Czujnik położenia wału korbowego

Auto
Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle
Witam.

Uporałem się z kolektorem ssącym, ale mam kolejny problem z którym z pewnością sobię poradzę lecz mam pytanie:

W którym miejscu znajduje się czujnik wału korbowego. Wiem, że brązowa wtyczka biegnie od góry w dół. Czy bez kanału się obejdzie czy kanał bęzie konieczny przy tej operacji?

No i zasadnicze pytanie: gdzie dostanę nowy taki czujnik lub sprawdzony używany. Czy ten będzie pasował do mojej Belli? http://moto.allegro.pl/czujnik-polozenia-walu-alfa-romeo-145-146-147-156-i2598433015.html

Padło na czujnik ponieważ Alfa po chwili przyśpieszenia ma odcięcie tak jak bym wyłączył zapłon i po chwili silnik zaczyna pracować choć nie zawsze. Zresztą FES pokazuje ten błąd stąd wniosek, że czas przyszedł na wymianę. Tak się zastanawiam, czy wybuch kolektora nie był spowodowany przez awarię owego czujnika.

Znalezione w sieci i chyba trafiłem.

Dzisiejszy samochód osobowy jest wręcz naszpikowany wszelkiego rodzaju czujnikami pomiarowymi. Mierzone są takie parametry, o których właściciel zazwyczaj nie ma nawet świadomości ich istnienia. Jeden z czujników jest jednak stosowany już od bardzo dawna i bez niego praca silnika byłaby niemożliwa. Mowa o czujniku położenia wału korbowego.
Jest on jednym z najważniejszych czujników sterujących pracą silnika. Na podstawie wysyłanego sygnału kątowego położenia wału korbowego obliczana jest jego prędkość obrotowa. Dzięki sygnałom z tego czujnika komputer uzyskuje dane na podstawie których steruje kątem zapłonu czy też wtryskiem paliwa. Sygnał prędkości obrotowej wykorzystywany jest do stabilizacji pracy silnika na biegu jałowym, usuwania par paliwa ze zbiornika, sterowania działaniem kolektora dolotowego o zmiennej długości, określania pracy zmiennych faz rozrządu i wielu wielu innych czynności zależnych od położenia wału korbowego.

Ostatnia edycja:
Zamówiłem czujnik wału kobrowego firmy BOSH. Cena 130,00 PLN na jutro będę mieć.

Ciężkie odpalanie (kręcenie rozrusznikiem) również zależne jest od tegoż czujnika tak samo jak strzelenie w kolektor. Zawory ssące nie zostaną domknięte a już następuje zapłon i BUM!!

Dzisiejszy odczyt z FES

2012-09-06 09.43.01.jpg

Czy dzisiaj już mogę wykręcić czujnik z silnika? Czy olej mi nie wycieknie?

Sprawdziłem miernikiem wtyczkę czujnika wartość 009ohm :/ do wymiany

Artur

Ostatnia edycja:
Nic ci nie wycieknie, przecież olej jest w misce na dole, ja wymieniłem bez kanału :) Czujnik jest pod rozrusznikiem przykręcony jedną śrubką na torx 40 :)

Co powoduje ruch zaworów -odpowiedz sobie na to pytanie?

Co powoduje ruch zaworów -odpowiedz sobie na to pytanie?

To wiem, tylko nie wiem o co ci chodzi. Czujnik mam na pewno uszkodzony a uszkodzony czujnik działa owszem, ale felernie skąd może byc opóźniony zapłon. Tak samo po rozgrzaniu silnika odpala od razu bez najmniejszych problemów ponieważ czujnik jest rozgrzany i z odpaleniem od tak zwanego kopa nie ma problemów. Zresztą ów czujnik ma też wpływ na wtryskiwacze.

Moja wcześniejsza odpowiedź tyczyła się jtd nie wiem jak jest w ts nie doczytałem jaki masz silnik, ale podejrzewam, że podobnie.

Moja wcześniejsza odpowiedź tyczyła się jtd nie wiem jak jest w ts nie doczytałem jaki masz silnik, ale podejrzewam, że podobnie.

Spoko. Wykręciłem czujnik i końcówka była tylko upaprana w towocie. I tak jak mierzyłem zamontowany jaki i wymontowany ma: 009 Ohm :/ Jutro będzie funkiel nówka BOSH :)

Wszystko poskładane do kupy i niestety. Alfa pali od kopa, ale potrafi nagle zgasnąć i zapala się marchewa. Podczas jazdy zapali się merchewa, silnik zamuli jak by mu odcięto paliwo i za chwilkę marchewa gaśnie i auto jedzie dalej z przerwami lub bez :/

Jeżeli nadal masz błąd z czujnika obrotów to albo masz padnięty czujnik wałka rozrządu lub źle spięty rozrząd, a jak nie wymieniałeś w ostatnim czasie to może przeskoczył ?

Czujnik wałka do sprawdzenia- jego awaria najczęściej wyświetla błąd czujnika wału.

Dzisiaj o dziwo wszystko w porządku, ale sprawdzę czujnik wałka rozrządu, ewentualnie wymienię go na nowy. Dzięki za wskazówkę. Sam rozrząd wymieniałem 9000km temu.

Czujnik wałka jest dziwnie wpięty w instalację - kostką elektryczną, ale to nie mój patent tylko poprzedniego właściciela tak więc to również sprawdzę.

- - - Updated - - -

Jakie parametry powinien mieć sprawny czujnik rozrządu?

Ostatnia edycja:
To nie jest wina czujnika wałka rozrządu - czujnika Halla.
Bez tego czujnika silnik TS doskonale daje sobie radę i na pewno nie gaśnie, ale zapala marchewkę jako błąd istotny, a w ECU zostaje zapisany błąd PO340.
Czujnik Hala możesz sprawdzić tylko na oscyloskopie. Jest też metoda prostsza z użyciem diody LED -jak chcesz to poszukaj w tematach o Hallu, gdzie pisałem jak to zrobić. Nie próbuj go sprawdzać zwykłym multimetrem bo mozesz go uszkodzić.
Wymiana Halla wiąże się z koniecznością demontażu paska rozrządu i koła wałka wydechowego.
A jaki masz symbol liczbowy błędu?

Po przejechaniu 7km niestety silnik zamulił jak by mu zabrakło paliwa. Ruszając ze skrzyżowania zapaliła się marchewa, która po chwili zgasła po odjęciu nogi z gazu i można było kontynuować jazdę. Bądź tutaj mądry i pisz wiersze :/ Chyba kupię czujnik wałka rozrządu. Nie był wymieniany pewnie od nowego.

Przecież pisałem, że to nie jest wina czujnika wałka rozrządu - TS się nie zamula bez Halla.
Czujnik Halla to droga rzecz - nowy oryginał kosztuje ok. 500 zł, a podróbki ok. 1/2 tej ceny, więc trzeba dobrze sprawdzić zanim się wyda pieniądze, tym bardziej że jeszcze trzeba zrzucić rozrząd.
A ten czujnik wału korbowego, który wymieniłeś to jest na pewno sprawny?
Podaj symbol błędu, jaki jest obecnie w pamięci ECU.

Ostatnia edycja:
Przed chwilką miałem podłączonego lapka do Alfy i komputer nie odnotował żadnego błędu O_o

Dzisiaj (wcześniej niż sprawdzenie błędów lapkiem) zdemontowałem kostkę łączącą czujnik rozrządu i zlutowałem przewody izolując je (każdy z osobna) koszulką termokurczliwą oraz na koniec taśmą izolacyjną.

Czujnik wału na pewno sprawny, nowy BOSH. Rezystancja 900 Ohm

Ostatnia edycja:
Nic nie rozumiem, jeśli zapaliła się marchewka to musi być błąd w pamięci ECU, chyba że wcześniej odłączyłeś akumulator.

Amortyzatory
Powrót