• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

nie wkreca sie dobrze w obroty

daniel675

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1.8 16v ts 1998r.
Mam maly problem...Otoz przy przyspieszaniu wskazowka obrotomierza nie idzie szybko do gory(nie skacze) tylko tak powoli sie podnosi...Wydaje mi sie ze auto nie ma takiej mocy jak powinno i nie ma odejscia przy redukcji biegu np...podejzewam sprzeglo ale co ono ma do obrotow?? Auto nie ma zadnych bledow,sonda i przeplywka nowa oryginalna,nowe swiece i przewody,cisnienie w cylindrach wynosi 13,5 bara.Macie jakies pomysly czemu tak moze byc?? Ta arura co idzie od przeplywki do przepustnicy (z ta harmonijka) jest peknieta ale oklejona porzadnie tasma,moze to byc powod??

za przepływką pęknięta jak jest to łapie lewe powietrze i możliwe falowanie , a jak ci sie szybko nie wkręca to może wariator

- - - Updated - - -

jak masz nową przepływkę to zacznij od kompletnego załatania tej dziury w przewodzie powietrza albo kup jakąś używkę która nie jest dziurawa jak nie chcesz wydawać kasy na nową i wtedy zobacz efekt

Zapomnialem dodac ze byl robiony rozrzad z wariatorem...moze to poprostu wskazowki swiruja (podobno czeste zjawisko) i mi sie tak wydaje i slizga sie sprzeglo??

wszystko co za przepływka musi być szczelne w 100% a nie zaklejone na pewno łapie lewe powietrze.

za przepływką pęknięta jak jest to łapie lewe powietrze i możliwe falowanie

jemu nie faluje, jemu nie jedzie

a jak ci sie szybko nie wkręca to może wariator

chłopie, jak już coś piszesz, to z sensem. Oświeć mnie jaki wpływ ma wariator na szybkość wkręcania na obroty.
Z tego co wiem, jego działanie jest skutkiem osiągnięcia pewnych obrotów, nie przyczyną.

Do założyciela wątku: to nie sprzęgło, bo wkręcałby się na obroty i nie jechał

- - - Updated - - -

czyżby kolejny spec od alf zmieniał rozrząd??

- - - Updated - - -

miał chociaż blokady?

bo moim zdaniem spaprał sprawę
objawy pasują

tak robil to na blokadach...a zimnym silniku na ssaniu idzie jak burza ale po nagrzaniu jest juz zamulona i nie ma odejscia...

- - - Updated - - -

moze te wskazowki sie czasem tna poprostu i brak odejscia to faktycznie wina tego przewodu?? Ale jakby lapal lewe powietrze to bylby jakis blad np.stukowy??

-Na jakich blokadach był robiony rozrząd? (oryginał?)
-Test dynamiczny przepływki do wykonania... zobaczymy ile to klejenie rury skuteczne... moim zdaniem rura do wymiany!!!
-Ile wynoszą parametry adaptacyjne?

Z tego co pamietam to przeplywka do odciecia mialachyba 0k.415 czegos tam;) Jest nowa oryginalna i sonda tez nowa oryginalna i wszystko dziala...Na zimnym czaem sie przydlawi i przy dojezdzaniu do swiatel czasem zafaluja obroty ale jak sie nagrzeje troche i sonda zacznie dzialac to przestaja falowac.Moze faktycznie ta oklejona rura przepuszcza troche powietrza...??

Ostatnia edycja:
Ja bym trzymał sie wątku Macka-156 czyli sondy. W TSie jest 4 przewodowa z grzaniem - może nowa jest jakaś trefna albo któryś przewód uszkodzony.
Z tego co pamiętam to dopuki sonda nie nabierze temperatury to komp przyjmuje jakieś zastępcze wartości i to może być przyczyną tego ze przez jakiś czas od odpalenia jest ok

Czyli sonda po nagrzaniu moze zle pracowac?? Na kompie wykresy byly ok...

- - - Updated - - -

Jest to mozliwe??

Amortyzatory
Powrót