Luz na tylnich kołach - kilka pytań

rustupl

Nowy
Auto
156 2.4 '03
Jak w temacie. Jak podniose auto na podnosniku i chwycę za koło to wyczuwam luz - niewielki ale jednak.
Podobny jest on do luzu jak przy zużytych łożyskach, aczkolwiek te mam sprawne.

Wyczytałem / usłyszałem o tym, że to wina najprawdopodobniej wahaczy, chodź jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem.
I teraz pytania:
- wymieniać wzdłużne czy poprzeczne ? czy wszystkie naraz
- czy np przy wymianie tylko poprzecznych jest wymagane późniejsze ustawienie zbieżności ?
- co jeszcze przy okazji warto wymienić co nie kosztuje zbyt wiele - doczytałem się że tuleje w zwrotnicy. Coś jeszcze ?

Wg zaleceń szukam oczywiscie wahaczy VEMA.

Pozdrawiam

poprzeczne + zbieżność
tuleje zwrotnicy wymienisz sobie później razem z wzdłużnymi (które raczej nie są przyczyną luzu)
vema może być na tył

no to zamawiam tylko poprzeczne.

Niemniej pozwole sobie zapytać (hehe :D) czym się objawia zużycie wahaczy wzdłużnych ? tak żeby wiedzieć na przyszłość

wzdłużne i tulejka to raczej stukanie niż luzy

Podepne sie pod temat,ja nie mam luzow,ale pod czas jazdy slychac jakby szumienie z tylnego prawego kola,myślałem o klockach i tarczach,ale z nimi jest ok..sam nie wiem co to moze być???

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk

a jak jest wybita tuleja zwrotnicy to sa luzy na kole czy nie?

tylko z piastą (są połączone), najlepiej właśnie skf, ale upewnij się czy to na pewno ono

tylko z piastą (są połączone), najlepiej właśnie skf, ale upewnij się czy to na pewno ono

Jutro dam auto na warsztat i zobaczymy co magowie mechaniki powiedzą,dziwna sprawa z tym hałasem,bo rano jak jechałem i było ciepło to nic nie słyszałem,później wracając z pracy po deszczu zaczęło mi szumiec...

przyczyna luzu na tylnim kole IMG20120920_003.jpg swoja droga szczescie ze nie spadł przez skorodowana podkładke , i jeszcze zerwałem chyba ja bo tylko pociagłem kleczem srube mocujaca w sankach ta od geometri było zabawy co niemiara

U mnie faktycznie łożysko było przyczyną szumienia,zaraz zakładam piaste skf,trochę z tym zabawy ,bo eper pokazuje jeden typ części tzw.stary typ.-tańszy,a program w hurtowni z częściami pokazuje nowy typ droższy,będę miał oba ciekawa jak różnica będzie.

A u mnie coś stuka z tyłu w prawym kole. Wymieniłem już gumy stabilizatowa, wahacze poprzeczne, drążki reakcyjne a nawet w chwili słabości amortyzatory. Co to może pukać, to takie delikatne stuki. Na szarpakach byłem 3 razy i wszystko jest ok ale... Proszę o pomoc bo ręce opadają.

A u mnie coś stuka z tyłu w prawym kole. Wymieniłem już gumy stabilizatowa, wahacze poprzeczne, drążki reakcyjne a nawet w chwili słabości amortyzatory. Co to może pukać, to takie delikatne stuki. Na szarpakach byłem 3 razy i wszystko jest ok ale... Proszę o pomoc bo ręce opadają.
a może tak stronę wcześniej przejrzeć?

a może pod koło zapasowym coś ci wpadło i sobie puka

No Kastner zmotywowałeś mnie tym do szybszego zabrania się za problem. Jutro zamawiam wahacze.

Co do stukania czegoś pod kołem zapasowym to sprawa wcale nie jest taka śmieszna - gadałem kiedyś z dość konkretnym mechanikiem u którego pojawił się gość który wydał już fortunę w innych warsztatach - problem polegał na tym że coś mu stukało na zakrętach. Pod kołem znaleźli jakaś zabawke od dziecka która szukali ponad miesiąc - i stukanie zniknęło.

a może tak stronę wcześniej przejrzeć?
,
a może pod koło zapasowym coś ci wpadło i sobie puka
Tuleje wahacza wzdłużego sprawdzałem w pierwszej kolejności luzów nie wykazują, w bagażniku mam lpg w kole ale pukało też wcześniej, te stuki, puki mają większą częstotliwość niż gdyby coś podskakiwało w bagażniku. Mam jednego podejrzanego tą tuleje gumową co trzyma amortyzator u góry ale ona wygląda na dobrą nie ma na niej żadnych luzów. Te stuki mają częstotliwośc pracy amortyzatora ale tylko na sporych dziurach. Jeszcze jedno moja alfa ma czerwone sprężyny, było tak od kiedy ją kupiłem, tylne mają gęstsze zwoje niż te które oglądam na allegro, przecież przez same sprężyny nie może pukać, samochód stoi normalnie (wysoko).

Ostatnia edycja:
Co do stukania czegoś pod kołem zapasowym to sprawa wcale nie jest taka śmieszna - gadałem kiedyś z dość konkretnym mechanikiem u którego pojawił się gość który wydał już fortunę w innych warsztatach - problem polegał na tym że coś mu stukało na zakrętach. Pod kołem znaleźli jakaś zabawke od dziecka która szukali ponad miesiąc - i stukanie zniknęło
są chochliki :) ja poprzednie autko sprzedałem ze świerszczem do dzis niewiem co brzeczało tylko jadac pod gorke po łuku he he

są chochliki ja poprzednie autko sprzedałem ze świerszczem do dzis niewiem co brzeczało tylko jadac pod gorke po łuku he he
Ja już mam dosyć tego mojego chochlika, czas go wyplenić. Czy to możliwe aby to pukało u góry na mocowaniu amortyzatora (tył)(na poduszce)?

Amortyzatory
Powrót