Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Jakie opony letnie 185/65/15?

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie Jakie opony letnie 185/65/15?

A więc temat tego typu był 100 razy ten będzie 101 o tym konkretnym rozmiarze i jeszcze z nietypową prośbą o głównie kierunkowe oponki , a więc tak aktualnie mam kierunkowe BFGoodrich profiler2 na tyle już oponki kończą swój żywot więc myślę o przerzucenia przodu na tył a na przód kupię jakieś nowe najlepiej kierunkowe żeby to jakoś wyglądało.Oczekuje od opony dobrego trzymania się drogi na suchym jak i mokrym i żeby na mokrym ostrzej hamujac dobrze się trzymały a nie tak jak nieraz moje aktualne jechały jak po lodzie(oczywiście jest tak w przypadku większej ulewy , nie drobnego dreszczyku).Na 2 nowe oponki chciałbym przeznaczyć łącznie 500zl myślę że w tej cenie znajdzie się coś przyzwoitego.W ostateczności gdyby nie było nic dobrego kierunkowe bd brał pod uwagę normalne oponki.A więc proszę was o jakieś propozycje,ja osobiście myślałem o fuldzie carat progresso co wy na to?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa / Puławy
    Auto
    156 2.4JTD 2002r. 183KM powered by Cinsoft.pl

Domyślnie

Może nie do końca odpowiem na Twoje pytanie, ale generalnie polecałbym Ci podejmowanie wyboru co do opon na podstawie profesjonalnych testów niezależnych organizacji, jak np. ADAC. Ja głównie tym się sugeruję przy wyborze opon. Jeżdżę raczej szybko i agresywnie, więc wybieram zawsze opony o najlepszych osiągach jeśli chodzi o przyczepność na mokrej i suchej nawierzchni (w końcu od tego może zależeć nasze życie i zdrowie).

Napisałeś, że oczekujesz od opony dobrego trzymania na suchym i mokrym, więc masz podobne kryteria jak ja.
    Poniżej wklejam Ci link do najnowszych testów opon letnich ADAC:
    http://beta.oponeo.pl/artykul/test-o...e-205-55-r16-v

W tym teście najlepiej pod względem przyczepności na mokrym i suchym wypadły: Yokohama C.drive 2 oraz Continental ContiPremiumContact 5
    Ja na wiosnę też będę kupował nowe oponki letnie i zastanawiam się właśnie między tymi dwoma modelami.
    Jeśli koniecznie zależy Ci na oponach kierunkowych, to najlepszym wyborem z testowanych tu opon byłyby Uniroyal RainExpert, tyle że ustępują one pod względem przyczepności na suchym wyżej wymienionym dwóm modelom opon. Mają też podwyższoną ścieralność.

Sam się musisz zastanowić, czy koniecznie chcesz mieć kierunkowe (których wybór jest mniejszy), czy może wolisz postawić na opony o najlepszych parametrach przyczepności.
    Ja najprawdopodobniej zdecyduję się na model Continental ContiPremiumContact 5, bo spełnia on moje wymagania, a poza tym jeździłem już na wcześniejszych wersjach tego modelu (ContiPremiumContact oraz obecnie ContiPremiumContact 2) i jak dla mnie te opony są rewelacyjne zarówno na suchym jak i mokrym. A wygląd opony jest dla mnie najmniej istotny - liczą się najlepsze osiągi.

Możesz jeszcze poczytać starsze testy ADAC (z poprzednich lat) i z tego wybrać jakieś dobre opony kierunkowe:
    http://www.oponeo.pl/testy-adac/testy-adac-opon-letnich

Pozdrawiam

yamada
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o kierunkowe opony to myślę że Fulda będą najlepsze w tym segmencie. No może jeszcze Uniroyal jest dobry, chociaż trochę szybciej się ściera. Ale ogólnie polecam fuldę.

Fulda

Pozdrawiam.