łapie temperaturę... wyrzuca płyn ...nieszczelna chłodnica???

Sulerz

Nowy
Auto
Selvio 2.0 280 KM ---> T9 TTTTT
Witam... mam problem z Moja Bella...
otóż dziś ledwo co dojechałem do domu... ale zacznę od początku... jakieś 2 miesiące temu wyrzuciło mi wodę z chłodnicy... cały silnik i podzespoły były mokre w płynie... nie zauważyłem nigdzie wielkiego wycieku wiec dolałem płyn uszczelniający i dolałem płynu... i problem ustąpilł... aż do dziś...
powtórzyła sie historia... cały silnik był znowu mokry... i podzespoły... postanowiłem ze doleje znowu płynu... i myślałem ze jak uzupełnię to temperatura będzie spadać....
dolałem wsumie 4 litry... a temperatura jak rosła tak rosła.. na zegrah zapaliła sie kontrolka... bodajże wtrysków... (czerwona) a wskaźnik pokazywał temperaturę prawie 130 stopni... nie wiem... czy możliwe to jest ze były tak duże braki i jak dolewałem to 4 litry to zapowietrzyłem znowu.. czy gdzieś mi uciekł ten płyn...
pod maska nie było już az tak widoczne ślady aby wyrzuciło płyn do środka.... możliwe ze nadal jest zamało płynu ???? czy znowu użyc uszczelniacza i dolać płyn..??? czy może chłodnica jest zapowietrzona i wystarczy odpowietrzyć?? musze jeszcze zaznaczyć ze mimo jak wskaźnik pokazuje prawie 130 stopni to w aucie nie działa ogrzewanie... wcale nie leci ciepły powietrze z nawiewów>??? ma ktoś jakiś pomysł co z tym fantem zrobic??? Pozdrawiam Wszystkich

Spróbuj odpowietrzyć układ. Jeżeli problem nie ustąpi, obstawiam uszczelkę pod głowicą ew. pompę wody

poważnie...??? uszczelka.... wymieniałem uszczelke niecałe 2 lata temu... pompa wody ma 3 lata..????
jak można odpowietrzyć ten układ..???
auto nie dymi wogule... tak ze chyba woda nie-dostaje sie do silnika...??? chyba ze się mylę...

Raczej na 99% uszczelka, no chyba że termostat się nie otwiera, ale to małoprawdopodobne

no to nieźle... czyli woda dostaje sie do silnika... jedynie mnie zastanawia dlaczego wiatrak jest cały mokry i tak jak by w momencie gdzie chyba robi sie ciśnienie rozpryskuje na cały silnik i reszte podzespołów... np cały alternator jest mokry.... jak można sprawdzić czy aby napewno uszczelka puściła..???
termostat wymieniałem tez coś ponad rok temu...

A którędy wywala ci płyn?
Bo jeśli z małego obiegu to by wskazywało na zacinający się termostat.
A jeśli z dużego to na nie działający wentylator.

cięzko stwierdzić.. bo wszystko było mokre... ... np wentylator,alternator,nawet mokra jest obudowa na filtr powietrza... (wszystko co jest blisko chłodnicy) węzę wydaje sie byc wporzadku.. na tyle co udało mi sie zobaczyć...
przy silniku i termostacie tak jak by mniej ... na pierwszy zut oka wygląda mi tak jak by gdzies koło wentylatora cos pusciło i wentylator w momencie gdy sie włacza rozpryskuje na reszte elementów...
i alternator.. cały mokry...
zastanawia mnie to że jak dolałem płynu... 4 litry to chyba nie jest az tak mało aby w zbiorniku były pustki????
kupic wiecej tego płynu i odkrecic korek od odpowietrzania i prubowac dalej uzupełniac płyny???

Może masz zepsuty korek na zbiorniczku wyrównującym i nadmiar ciśnienia nie ma gdzie ujść.
Musiał by to obejrzeć ktoś kumaty.

dzis doleje jeszcze płynu i poczekam az termostat sie otworzy i zobacze co sie bedzie dziac... w kazdym razie dzieki za pomoc...

Ile lat ma chłodnica? Stara może być skorodowana, i po pierwsze może przeciekać (delikatnie, a przy większym ciśnieniu - mocno) dlatego wiatrak rozpryskuje płyn po silniku, po drugie nie schłodzi dobrze płynu.
Jak nie ma widocznych wycieków i nie dymi na biało, olej jest olejem a nie błotem, to klasycznie masz chłodnicę do wymiany (każdą alfę to spotyka) a wszystkie opisane objawy (zapowietrzanie, przegrzewanie, wywalanie płynu) to konsekwencje.
Nie lej uszczelniaczy bo zasyfisz tylko układ. Nie dolewaj, nie patrz tylko bierz się za chłodnicę bo przegrzejesz głowicę i wtedy będziesz miał uszczelkę do roboty.
Droga nie jest 200-300 zł i samemu da radę wymienić.
Powodzenia.

dzieki slavol konkretna odpowiedz...

- - - Updated - - -

ile wchodzi nowego płynu po wymianie chłodnicy?

witam
moim zdaniem to termostat lub przekaznik który zabezpiecza termostat umnie tak było zmieniłem termostat dalej sie grzała i po wymianie przekaznika było ok

jaki przekaźnik??? termostat mam nowy...
też Ci wyrzucało wode i grzeł się??

lub przekaznik który zabezpiecza termostat

Co za brednie....... Termostat to mechaniczne urządzenie. Zaraz usłyszysz kolego że jak dopompujesz koła to przegrzewać się przestanie.

Ludzie, czy wy czytacie w ogóle te posty czy tylko tytuł???......

Jasio80 zapewne miał na myśli przekaźnik odpowiedzialny za pracą wentylatora chłodnicy:).

sprawdziłem ... i okazało sie chłodnica gdzies jest nieszczlena.... dolałem płynu zapaiłem auto... wczesniej odpowietrzyłem ja i płyn polał sie ciurkiem z chłodnicy...
a wiedz czeka mnie poszukiwania i kupno (nowej) chłodnicy....

- - - Updated - - -

jak myślicie czy kupić nowa czy używana chłodnice... na necie znalazłem kilka owych...
która doradzicie????
znalazłem taka....
http://sklep.intercars.com.pl/?towk...p?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&wsk=O
a na allegro tez sa z tym ze w cenie mniej wiecej od 200 do 300pln

Czy dolewałeś zimnego płynu na gorącym silniku ???
Jeśli tak zrobiłeś to zacznij modlić się żeby była to tylko chłodnica.
Nigdy nie lej zimnej wody płynu do gorącego tym bardziej zagotowanego silnika z którego uciekło chłodziwo - lepiej poczekać aż wystegnie.

Nigdy nie lej zimnej wody płynu do gorącego tym bardziej zagotowanego silnika z którego uciekło chłodziwo - lepiej poczekać aż wystegnie.
o tym trzeba pamietac !!! Pozatym jezeli mial by uszczelke pod glowica walnieta to albo olej dostal by mu sie do plynu chodzacego odkrecasz korek i widac czy jest olej albo plyn chlodniczy znalazl by sie na korku od oleju "bialy majonez na korku".Jezeli chcesz kupic uzywana i nie jest przegnita w bardzo dobrej cennie to czemu nie .Ja kupilem nawet przegnita i 2 lata mialem spokoj ;p .Kiedy wymienisz chlodnice odpowietrz uklad i sprawdz czy wlacza ci sie wentylator .Powodzenia

Pozatym jezeli mial by uszczelke pod glowica walnieta to albo olej dostal by mu sie do plynu chodzacego

Nie koniecznie, zależy jak uszczelka poszła. Np. u mnie jak poszła UPG to tylko płyn chłodniczy żarło, nic się z olejem nie mieszało.

no przyczyn moze byc wiele mogla moze pujsc uszczelka od kolektora i tez plyn bedzie spierdzielal

Amortyzatory
Powrót