak więc ten czujnik zegarowy niezbędny nie jest. Najważniejsze klokady bo przy skręcaniu wszystkiego koło paseowe z wałka ssącego masz delikatnie luźne. Naciągasz pasek i dopiero dokręcasz te 4 śruby z wariatora.

A blokady do 2.0 TSa mam jak chcesz to mogę pożyczyć.

no z checia bym pozyczyl:)a jakby tak zaznaczyc polozenie kol walkow rozrzadu z boku na obudowie(glowicy) i ich nie blokowac tylko ustawic kola na naniesione przezemnie kreski i wtedy zalozyc pasek?oczywiscie wal korbowy tez ustawic

- - - Updated - - -

a i jeszcze jak bym wymienial rozrzad to musze wymieniac uszczelniacze)zimeringi)na wale i walkach rozrzadu?

no z checia bym pozyczyla jakby tak zaznaczyc polozenie kol walkow rozrzadu z boku na obudowie(glowicy) i ich nie blokowac tylko ustawic kola na naniesione przezemnie kreski i wtedy zalozyc pasek?oczywiscie wal korbowy tez ustawic
NIE
chyba że chcesz później walczyć z osłabieniem i gorszą kulturą pracy silnika.

nie czytasz tego co napisałem. Koło pasowe z ssącego wałka przy naciąganiu paska masz luźne. Naciągasz pasek i dopiero dokręcasz 4 śruby . Jak chcesz przenieść cechy na nowy pasek skoro koło pasowe jest ruchome do momentu kiedy go na SAMYM KOŃCU nie dokręcisz. Blokady w 2.0 TS sa NIEZBĘDNE żeby dobrze ustawić rozrząd.

Koło pasowe z ssącego wałka przy naciąganiu paska masz luźne. Naciągasz pasek i dopiero dokręcasz 4 śruby . Jak chcesz przenieść cechy na nowy pasek skoro koło pasowe jest ruchome do momentu kiedy go na SAMYM KOŃCU nie dokręcisz

Nie tylko koło walka ssącego bo wydechowego także!

panowie ja nie jestem glupi alfe kupilem tydzien temu i chce nia pojezdzictroche bo jazda jest zajebista.rozrzad bedzie zmieniony,prosze sie o to nie obawiac:)a jakie przebiegi osiagacie na tym silniku???bo ja mam ok 270 000 to jeszcze chyba troche pochodzi?

Przecież nikt nie mówi, że jesteś głupi.

Podstawowe pytanie - skąd wiesz, że teraz rozrząd jest ustawiony dobrze?

Amortyzatory
Powrót